Tgrt Haber

14 Mart dolar kaç TL? Gram altın ve dolar fiyatı Fed ve TCMB faiz kararını bekliyor

14 Mart 2022 07:44 - Güncelleme : 14 Mart 2022 07:53
Dolar ve gram altın fiyatı Fed ve TMMB'den gelecek faiz kararına odaklandı.

Gram altın fiyatları jeopolitik gerinlik ve yurt içi piyasalarda yaşanan dalgalanmalar nedeniyle geçtiğimiz hafta 950 sınırını aşmayı başardı. Dolar/TL kuru ise dolar endeksinin gerilemesine rağmen 14,98 seviyesini test etti. Yatırımcılar haftanın ilk işlem gününde ''Gram altın ne kadar, düşer mi? Dolar kaç TL?'' sorularına odaklandı. Piyasalar Fed ve TCMB faiz kararı için beklerken Piyasa Uzmanı İslam Memiş dolar ve altın yorumu yaptı.

Dolar ve gram altın fiyatı Fed ve TMMB'den gelecek faiz kararına odaklandı.

Rusya Ukrayna Savaşı nedeniyle piyasalarda dengeler altüst oldu. Petrol fiyatlarındaki tarihi yükseliş altın ve dolar/TL kurunun sert yükselmesine neden olurken Rusya ve Ukrayna arasındaki gerçekleşen müzakerelerin sonuç vermemesi piyasalardaki istikrarsızlığı dengeledi. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş 900 TL’den altın 14 seviyesinde dolar almanın mantıklı olmadığını ifade etti.

GRAM ALTIN NE KADAR?

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali nedeniyle döviz ve emtia fiyatlarında yaşanan yükselişin ardından yatırımcılar zarar etmemek için güvenli liman altına yöneldi. Gram altın savaş nedeniyle 900 TL sınırını aşarken zaman zaman 960 seviyelerini test etti. Anlık yükseliş ve düşüşlerle geniş makas aralığına sahip olan altın hakkında İslam Memiş alınabilir bir seviyede olmadığını ifade etti. Peki gram altın ne kadar?

14 Mart Pazartesi gram altın 939 TL seviyelerinden işlem görüyor.

14 Mart dolar kaç TL? Gram altın ve dolar fiyatı Fed ve TCMB faiz kararını bekliyor

Yatırımcılar küresel altın ve gram altın üzerinde etkili olacak Fed faiz toplantısına odaklandı. Amerikan Merkez Bankası’nın mart ayından itibaren faiz arttırımı yapması ve artışın 25 baz puan olması bekleniyor. Fed faiz kararı toplantısı 15-16 Mart tarihlerinde gerçekleşecek.

ÇEYREK ALTIN NE KADAR?

Rusya Ukrayna Savaşı devam ederken piyasalarda savaş fiyatlaması vatandaşları endişelendiriyor. Zarar etmek istemeyen yatırımcılar ''Altın alınır mı? Düşecek mi?'' sorularını cevabını arıyor. Küresel altın fiyatlarında yaşanan dalgalanma nedeniyle manipülasyon fiyatlaması sürerken vatandaşlar ''Çeyrek altın ne kadar?'' soruna odaklandı.

14 Mart Pazartesi çeyrek altın 1.526 TL alış fiyatı, 1.548 satış fiyatından işlem görüyor.

CANLI ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN! 

DOLAR KAÇ TL?

Rus ordusunun Ukrayna işgali sürerken döviz ve emtia fiyatlarında hareketlilik yaşanıyor. Petrol ve gaz ithalatı başta olmak üzere Rus ekonomisini hedef alan yaptırımlar dolar/TL kurunu pozitif yönde etkiledi. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş 14 - 14,50 seviyesinden dolar almanın doğru olmadığına dikkat çekerken dolar kurunda yaşanan agresif yükselişlerin önüne bir şekilde geçilmesi gerektiğini ifade etti. Memiş ''Bakalım TCMB önümüzdeki hafta faiz arttırımı yaparak bu gidişe bir dur diyecek mi'' dedi. Peki bugün dolar kaç TL?

14 Mart Pazartesi dolar 14,82 TL’den işlem görüyor.

EURO NE KADAR?

Dolar/TL kurunda yaşanan yükselişin diğer yabancı para birimlerini de yukarı yönlü etkiledi. İslam Memiş savaş piyasasından TL ile işlem yapmak yerine euro/dolar paritesini dikkate alarak işlem yapmalarını tavsiye etti. 14 - 14,50 seviyelerinden alım yapmanın mantıklı olmadığına değinen İslam Memiş alım satım yapmanın yatırımcıya zarar ettireceğini de vurguladı. Peki euro ne kadar?

14 Mart Pazartesi euro 16,16 TL’den işlem görürken sterlin 19,27 seviyesine yükseldi.

CANLI DÖVİZ FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN!

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI NE ZAMAN?

Rusya Ukrayna Savaşı küresel piyasalarda deprem etkisi oluşturdu. Altın, petrol ve dolar/TL kurunda yaşanan yükselişlerin ardından gözler Merkez Bankası faiz kararına çevrildi. TCMB, şubat ayı toplantısında faizi yüzde 14 seviyesinde sabit tutmuştu. Peki mart ayı faiz kararı ne zaman açıklanacak?

Merkez Bankası faiz kararı toplantısı 17 Mart Perşembe saat 14.00’de yapılacak. Para Politikası Kurulu toplantısı ardından mart ayı faiz kararı belli olacak.  TCMB faiz kararı beklenti anketine katılan 18 ekonomistin tamamı, Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 14'te sabit bırakılacağını tahmin ediyor.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...