Tgrt Haber

10 Haziran altın fiyatları: Gram, çeyrek, yarım altın ne kadar? İslam Memiş 'devamı gelecek' diyerek tarih verdi

Editör: Zehra Erdin / Kaynak: TGRT Haber
10 Haziran 2022 21:40 - Güncelleme : 10 Haziran 2022 22:16
10 Haziran altın fiyatları: Gram, çeyrek, yarım altın ne kadar? İslam Memiş 'devamı gelecek' diyerek tarih verdi

Altın fiyatları hafta boyunca yükselişini sürdürdü. Dolar kuru Hazine ve Maliye Bakanlığı başta olmak üzere ekonomi tarafından gelen açıklamalar öncesi 16,80 seviyesine kadar gerilese de haftanın son işlem gününe yükselişle başladı. İslam Memiş yeni açıklanan paketlerle ilgili olarak ''Devamı gelecektir. Şimdilik piyasada durdurmak hedefleniyor'' dedi. Dolar/TL kurunun sert yükselişine bağlı olarak gram altın 1.030 lira seviyelerini gördü. Riskli piyasalarda zarar etmemek için yatırımcılar ''Gram, çeyrek, cumhuriyet altını ne kadar?'' sorularının cevabına odaklandı. Gözler altın fiyatları üzerinde doğrudan etkili olan ABD enflasyon rakamlarında olacak.

Yükselen ABD Hazine getirileri ve dolar endeksinin uluslararası piyasalarda güçlenmesi ons altını baskılarken 40 yılın zirvesini gören ABD’den beklenenin üzerinden bir enflasyon​ rakamı gelmesi durumunda Fed​ daha şahin davranabilir. Ons altın​ 1.850 dolar altına sarkarken gram altın​ yurt içinde dolar/TL​ kurunun 2022 yılı zirvelerini test etmesinden dolayı 1.020 lira üzerinde tutunmayı başardı. İşte 10 Haziran altın fiyatları 

GRAM ALTIN NE KADAR? 

Altın ve dolar fiyatı yükseliş trendine devam ediyor. Dün Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın gece saatlerinde yaptığı açıklama öncesi ‘süper bono’ beklentisiyle piyasalarda satış gerçekleşmesine bağlı olarak dolar kuru 16,80 seviyelerine çekildi. Haftanın son işlem gününe kayıplarını kazanarak giren dolar 17,23 seviyesinden işlem görürken gram altın 1.020 lira üstünü sevdi. Finans analisti Hatice Kolçak ''Dolar/TL kurunda 17 seviyeleri sürpriz değil. Bunu Merkez Bankası anketlerinde de daha önce gördük. Önemli olan buna ne kadar dayanacağız'' ifadelerini kullandı. Gram altın üzerinde doğrudan etkili olan dolar kuru yükseliş trendini sürdürürken vatandaşlar ''Gram altın ne kadar?'' sorusunun cevabına odaklandı. 

10 Haziran Cuma gram altın 1.031 lira seviyesinden işlem görüyor. 

Ünlü ekonomist İslam Memiş ''Dolar kuru 16,40 üzerinde kalırsa 16,60-16,80 bandını, gram altın 980 üzerinde tutunursa 1.050 TL’yi konuşabiliriz'' uyarılarında bulunmuş ve rallinin beklenenden önce geldiğini ifade etmişti. 

10 Haziran altın fiyatları: Gram, çeyrek, yarım altın ne kadar? İslam Memiş 'devamı gelecek' diyerek tarih verdi

10 HAZİRAN GÜNCEL ALTIN FİYATLARI 

Altın fiyatları yurt içinde dolar/TL kurunun 17,20 seviyelerinin üstünde kalmasıyla yukarı yönlü ataklarına devam ediyor. Enflasyon ve jeopolitik gerginlik arasında zarar etmemek için altın fiyatları hakkında araştırmalar çoğaldı. Peki gram, çeyrek, yarım, cumhuriyet altını ne kadar? İşte 10 Haziran canlı altın fiyatları:

  • Çeyrek altın: 1,669TL alış, 1,700 TL satış
  • Yarım altın: 3,331 TL alış, 3,400 TL satış
  • Cumhuriyet altını: 6,659 TL alış, 6,774 TL satış

CANLI ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN!

ALTIN İÇİN KRİTİK GÜN 

Küresel altın fiyatları dolar endeksinde yaşanan toparlanma ile geri çekilmeye devam ediyor. Uzmanlar 10 Haziran Cuma günü açıklanacak enflasyon verisinin altın fiyatları üzerinde doğrudan etkili olmasını bekliyor. 
ED&F Man Capital Markets analisti Edward Meir, ''Altın, son birkaç haftadır düşüş eğiliminde. Bunun nedeninin, insanların enflasyon konusunda biraz iyimser olmaları olduğunu düşünüyorum'' dedi.

Axis Securities emtialar Başkanı Pritam Patnaik ise ABD’den gelecek rakamlar hakkında ''Daha yüksek bir enflasyonist yapı altın fiyatlarını desteklerken, tüm merkez bankalarının agresif bir faiz artırımı, altın gibi faiz getirmeyen varlıklar için olumsuz'' değerlendirmesinde bulundu. 

YATIRIMCILARI HEYECANLANDIRAN RAPOR: ALTINDA REKOR GELEBİLİR

Dünya Altın Konseyi'nin araştırmasına göre; merkez bankalarının büyük bölümü, ekonomide giderek artan risklere ilişkin endişeler nedeniyle önümüzdeki 1 yıllık süreçte altın rezervlerini artırmayı planlıyor. Dövizdeki dalgalanmalardan korunmak için merkez bankalarının altına ihtiyacı olduğunu savunan analistler, altının değer saklama aracı ve kriz anlarında iyi performans sergileme özelliği sayesinde toplam rezervlerdeki oranının gelecek yıllarda artmasını bekliyor.

Dünya Altın Konseyi’nin raporuna göre altın, nisan ayında rezervlerini 19,4 ton artıran merkez bankalarının yine değerli metal net alıcısı oldu. Altın rezervlerini artıran ülkeler arasında bulunan Türkiye, bu sene külçe alımına 5,6 ton daha ekleyerek altın rezervlerini yüzde 27,8' karşılık gelen 436,7 tona çıkardı. 

İSLAM MEMİŞ ALTIN YORUMU 

Altın ve dolar piyasasında yükseliş devam ederken Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan Gelire Endeksli Senet (GES) hakkında İslam Memiş şu ifadeleri kullandı: 

''Bir nevi üstü kapalı faiz artışı gibi düşünebiliriz. GES  ile vatandaşların dövize olan talebi engellenmeye çalışılıyor. Döviz kurundaki atakları önlemek için yapılmış açıkalmalar bunlar. Ben Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önümüzdeki Kabine Toplantısı'nda bu paketlerin devamının geleceğini düşünüyorum. Yeni gelecek paketler döviz ve altın fiyatlarını daha yakından etkilediğinde vatandaşların ilgisini daha çok çekecektir.''  

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...