Tgrt Haber

Günlük kiralık ev düzenlemesi yürürlüğe girdi! Belgesiz faaliyete 100 bin lira ceza kesilecek

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: TGRT Haber
02 Kasım 2023 13:30 - Güncelleme : 03 Kasım 2023 09:42
Günlük kiralık ev düzenlemesi yürürlüğe girdi! Belgesiz faaliyete 100 bin lira ceza kesilecek

Turizm sektörünü baltalayan günlük kiralık evlerle ilgili hazırlanan düzenleme Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Düzenlemeye göre artık belgesiz kiralama yapılamayacak. Kurallara uymayana 100 bin liraya kadar ceza kesilecek.

Turizm bölgelerinde başlayan ve otelcilik sektörünü büyük zarara uğratan günlük kiralık evlerle ilgili düzenleme​ yürürlüğe girdi. ‘Turizm konutu’ olarak adlandırılan günlük kiralık evlerde artık kurallara uymayan kiralama yapamayacak. Kayıt dışılığın önüne geçmek ve mağduriyetleri önlemek amacıyla çıkarılan yasal düzenleme Resmi Gazete’de yayımlandı.

Kanun, konutların turizm amaçlı kiralanmasına ilişkin genel esaslara, izin belgesi düzenlenmesine, idari yaptırımlara ve turizm amaçlı kiralanan konutların tabi olacağı mevzuata ilişkin hükümleri kapsıyor.

Düzenlemeye göre, izin belgesiz kiralamalarda kiralama yapılan her bir konut için 100 bin Türk lirası idari para cezası uygulanacak.

15 GÜN SÜRE VERİLECEK

Belgesiz olanlara izin belgesi alarak faaliyette bulunabilmesi için on beş gün süre verilecek.

Verilen on beş günlük süre sonunda izin belgesi alınmaksızın turizm amaçlı kiralama faaliyetine devam edenlere ise 500 bin Türk Lirası idari para cezası uygulanacak ve izin belgesi alarak faaliyette bulunabilmesi için bir kez daha on beş gün süre verilecek. 

100 BİN TÜRK LİRASI İDARİ PARA CEZASI UYGULANACAK

İzin belgesi sahibinden kiraladığı turizm amaçlı konutu kendi nam ve hesabına üçüncü kişilere kiraya verenler hakkında ise her bir sözleşme için 100 bin Türk lirası idari para cezası uygulanacak. Kendi adına mesken olarak kullanmak amacıyla kiraladığı konutu kendi nam ve hesabına turizm amaçlı kiraya verenler hakkında ise her bir sözleşme için 100 bin Türk lirası idari para cezası uygulanacak. İzin belgesi olmayan konutların turizm amaçlı kiralanmasına aracılık edenler hakkında, her bir sözleşme için 100 bin Türk lirası idari para cezası verilecek. Her defasında yüz günden fazla süreli kira sözleşmesi yapmasına rağmen, ilk sözleşme tarihinden itibaren bir yıl içerisinde aynı konutu dört defadan fazla kiraya verenler hakkında, bir milyon Türk lirası idari para cezası uygulanacak.

RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANAN DÜZENLEME İÇİN TIKLAYIN 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...