Tgrt Haber

Gram altın neden yükseldi? İslam Memiş 'kırılma noktası' diyerek duyurdu: Alım fırsatı gelecek mi?

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
05 Nisan 2023 12:15 - Güncelleme : 05 Nisan 2023 12:29

Ekonomik belirsizliklerin artması parasını korumak isteyen merkez bankalarından bireysel yatırımcıya kadar altına olan talebin yükselmesini destekledi. Güvenli liman alımlarının hızlanmasıyla altın 2020’de kırdığı rekoru yeniledi. Ons altındaki yükselişlere bağlı olarak gram tarafı tüm zamanların en yüksek seviyelerine kadar çıktı. Yatırımcı ise “Bu seviyeden altın alınır mı? Sorusuna yanıt arıyor. Finans Analisti İslam Memiş ise Fed faizlerine bağlı olarak altında geri çekilmelerin olabileceğini ifade etti.

Küresel piyasalardaki belirsizlik ve ekonomik daralma endişeleri altın​ alımlarını yükseltti. Ons altının 2 bin doları aşmasıyla gram altın​ rekor kırarak 1.252 seviyelerine kadar yükseldi.  Fed​ mart ayı toplantısında faizleri pas geçeceğine yönelik beklentileri boşa çıkararak 25 baz puanlık artışa gitti.  Fed altın fiyatları üzerinde etkili olmaya devam ederken Finans Analisti İslam Memiş​ altın fiyatlarına ilişkin önemli değerlendirmeler yaptı. 

ONS ALTIN​ DESTEKLENMEYE DEVAM EDİYOR

Analistler, ABD'de artan resesyon endişelerinin ABD Merkez Bankası'nın (Fed) şahin adımlarını sonlandırmasına neden olabileceği beklentilerini güçlendirdiğine dikkati çekerek, bu durumun altınının ons fiyatını desteklediğini ifade etti. Fed'in gelecek ay 25 baz puan faiz artıracağına yönelik öngörülerin yüzde 58'den yüzde 42'ye indiğini vurgulayan analistler, bugün ABD'de açıklanacak ADP özel sektör istihdamı ile cuma günkü tarım dışı istihdam verisinin piyasaların durumuna daha net ışık tutmasının beklendiğini kaydetti. Analistler, bugün dünya genelinde hizmet sektörü ve bileşik Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) ile ABD'de ADP özel sektör istihdamı verilerinin takip edileceğini belirterek, teknik açıdan altının ons fiyatında 2.070 doların direnç, 1.990 doların destek konumunda bulunduğunu bildirdi.

KIRILMA NOKTASINA GELİNDİ

Altın piyasaları hakkında önemli bilgiler veren İslam Memiş “Banka iflasları ile beraber küresel piyasalarda bir gerginlik ve tedirginlik oluştu. Altınla güvenli limanlara olan talep arttı. Aslında kırılma noktası burasıydı” ifadeleri kullandı. 

Memiş şunları kaydetti:

ALTIN NEDEN YÜKSELDİ?

“Banka iflaslarından sonra gözler Fed Başkanı Powell’a ve Fed’e çevrildi. Mayıs ayındaki beklentiler ne yönde olacak? Geçen ayki toplantısında Fed politika değişikliğine gitmedi, 25 baz puanlık faiz artırımı yaptı. Ancak yine Amerika’daki veriler kötü gelince Fed’in faizleri pas geçme beklentisi oluştu. O yüzdende ons altın tekrar yukarı gitti. Ben Fed’in mayıs toplantısında 25 baz puanlık faiz artırımını yeniden yapacağını tahmin ediyorum.”

GERİLEME GELEBİLİR?

“Bu beklentiler artıkça da ons altın ve gram altında gerilemeyi mutlaka görebiliriz. Dolar endeksinde tekrar 103 seviyesine kadar yükselişler görebiliriz. Ben bunların geçici bir tepki olduğunu tahmin ediyorum.”

GÜMÜŞ YÜKSELİŞE GEÇECEK

“Gümüş rekor kırdı ve yeni rekorlar kırmaya devam edecek. Altın gibi oradada kısa vadede bir geri çekilme olacak. Yılın son çeyreğine ve son ayına baktığımız zaman bir hesaplama yapacağız. Gümüşün yine altını tahtından ettiğini göreceğiz hep beraber. Gümüş bugüne kadar olduğu gibi yine yatırımcısına kazandıracaktır. Gümüşte 20 lira seviyesini beklemeye devam ediyorum.”  

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Şahin saricaalan 5 Nisan 2023 12:33

Sonra yukselirmi

Sonraki Haber Yükleniyor...