Gülün tanesi üreticide 10 lira, çiçekçide 70 lira! Sevgililer Günü yoğunluğu başladı
14 Şubat Sevgililer Günü öncesinde kesme çiçek üreticilerinde hasat yoğunluğu yaşanıyor. Üretim merkezlerinde gülün fiyatı 7 ila 10 lira arasında değişirken, çiçekçilerde fiyatlar 70 ile 100 TL’ye kadar çıkıyor.
Sevgililer Günü yaklaşırken kesme çiçek sektöründe yoğunluk başladı. Günler öncesinden hasatlarına başlayan üretici özellikle gül için yoğun mesai harcıyor. Çiçek mezatlarına yetiştirmek için seraya giren üreticiler, iç pazardaki talebe yetişmeye çalışıyor. Bir adet gülün fiyat makası seradan, çiçekçilere ulaşana kadar artıyor. Üreticide 7 ile 10 lirayı bulan fiyatlar sunum aşamasında neredeyse 7 kat artıyor.
SERALARDA 14 ŞUBAT YOĞUNLUĞU ŞİMDİDEN BAŞLADI
Türkiye'nin kesme çiçek üretim merkezlerinden İzmir'in Menderes ilçesinde, 14 Şubat Sevgililer Günü öncesi hasat yoğunluğu yaşanıyor.
Verimli tarım topraklarına sahip İzmir, kesme çiçek üretiminde de öne çıkıyor. Lilyum, gerbera, lisianthus üretiminde ikinci sırada yer alan kent, gül ve kasımpatı türlerinde ise birinciliği elinde tutuyor.
YILDA İKİ KEZ HASAT YAPILIYOR
Ülke genelindeki 100 milyon adet civarındaki yıllık gül üretiminin 25 milyona yakınını gerçekleştiren İzmirli üreticiler, kış ve yaz mevsimi olarak yılda iki hasat yapıyor.
Kışlık üretilen güllerin tamamına yakını Sevgililer Günü'ne az bir süre kala piyasaya sürülüyor. Yazlık üretim ise nisan ayı başından kasım sonuna kadar devam ediyor.
ÇİÇEK MEZATLARINA YETİŞTİRİLMEYE ÇALIŞILIYOR
Hasat için sabah saatlerinde seraya giren üreticiler, öğleden sonraya kadar çiçek kesiyor. Kesilen çiçekler mezatta satıldıktan sonra ülkenin dört bir yanındaki müşterilere ulaşıyor. Güller, iç pazardaki talebi karşılamasının yanı sıra yurt dışına da ihraç ediliyor.
Kesme çiçek, üretim üssü Menderes ilçesinde yaklaşık 400 üreticiye gelir, 2 bin kişiye de istihdam sağlıyor.
ÜRETİCİDE 1 ADET GÜLÜN FİYATI 7,5-10 LİRA
Menderes'te 10 yıldır gül üretimi yapan Eyüp Çalık, 1 dönümde 800-1000 demet kırmızı gül yetiştiğini anlattı. Sevgililer Günü hazırlığına kasım ayında başladıklarını ifade eden Çalık, "Ekim ayında budamalarını, bakımını yapıyoruz, ilaç ve gübresi derken bu vaziyete geliyor. Ocak ayının 20'lerinde Sevgililer Günü için yoğun bir hasat dönemine başlıyoruz." dedi.
Bu yıl yağışlı gün sayısının fazla olduğunu, güllerde nem nedeniyle kara leke olmaması için ilaç ve gübre kullanmak zorunda kaldıklarını kaydeden Çalık, günlük kestikleri çiçekleri satışa hazır hale getirip mezata götürdüklerini söyledi.
Çalık, içinde 20 adet gülün olduğun demetlerin üreticide kalitesine göre 150-200 liraya satıldığını söyledi.
"SÖZLEŞMELİ, PLANLI ÜRETİME GEÇMEYE ÇALIŞIYORUZ"
İzmir Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, Menderes ilçesinde örtü altında yapılan kesme çiçek üretiminin önemli bir gelir kaynağı olduğunu söyledi.
Kentteki iklim yapısının kış aylarında herhangi bir ısıtmaya gerek kalmaksızın üretimi mümkün kıldığına değinen Şahin, bunun üretici için avantaj olduğunu ifade etti.
Türkiye'nin sözleşmeli tarım modeliyle planlı üretime geçeceğini aktaran Şahin, "Bu konuya en kolay dahil edeceklerimizden biri de kesme çiçek ve dış mekan süs bitkileri. Bununla ilgili çalışmalarımızı yapıyoruz. Önümüzdeki süreçte kimin nerede, neyi, ne kadar üretebileceğini ve kime satacağını bir sözleşmeye bağlı kalarak hareket edeceği bir sistemi oluşturmaya çalışıyoruz. Belirlemiş olduğumuz bu ihtiyaçlar çerçevesinde üretimi planlayacağız. Bu aslında Türk tarımında bir devrim niteliğini taşıyor. Çok kısa bir sürede hayata geçecek." diye konuştu.