Tgrt Haber

Gram altın ne kadar? Dolar, altın ve gümüş fiyatından sıkışma sürüyor

25 Mart 2022 07:50 - Güncelleme : 25 Mart 2022 09:35
ABD yaptırımları öncesi gram altın yükseliş trendine

Jeopolitik gerginlik tırmanırken piyasalarda tansiyon yükseliyor. Altın ve dolar fiyatı üzerinden etkili Brent petrol AB ülkelerinin ABD yaptırımlarına dahil olacağı iddiası ile yükseliş trendine geçti. Ancak Avrupa’nın Rus petrolüne olan bağımlılığı nedeniyle ambargo kararının olmayacağı sinyalleri petrolde geri çekilmeye neden oldu. ABD Başkanı Joe Biden’ın bugün yeni yaptırım kararları açıklayacağı haberleri savaş fiyatlamasının sürdüğü piyasaları etkilemeye devam ediyor. Vatandaşlar ‘’Gram altın ne kadar? Dolar düşer mi?’’ sorusunun cevabını arıyor.

ABD yaptırımları öncesi gram altın yükseliş trendine

Rusya Ukrayna Savaşı nedeniyle belirsizlikten kaynaklı yükseliş devam ediyor. TCMB ve Fed faiz kararı ardından sakin seyreden piyasalarda hareketlilik sürüyor. Ons altın 1.917 dolar seviyelerinden işlem görürken brent petrol de yaşanan dalgalanma küresel altın fiyatlarına da yansıyor Manipülasyon piyasasından zarar etmek istemeyen yatırımcılar ''Dolar düşecek mi? ABD yaptırımları sonrası altın düşer mi?'' sorularına yöneldi.

GRAM ALTIN NE KADAR?

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali nedeniyle döviz ve emtia fiyatlarında yaşanan sert yükseliş yatırımcıları güvenli liman olan değerli madenlere yönlendirdi. Gram altın fiyatı savaş fiyatlaması nedeniyle 910 - 920 TL geniş makas aralığında sıkışırken Brent petrol başta olmak üzere emtia fiyatlarındaki yukarı yönlü hareket gram altın fiyatına da yansıdı. Peki küresel piyasalarda yaşanan yükseliş sonrası gram altın ne kadar?

25 Mart Cuma gram altın 934 TL seviyelerinden işlem görüyor. Altın ve Para piyasaları Uzmanı İslam Memiş ''Ons altın geriledi ancak dolar/TL’nin de gerilemesi lazım ki gram bazında beklediğim geri çekilmeler gerçekleşsin'' ifadelerini kullandı.

CANLI ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN!

ÇEYREK ALTIN NE KADAR?

Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle altüst olan piyasalarda zarar etmek istemeyen yatırımcılar güvenli liman altına yöneldi. Fed sonrası dalgalı seyrine devam eden ons altın gram ve çeyrek altın fiyatına da etki etti. Çeyrek altın fiyatı için araştırma yapanlar ''Çeyrek altın ne kadar?'' sorusuna yöneldi.

25 Mart Cuma çeyrek altın 1.517 TL alış 1.534 TL satış fiyatından işlem görüyor.

DOLAR KAÇ TL?

Dolar fiyatı 14,80 TL üzerinde tutunmayı başardı. Jeopolitik gerginlik piyasanın tansiyonunu yükseltirken gözler ABD Başkanı Joe Biden’ın Perşembe günü açıklayacağı yeni yaptırım paketine çevrildi. Peki bugün dolar ne kadar?

Gram altın ne kadar? Dolar, altın ve gümüş fiyatından sıkışma sürüyor

25 Mart Cuma dolar 14,82 TL’den el değiştiriyor. Dolar/TL kuru yükselişi sürerken Piyasa Uzmanı İslam Memiş ''Dolar/TL 14,50 TL üzerinde. Bu seviyeden alım mantıklı değil. Eline TL geçen yatırımcı kademeli alımlara odaklansın'' ifadelerine yer verdi.

İslam Memiş 14,80 seviyesinin psikolojik direnç seviyesi olduğunu ifade ederken ‘’14,80 üzeri kalıcı olursa 15’li rakamlardan söz edebiliriz. Dolar/TL kuru 15 olduğunda enflasyonla mücadele çok zorlaşır’’ dedi. Memiş "Petrol, altın, gümüş gibi emtiaları isteseler bir günde sert şekilde düşürebilirler. Ancak bunu yapmıyorlar çünkü bu risk onlar için tehlike arz ediyor. Çünkü sert bir şekilde ons altın veya ons gümüşü baskılarlarsa burada tekrar alım fırsatı oluşacağı için dünyadaki bütün yatırımcılarda buradan tekrar alım yapacak yani altın ve gümüş alacaktır. Merkez bankaları geri çekilme ve düşüş yaparsa yatırımcıların yüksek enflasyon ve jeopolitik riskler nedeniyle güvenli liman olan altın ve gümüşe gideceğini biliyor. Ama onlar dolardan uzaklaşılmasını ve emtia fiyatlarında alım yapılmasını istemedikleri için baskılanmanın önüne geçiyor'' dedi ve bu sürecin mayıs ayına kadar devam edeceğini vurguladı. 

EURO VE STERLİN NE KADAR?

Dolar/TL kurunda yaşanan yükselişler diğer yabancı para birimlerini de yukarı yönlü etkiledi. Piyasalarda yukarı yönlü atakların baskılandığını belirten Memiş, dolar kuru baskılandıkça ister istemez diğer para birimlerinin de baskılandığını söyledi. Manipülasyon fiyatlaması devam ederken yüksek maliyetten dolar almış vatandaşlara dip seviyeyi gören sterlin/dolar ve euro/dolar paritesi hakkında tavsiyelerde bulundu.

İstikrarsız piyasalarda en ucuz enstrümanlar olduğunu da ekleyen Memiş TL ile işlem yapmak mantıklı değil dedi. Peki euro ve sterlin ne kadar?

25 Mart Cuma euro 16,37 TL’den, sterlin 19,54 seviyesinden işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1,10, sterlin/dolar paritesi ise 1,32 seviyesinden işlem görüyor.

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...