Tgrt Haber

Gram altın yıl sonunda kaç lira olacak? Uzman isim net rakam vererek açıkladı

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
06 Aralık 2023 11:32 - Güncelleme : 06 Aralık 2023 11:48
Gram altın yıl sonunda kaç lira olacak? Uzman isim net rakam vererek açıkladı

Altın Fed Başkanı Powell’in açıklamalarını piyasaların güvercin algılamasının ardından sert yükselişler yaşadı. Gelen kar satışları sonrasında ons altın, üst üste iki seans boyunca düştü. Gram altın 1.885 lira seviyesinden işlem görüyor. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk yaptığı değerlendirmede “Özellikle bu çalışan emeklere verilecek 5 bin TL bile belki bir miktar altın alımlarına destek olacak gibi görünüyor” dedi. Uzman isim altının geleceği seviyeleri açıkladı.

Altın​ piyasaları son haftaların en hareketli grafiğini çizdi. Pazartesi günü Asya piyasalarının açılmasıyla altın rekor seviyeleri gördü. Ani yükselişte Fed​ Başkanı Powell’in konuşmaları etkili oldu. Küresel yatırımcılarının aniden alım ve satım yapmaları ise fiyatların rekor seviyelerden gerilemesine yol açtı. Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, altının seyrine yönelik açıklamalar yaptı. 

POWELL​ KONUŞMA PİYASALARI KARIŞTIRDI

Fed Başkanı Powell’in Atlanta’da yaptığı konuşmalar piyasaları karıştırdı. Powell, faiz indirimi için henüz erken olduğunu bildirdi. Ayrıca, enflasyonun kesin biçimde yüzde 2’lik hedefe dönene kadar para politikasının ‘kısıtlayıcı’ kalacağını ifade etti. Ancak Powell’in bazı ifadeleri piyasalara tarafından sıkılaşmanın sonuna gelindiği şeklinde yorumlandı.

Küresel yatırımcılar hızlı hareketlerle altın alım satımı yapınca fiyatlarda benzer bir hızla değişti. Piyasalardaki bu algıya bazı Fed Başkanlarının görüşleri de etkili oldu. 
Çarşamba günü ons altın, 2.020 dolar​ seviyelerindeki seyrine devam ediyor. Gram altın ise yeni güne 1885 liradan başladı. Çeyrek altın 3 bin 100 liradan, cumhuriyet altını 12 bin 670 liradan satılıyor.

DOLAR ENDEKSİ 2 HAFTANIN EN YÜKSEK SEVİYELERİNDE

Dolar endeksi çarşamba günü 103,9 seviyelerine gelerek son iki haftanın en yüksek seviyelerini test etti. Faiz oranlarının düşeceği beklentisini geçtiğimiz hafta doları 102 seviyelerine kadar düşürdü. Altın ve dolar fiyatlanmaları cuma günü ABD istihdam raporlarına göre şekillenecek. Yurt içinde dolar/TL kuru 28,91 TL’de seyrediyor.

Gram altın yıl sonunda kaç lira olacak? Uzman isim net rakam vererek açıkladı

Mehmet Ali Yıldırımtürk Orta Doğu’daki gerginliklerin altını her zaman etkileyebileceğini ifade etti. Dolar kurunun da altını etkilediğini açıklayan uzman isim altın fiyatları için şunları kaydetti:  En son 1.970 TL seviyelerine kadar gelmiştik. Sonra oradan 1.960 TL seviyeleri ve 1.958 TL seviyelerini görmüştük. Bugün de yine o seviyelerden işleme başlayacağız diye düşünüyorum.

ALTINDA SENE SONUNDA 2 BİN TL BEKLENTİSİ

Dolar TL de daha önce de belirttiğim gibi aylık faiz oranında bir yükselişin olduğunu görüyoruz. Burada da sene sonu beklentisi 30 TL veya 29. 95 TL seviyeleri gibi bekleniyor. Bugün 29 TL. Serbest piyasada şimdilik oluşan fiyatlar bu çarpan etkisiyle de altın işte 1.900 ellinin üzerinde kalmaya devam edecek. Sene sonu itibariyle muhtemelen 2.000 TL seviyelerini göreceğiz. Orada da işte 1.965 75 gibi yeni denemeler var.

İKRAMİYESİNİ ALAN ALTINA YÖNELEBİLİR

Vatandaşın buradaki altına ilgisi geçen döneme göre daha sınırlı olsa da devam ediyor. Özellikle bu çalışan emeklere verilecek 5 bin TL bile belki bir miktar altına alımlarına destek olacak gibi görünüyor. 

VATANDAŞ ALTINDAN VAZGEÇMEDİ

Altından vazgeçilmiş değil. Hatta fiziki altını tercih edenler hâlâ devam ediyor. Bankadaki altını satıp gelip fiziki almak istiyor ama dövizi olan ilginin daha az olduğunu görüyorum. Artık dövizde istikrarlı bir seviye oluşmuş durumda. Tabii burada belirleyici olan daha ziyade faiz artırımları devam ederse orada da ilginin biraz azdıracağız söz konusu.

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...