Tgrt Haber

Güneydoğu'da elektrikle ilgili çarpıcı rapor

15 Temmuz 2014 19:00
Güneydoğu'da elektrikle ilgili çarpıcı rapor

Güneydoğu illerinde bugünlerde medyaya yansıyan elektrik kesintileri ve trafo patlamalarıyla ilgili yeni rakamlar ve bilgiler ortaya çıktı.

Buna göre, sanayi yatırımları olmamasına karşın DEDAŞ’ın hizmet verdiği 6 ilde, tarımsal sulamanın yoğun olarak yapıldığı Doğu Akdeniz ve Çukurova Bölgesi ve İstanbul’un Avrupa Yakası’ndan daha fazla elektrik tüketiliyor. Bölgede elektrik hatlarına aşırı yüklenme, kesintileri beraberinde getiriyor.  Kent merkezlerinde yüzde 75, kırsalda ise yüzde 90’a varan kayıp kaçak oranlarıyla dikkat çeken Güneydoğu bölgesinde yaz aylarıyla birlikte elektrik tüketiminde ciddi bir artış görülüyor. Havaların ısınması ve tarımsal sulamadaki kullanım ile birlikte bölgede elektrik tüketimi iki katına çıkarken, TEİAŞ hatları aşırı yükü taşıyamıyor. Haziran ayı başında bölgede günlük tüketimin yaklaşık 36 bin 500 megavat saat seviyelerindeyken, hava sıcaklığının gölgede 42 dereceye ulaştığı temmuz ayı itibariyle günlük elektrik tüketimi 69 bin megavatı geçti.  Kayıp kaçağın en yüksek olduğu Güneydoğu bölgesinde aşırı elektrik tüketiminin bir sonucu olan kesintilerin, elektrik iletimini sağlayan TEİAŞ’ın sorumluluğunda olduğunu dile getiren kaynaklar, sistemin aşırı yüklenmeyi otomatik olarak önlediğini duyurdu. Sisteme yapılan aşırı yüklenmenin kaldırılamaz boyutlara ulaştığını ileten aynı kaynaklar, Güneydoğu’da israf boyutlarına ulaşan aşırı tüketimin Avrupa’daki enerji kalitesini etkilediğini bildirdi. Bugüne kadar yaşanan elektrik kesintilerinin DEDAŞ’ın müdahalesiyle olmadığı da gelen bilgiler dahilinde.
EN YÜKSEK TÜKETİM GÜNEYDOĞU’DA
İHA’ya konuşan DEDAŞ yetkilileri, Güneydoğu bölgesinde tüketilen aşırı elektriğin rakamlarını da paylaştı. Buna göre DEDAŞ’ın hizmet verdiği Güneydoğu’daki 6 ilde, nüfusu ve sanayi yatırımlarıyla Türkiye’nin en yüksek elektrik kullanımının gerçekleştiği İstanbul Avrupa Yakası’ndan daha fazla elektrik tüketiliyor. Avrupa Yakası’nda abone başına aylık tüketim 369 KWH iken, Güneydoğu’da ise bu rakam, 1.266 KWH olarak tüketim gerçekleşiyor. Bu İstanbul Avrupa Yakası’ndan üç katı elektrik tüketimini işaret ediyor. Yine İstanbul Avrupa Yakası’nda 4.3 milyon abone yıllık 19.2 TWH elektrik tüketirken, Güneydoğu’da 1.2 milyon abone 19.3 TWH elektrik tüketiyor. Bu arada, tarımsal sulamanın yoğun olarak yapıldığı Doğu Akdeniz ve Çukurova Bölgesi’nde abone başına aylık tüketim 490 MWH olarak gerçekleşirken, 2.8 milyon abone yıllık 16.9 TWH tüketim gerçekleşiyor. Tarımsal sulama yapan iki bölge karşılaştırıldığında Güneydoğu’da tüketilen elektrik oranlarının yüksekliği ortaya çıkıyor.

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...