Tgrt Haber

Goldman Sachs enflasyon ve TCMB faiz tahminlerini paylaştı!

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: TGRT Haber derleme, BloombergHT
13 Kasım 2023 15:23 - Güncelleme : 13 Kasım 2023 15:30
Goldman Sachs enflasyon ve TCMB faiz tahminlerini paylaştı!

Dünyanın en büyük yatırım bankalarından Goldman Sachs 2024 Görünüm Raporu’nda enflasyon ve Merkez Bankasının politika faizinde düşüşe başlayacağı tarihler ile ilgili tahminlerini paylaştı.

ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs​ 2024 görünüm raporunda Türkiye’deki enflasyon​ ve TCMB​'ye ilişkin tahminlerini paylaştı.

TCMB FAİZİ YÜZDE 25’E GERİLEYECEK

Goldman Sachs, TCMB’nin faiz​ indirimleri için gelecek yılı işaret ederek yılın son yarısında faiz indirimlerine başlamasını bekliyor. Raporda TCMB'nin bu yıl faiz artırımlarına devam edeceği ve politika faizinin yüzde 40'a kadar yükseleceği öngörüldü.

Banka 2024'ün 3. çeyreğinde faiz indirimlerinin başlayacağı, yıl sonunda faizin yüzde 40'tan yüzde 25'e gerileyeceği tahminine yer verdi. Yıl sonunda enflasyonun da yüzde 35'e gerileyeceği öngörüldü.

TCMB’DEN SIKILAŞMA MESAJI GELMİŞTİ

TCMB son toplantısında politika faizini 500 baz puanlık artışla yüzde 30’dan yüzde 35’e yükseltmiş ve faiz artırım döngüsünün süreceği mesajını vermişti. Merkez Bankası son kararında “politika faizini, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirlenecektir. Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirilecektir.” ifadelerine yer vermişti.

DİĞER YABANCI YATIRIM BANKALARINDAN 'OLUMLU' MESAJ

TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın son Enflasyon Raporu sunumuna dair diğer yabancı yatırım bankaları da Türkiye​ analizlerini yayımlamıştı. Morgan Stanley ve Citibank'ın raporlarında "enflasyonda kalıcı ve belirgin bir düşüş sağlanana kadar sıkılaştırmanın devam edeceğine" yönelik kararlılık vurgusu öne çıkmıştı.

Merkezi ABD'de bulunan yatırım bankası Morgan Stanley'nin CEEMEA ülkelerine yönelik haftalık raporundaki Türkiye'ye ilişkin değerlendirmede, TCMB'nin son Enflasyon Raporu'nun 2 Kasım'da Ankara'da açıklandığı hatırlatılarak, son Para Politikası Kurulu (PPK) karar metinleriyle uyumlu olarak yapılan iletişimin güçlü bir şekilde enflasyona odaklanıldığını gösterdiği kaydedildi. Raporda, Erkan'ın "enflasyonda belirgin bir iyileşme sağlanana kadar sıkılaştırma adımlarının devam edeceği" sinyali verdiği ancak politika faizinin seviyesine ilişkin olarak ileriye yönelik spesifik bir yönlendirmede bulunmadığı belirtildi.

ENFLASYON İÇİN SIKILAŞMANIN DEVAM ETMESİ ÖNEMLİ

ABD'li çok uluslu yatırım bankası ve finansal hizmetler şirketi Citibank'ın raporunda, TCMB'nin 2023 ve 2024 sonu enflasyon tahminlerini sırasıyla yüzde 65 ve yüzde 36'ya yükselttiği, revize edilen 2023 sonu enflasyon tahmininin genel olarak piyasa beklentisi (yüzde 68) ile uyumlu olduğu ancak 2024 için belirlenen tahmin patikasının üst sınırının olası enflasyon eğilimini daha gerçekçi bir şekilde temsil ettiği vurgulanmıştı. 

Raporda, şunlar kaydedildi:

"Başkan Erkan'ın vurguladığı konular arasında '2024 yılının ikinci yarısında başlayacak olan dezenflasyonun TL cinsi varlıklara yönelik ilginin artışı, iç talebin dengelenmesi ve enflasyon beklentilerinin çıpalanmasıyla destekleneceği, enflasyonda kalıcı ve belirgin bir düşüş sağlanana kadar sıkılaştırmanın devam edeceği, TCMB'nin, 21 Temmuz ve 2 Kasım tarihleri arasında almış olduğu zorunlu karşılık kararları ile piyasadan 1 trilyon TL'nin üzerinde likidite çektiği, Kur Korumalı Mevduat (KKM) programından çıkış için belirli bir takvim bulunmamakla birlikte TL cinsinden varlıkların cazibesinin arttırılmasına devam edileceği' hususları önem arz etmektedir."

Kaynak: TGRT Haber derleme, BloombergHT

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...