Tgrt Haber

Gram, çeyrek, yarım altın ne kadar? Altın fiyatları yaptırım kararlarına odaklandı

06 Nisan 2022 07:40 - Güncelleme : 06 Nisan 2022 08:06
Altın fiyatları ve dolar/TL kuru Rus ekonomisini hedef alacak yeni yaptırım haberleri ile dalgalı seyrine devam ediyor.

Rusya – Ukrayna Savaşı devam ederken Rus ordusunun çekildiği bölgelerden gelen sivil infazı görüntüleri ABD ve Avrupa ülkelerinin yeni yaptırım paketlerini gündeme getirdi. Rus ekonomisini hedef alan yaptırım kararları petrol, altın ve dolar fiyatı üzerinde etkiliyor. Savaş fiyatlamasının hakim olduğunu piyasalarda yatırımcılar ''Gram, çeyrek, yarım, cumhuriyet altını ne kadar? Altın alınır mı satılır mı?'' sorularının cevabını arıyor. İşte 6 Nisan altın fiyatları ve dolar/TL kuru hakkında bilmeniz gerekenler…

Altın fiyatları ve dolar/TL kuru Rus ekonomisini hedef alacak yeni yaptırım haberleri ile dalgalı seyrine devam ediyor.

Jeopolitik gerginlik piyasalarda deprem etkisi oluşturmaya devam ederken yurt içi piyasalarda altın ve dolar fiyatı sakin seyrine devam ediyor. Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş dolar/TL kurunun baskılandığını ifade ederken ''Bir gün fena patlayacak. Aralık ayındaki 17 – 18 seviyelerine geri dönebiliriz'' ifadelerini kullandı. İstikrarsız piyasalarda zarar etmemek için yatırımcılar güvenli limanlara sığınırken uzmanlardan gelecek tavsiyelere odaklandı. ABD Merkez Bankası’nın mayıs ayında faiz arttırım kararın devam edeceği ve ons altındaki yatay seyir akıllara ''Altın düşer mi yükselir mi?'' sorusunu getirdi. Memiş Nisan ayının alım için son fırsat olduğuna işaret ederken eylül ayına kadar sert yükseliş yaşanacağını ifade etti. İşte piyasalarda son durum…

GRAM ALTIN NE KADAR?

Doğu Avrupa’da devam eden sıcak çatışma ve savaş suçuna ilişkin görüntüler piyasaları etkisi altına almaya devam ediyor. Buça’daki sivil katliamı görüntüleri yeni yaptırımların habercisi olurken petrol, dolar ve altın fiyatları başta olmak üzere döviz ve emtia fiyatlarını etkilemesi bekleniyor. Sağlıksız fiyatlamanın sürdüğü piyasalarda endişeli yatırımcı değerli madenlere yönelirken ''Gram altın ne kadar?'' sorusunun cevabını arıyor.

6 Nisan Çarşamba gram altın 910 TL seviyelerinden işlem görüyor. Uzmanlar altın fiyatlarının jeopolitik gerginlik ve yüksek enflasyon kıskacına sıkıştığı ifade ederken altın yatırımcısının gözü Mayıs ayında faiz arttırımı yapacak olan Fed’e çevrildi. 3 - 4 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek Fed faiz kararı toplantısından artış ve şahin açıklamalar bekleniyor.

Gram, çeyrek, yarım altın ne kadar? Altın fiyatları yaptırım kararlarına odaklandı

CANLI ALTIN FİYATLARI

Küresel piyasalarda savaş fiyatlaması baskın olurken altın fiyatlarında sıkışma dikkat çekiyor. Ons altın 1.916 - 1.924 dolar aralığında dalgalanırken Fed politika yapıcılarının benimsediği düşüş eğilimi ve şahin duruş göz önüne alındığında 1.900 dolar psikolojik desteğine yaklaşması muhtemel görünüyor. Fed başkan yardımcısı Lael Brainard enflasyon göstergeleri nedeniyle Fed'in agresif olmaya hazır olduğunu belirtti. Brainard, faiz artırımlarının 0,25 puanlık tipik artışlardan daha agresif bir hızda gelebileceğini de sözlerine ekledi. İşte belirsizliğin hakim olduğu piyasalarda canlı altın fiyatları:

  • Çeyrek altın: 1.481 TL
  • Yarım altın: 2.961 TL
  • Cumhuriyet altını: 5.913 TL
  • Ons altın: 1.921 dolar

CANLI ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN!

YAPTIRIMLAR ETKİSİNDE ALTIN TAHMİNİ

Altın fiyatları ABD dolarının Rusya'ya karşı daha fazla yaptırıma ve muhtemelen Fed'in enflasyonu dizginlemek için daha büyük faiz oranlarını artıracağına dair artan beklentileri sabit tutmasıyla geriledi. Küresel piyasalarda dolar Moskova'ya karşı daha fazla yaptırım görüşmeleri arttıkça art arda üç kazanç seansından sonra güçlenirken altını daha az çekici hale getirdi. Uzmanlar mayıs ayı Fed faiz toplantısından 50 baz puan artış bekliyor.

SPI Asset Management yönetici ortağı Stephen Innes, "Bu belirsiz zamanlarda altın, enflasyonist baskıların güçlü kaldığı ancak büyümenin yavaşladığı en zorlu kavşakta desteklenmeye devam ediyor" dedi.

Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş yurt içi altın fiyatlarına ilişkin ''Nisan ayı son fırsat. Almayan çok büyük bir ziyan içerisinde olacak. Çünkü Mayıs çok büyük bir fırtına olacak. Küresel borsalarda ve ekonomilerde büyük bir daralma olacak ve çarşı pazar karışacaktır. Gram altın 900 altına sarkarsa kademeli alınabilir'' ifadelerine yer verdi.

DOLAR KAÇ TL?

Dolar/TL kuru 14,68 seviyelerinde sıkışırken Rusya’nın Ukrayna’yı işgali nedeniyle alınan yaptırım kararları etkisini göstermeye devam ediyor. Yurt içinde baskılanan dolar dün açıklanan enflasyon rakamları sonrası yatay seyrini sürdürdü.

İslam Memiş baskılanan doların bir gün patlak verebileceğine dikkat çekerken ''Bu yüksek enflasyona rağmen doların baskılanması sağlıklı mı? Bence değil'' ifadelerine yer verdi. 14,50 üzerinden alım yapmanın mantıklı olmadığını vurgulayan Memiş yüksek enflasyon dönemlerinde önemli olanın elindeki varlıkları tutmak olduğunun altını çizerken enflasyonla mücadelenin daha şeffaf yürütülmesi gerektiğine dikkat çekti. Küresel piyasalarda ise dolar Rus ekonomisine karşı alınacak yeni yaptırım kararları haberleri ile değer kazandı. Peki dolar kaç TL?

6 Nisan dolar 14,72 TL seviyelerinden alıcı buluyor.

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...