Tgrt Haber

Gram altın tüm zamanların zirvesine çıktı, kritik seviye geride kaldı

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
04 Aralık 2023 11:04 - Güncelleme : 04 Aralık 2023 11:18
Gram altın tüm zamanların zirvesine çıktı, kritik seviye geride kaldı

Ons altın, Fed’in faiz politikalarında yumuşamaya gideceği beklentileriyle tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı. Ons tarafından destek alan gram altın haftaya yeni bir rekorla başlayarak 2 bin TL sınırına kadar yaklaştı. Uzmanlar gelecek yıl, altının sağlam yükselişine devam edeceğine dair tahminlerde bulunuyor.

Fed​ Başkanı Jerome Powell’in Atlanta’daki Spelman College’ta yaptığı konuşma piyasaları fiyatlanmalarını etkileyerek doların değer kaybetmesine altını ise rekor seviyelere çıkmasına kapı açtı. Ons altın, yüzde 3'ten fazla artış göstererek 2.100 doların üzerine çıktı. Gram altın ise ons tarafından aldığı destekle sabah saatlerinde 1.997 TL’ye kadar yükseldikten sonra 1.931 bandına geri döndü.

TÜM ZAMANLARIN ZİRVESİ

Altın, pazartesi günü erken saatlerde yüzde 3'ten fazla artış göstererek tüm zamanların zirvesi olan 2.100 doların üzerine çıktı. Fed’in faizleri aralık ayında sabit tutması bekleniyor. Faiz indirimlerinin gelecek yıl sonlanması da beklentiler arasında. 

Fed Başkanı Jerome Powell​'ın politika gevşemesini öngörmek için "erken" olduğunu ifade etti. Bu açıklama bazı piyasa uzmanları tarafından faiz artışlarının devam edeceği şeklinde açıklandı. Ancak, yatırımcılar bu açıklamayı güvercin algılandı. Piyasalar şu anda ABD merkez bankasının gelecek yıl mart ayında politika faizini düşürme ihtimalini %60 olarak görüyor.  

2 BİN TL’YE ADIM ADIM

Gram altın küresel piyasalarda yaşanan gelişmelere bağlı olarak rekor seviyeleri test etti. Altının gramı, haftaya yükselişle başlamasının ardından 1932 lira seviyesinde işlem görüyor.  Çeyrek altın 3 bin 235 lira, Cumhuriyet altını ise 13 bin 195 liradan satılıyor. Gram altın için 2 bin TL’nin yolu açılırken 2024’te 2 TL’nin de üzerine çıkması bekleniyor.

Gram altın tüm zamanların zirvesine çıktı, kritik seviye geride kaldı

Pek çok uzman Fed’in faiz artış döngüsünde zirveye ulaşıldı. Fed’in gelecek yılın ilk çeyreğinin sonlarına faiz indirimine gitmesi bekleniyor. Eğer ABD TÜFE’sinde yüzde 3’ten daha düşük rakamla karşılaşılırsa Fed faizleri artışları gelir ve bu da altında yeni rekor seviyeleri destekler.

ALTINDA POZİTİF SEYİR DEVAM EDİYOR

NCM Investment altın yorumunda konuya ilişkin önemli detaylara değinerek şunları kaydetti: Ons altın geçtiğimiz haftayı 3,36% oranında yükseliş ile 2070 dolardan tamamlayarak tarihi yüksek kapanışını gerçekleştirdi. Hafta içinde 2000- 2075 arasında hareket etti. ABD’de açıklanan çekirdek kişisel tüketim harcamaları verisi beklentilere paralel gerçekleşti.

Fed Başkanı Powell’ın cuma günkü açıklamaları piyasaların iyimser beklentilerini karşılamamasına rağmen, pozitif seyir devam etti. Bu hafta ABD’de açıklanacak istihdam raporu altın fiyatlarının yönünü belirleyebilir. İstihdam verilerinde yukarı yönlü süprizler piyasa beklentilerinin bozulması ile kar satışları getirebilir.

Teknik olarak, tarihi rekor günlük kapanış ile üst üste üç haftalık pozitif seyir ivmesini korudu. Tarihi zirvesine yakın bulunan değerli madende yukarı yönde 2110-2150-2230 sıralı dirençler olarak yer almaktadır. Geri çekilmelerde 2060 ilk destek olurken, bu seviye altında yeniden 2035’e kadar geri çekilme görülebilir.

Destek: 2060-2035-1990
Direnç: 5110-2150-2230

 

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...