Tgrt Haber

Gözler Merkez'in faiz kararına çevrildi! Ekonomist Prof. Şener tahminini açıkladı: Sürpriz olabilir

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
18 Eylül 2023 15:20 - Güncelleme : 18 Eylül 2023 15:36

Para ve altın piyasaları Merkez Bankalarının faiz kararlarına odaklandı. Önümüzdeki günlerde Amerika, Türkiye, İngiltere ve Japonya faiz kararlarını açıklayacak. TGRT Haber’de Ekonomist Prof. Şener, TCMB’nin faiz kararına ilişkin tahminini açıklayarak “Sürpriz olabilir” dedi. 

Küresel piyasalar gözünü Merkez Bankalarının faiz kararlarına dikti. Önümüzdeki günlerde ABD, Türkiye, İngiltere ve Japonya Merkez Bankaları faiz kararlarını açıklayacak. Anketlere göre Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) faizi 500 ila 600 baz puan artırması bekleniyor. Amerikan Merkez Bankasının ise (Fed​) faizi sabit tutması yönünde açıklamalar yapılıyor. TGRT Haber’de ekonomist Prof. Dr. Sefer Şener, TCMB’nın kritik faiz kararına ilişkin tahminini açıklayarak “Sürpriz olabilir” dedi. 

FAİZİN 25’TEN 30’A ÇIKMASI BEKLENİYOR 

Fed’in faiz artırmasının beklenmediğini kaydeden Şener, “TCMB’nin 500 baz puanlık bir faiz artırması bekleniyor. Bizim beklentimiz 500 ve üstü bir faiz artırımı. Ancak sürpriz de olabilir. 600 ya da 250-300 baz puan bekleyenler var, sürpriz olabilir. 500 baz puan olması yüksek. Çünkü enflasyon beklentileri yükseldi. 25’ten 30’a çıkması bekleniyor faizin” dedi.

KUR KORUMALI MEVDUATTA VERGİ İSTİSNASI KALKACAK 

Şener, ekonomi yönetiminin Kur Korumalı Mevduattan kademeli şekilde çıkış yapılması yönünde tavır sergilediğine dikkat çekerek “Kur Korumalı Mevduata yönelik tedbir ve teşvik kalkıyor. Vergi istisnası da kalkacak. Türk lirasına dönüşüm sağlıyor. Kur Korumalı Mevduatın cazibesi azaltılacak” ifadelerini kullandı. 

Konut kredileri düşecek 

KONUT KREDİLERİ DÜŞECEK 

 Konut kredilerinde düşük faiz beklentisi var. Bu noktada yeni düzenleme ile ilk evini alacaklar için 120 - 180 ay vade ve yüzde 1,20 kredi faiz oranlarıyla kolaylık sağlanması bekleniyor. Konuya ilişkin Şener şunları söyledi: “Konut kredisi almaya kalsanız bankalar aylık bazda 3,25 civarında bir faizle veriyorlar. Bu durum kredi alma cazibesini azaltıyor. Konut kredilerine dönük bir hamle yapılması bekleniyor. Özellikle ilk evini alacaklara ve orta ve düşük gelirli vatandaşların sosyal konutlarının artırılması ve buna yönelik faiz oranlarının belirlenmesi bekleniyor. 1,20 seviyeleri konuşuluyor. Bu seviyelere çekmek demek yüzde 70-75 oranında faiz yükü kalkmış olması demek.”

 

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...