Goldman depremin maliyetini hesapladı: Yüzde 1’in altında kalabilir
Türkiye’de yaşanan deprem felaketi çok sayıda can kaybına neden olurken alt ve üst yapıda büyük hasarlara yol açtı. Goldman Sachs ekonomistleri ise depremin ortaya çıkaracağı ekonomik kaybın beklenenden az olabileceğini ifade ettiler.
Goldman Sachs ekonomistleri depremlerin Türkiye’deki altyapı ve genel ekonomi üzerindeki hasarının belirlenmesi için henüz erken olduğunu açıkladılar. Buna karşın ekonomistler, önceki depremlerden elde edilen bulgular, büyüme üzerindeki etkinin sermaye stokundaki zararla karşılaştırıldığında şaşırtıcı derecede küçük olabileceğini belirtti.
GSYH PAYI YÜZDE 1’İN ALTINDA OLABİLİR
Goldman Sachs ekonomistleri Clemens Grafe ve Başak Edizgil depremin maddi hasarlarına yönelik bir not hazırladı. Buna göre, “1999 Marmara depremi GSYH’daki payı, şimdiki depremin üç katından daha büyük bir bölgeyi etkiledi. Bir akademik çalışma, o depremin maliyetinin GSYH’nin yüzde 1,2’sine tekabül ettiğini ortaya koydu. Bu sonuçlar ve bölgenin büyümedeki payı dikkate alındığında geçen haftaki depremin GSYH’ye maliyetinin yüzde 1’in oldukça altında kalabileceğini hesaplıyoruz” açıklaması yapıldı.
BÜYÜME ÜZERİNDEKİ ETKİ UZUN VADEDE GÖRÜLECEK
Para ve maliye politikası adımları ile gönderilen yardımlara atıfta bulunulan kurum notunda, ülke, yardım ve yeniden inşa çabalarını organize edecek kapasiteye sahip olduğu sürece, büyüme üzerindeki etkinin uzun vadede görüleceği tahmin edildi. Açıklamada "Geçmişte benzer şoklara verilen tepkilere dayanarak, Türkiye’nin kurumsal kapasitesinin yanıt vermek için yetersiz kalacağını düşünmek için bir sebep göremiyoruz. Riskler varsa, bunlar daha çok finansman tarafıyla ilgili. Türkiye’nin dış kaynaklara erişimi piyasa finansmanı B kredi notlu bir ülke olarak sınırlı ve bu yıl yapılması planlanan çok kritik bir seçim var. Bu nedenle hem kamu fonlaması hem de özel sektör yardımı depremin etkisini azaltmak için çok önemli olacak. Haber akışının önemli piyasa dışı finansmanın yakında geleceğini göstermesi de cesaret verici” değerlendirmesine yer verildi.