Tgrt Haber

Gram altından tüm zamanların rekoru: Uzman isim dudak uçuklatan seviyeyi verdi

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
24 Ekim 2023 11:42 - Güncelleme : 24 Ekim 2023 11:50
Gram altından tüm zamanların rekoru: Uzman isim dudak uçuklatan seviyeyi verdi

Gram altın salı günü tüm zamanların rekorunu kırarken ons tarafı hazine tahvil getirilerinin düşmesiyle son beş ayın en yüksek seviyelerine yaklaştı. Yatırımcı küresel riskleri yakından takip ederken gerilimin yurt içi piyasalara nasıl yansıyacağı merak ediliyor. Uzmanlar ise gram altının gelecek yıl 2 bin 500 TL’ye kadar yükselebileceğini ifade ediyor.

Altın​ küresel risklerin artması ve ABD hazine tahvil getirilerinin düşmesiyle beş ayın en yüksek seviyelerini zorlamaya devam ediyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faiz kararı​ merakla beklenirken gram altın​ tarihi rekorunu kırdı. Gram altın ekranlarda 1.785 TL’den güne başladı. Kapalıçarşı piyasasında 1.842,84 TL seviyelerinde işlem görüyor. 

ALTINA TAHVİL DESTEĞİ

Altın salı günü ons başına 1.970 doların üzerine çıktı. Ons altındaki artışlardan hazine tahvillerinin değeri etkili oldu. Hedge Fon yönetim şirketi Pershing Square'den Bill Ackman artan jeopolitik riskler nedeniyle tahvillerdeki kısa pozisyonunu kapattığını açıkladı. Bunun ardından pazartesi günü 10 yıllık ABD getirisi yüzde 5 seviyesinden geri çekildi. 

Yatırımcılar Fed'in gelecek hafta yapacağı para politikası toplantısı ve ABD GSYİH verilerini bekliyor. ABD enflasyon rakamları da yatırımcıların kararlarını belirleyecek. Altın, İsrail-Hamas savaşının Orta Doğu'da daha geniş bir çatışmaya dönüşebileceği endişeleriyle desteklenmeye devam ediyor. 

ALTIN 2.500 SEVİYELERİNİ GÖREBİLİR

Öte yandan Finans Analisti İslam Memiş TGRT Haber ekranlarında altın piyasaları ile ilgili tahminlerini şu sözlerle paylaştı: 1.780-1.880 TL aralıklarında gram altın/TL tarafını takip etmeyi sürdürüyorum. Yine orta ve uzun vadede gram/altın TL’de yön yukarı. Dolar ve onstan destek aldığı için gram altın TL’de gelecek yıl 2.500 lira seviyesi çıkması şaşırtıcı olmaz” sözleri ile açıkladı.  

Gram altından tüm zamanların rekoru: Uzman isim dudak uçuklatan seviyeyi verdi

“KISA VADELİ GERİ ÇEKİLME OLABİLİR”

Kısa vadede özellikle bu hafta için gram altın/TL’de tarafında ve ons altında bir geri çekilme bekliyorum. Ons altında 1.940 dolar seviyesinde, 1.780 TL gram altın tarafında bir gerileme olabilir. Yükselişlerden sonra kısmen bir geri çekilmenin mümkün olduğunu söyleyebilirim. Ancak yine bu, bir iki günlük düzeltme hareketinden sonra yön yukarı olacak. 

ALTIN AGRESİF ŞEKİLDE YÜKSELECEK

Orta Doğu’daki jeopolitik risk fiyatlaması halen geçerli olmakta. Ons altın tarafından özellikle merkez bankalarının faiz artışlarını sonlandıracak olması ons altını destekleyecek. Gram altın/TL tarafında dolardaki desteği de görmüş olacağız. Merkez Bankası faiz kararı sonrasında bir gerileme olabilir. Ancak bu gerileme kalıcı olmayacak ve agresif şekilde yükselişlerini sürdürecek. 

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...