Tgrt Haber

Günlük kiralık evlerin otellere zararı büyük! İşten çıkarmalar başladı

Editör: Birkan Cantürk / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
03 Ağustos 2023 18:31 - Güncelleme : 03 Ağustos 2023 18:35
Günlük kiralık evlerin otellere zararı büyük! İşten çıkarmalar başladı

Kayıt dışı kiralanan günlük evler, otelcilerin canını sıktı. Otellerdeki fiyat artışları, yerli turistleri günlük kiralık evlere yöneltirken yabancı turistlerin tercihi de Akdeniz'deki diğer ülkeler oldu. Otel dolulukları yüzde 15 azalırken fatura ise işçilere kesildi. Birçok yerde işten çıkarmalar başladı.

Otel fiyatlarının aşırı yükselmesi tatilcileri farklı alternatiflere yöneltti. Yaz aylarında günlük kiralık evlerin tercih edilmesi, turizme büyük balta vurdu. Kiralık evlerdeki kayıt dışı denetimsizlikler, otellerdeki doluluk oranını yüzde 15 azalttı. Pek çok yerde ise işten çıkarmalar başladı. 

Sektör temsilcileri günlük kiralık evlerin otellerle aynı vergi sistemine tabi olmasını ve bu evlerin denetlenmesini istiyor. Tatil bölgelerinde de yaygınlaşan günlük kiralık evler nedeniyle turizm beldelerinde doluluk oranları yüzde 50-60’larda kaldı. Sektör temsilcileri yapılacak düzenlemelerle eşit şartların oluşmasını istiyor.

"TURİSTLER AKDENİZ'E KAYDI"

Turizm acentesi işletmecisi Şebnem Akman Balta, enflasyon artışına bağlı olarak otellerdeki maliyetlerin artmasının turistlerin Akdeniz bölgesindeki diğer ülkelere yönelmesine neden olduğunu söyledi.

Turistlerin Bodrum bölgesi yerine Akdeniz çanağındaki diğer ülkelere yöneldiğinin altını çizen Balta, "Otellerde doluluk oranlarının istenilen seviyede olmaması nedeniyle gelirler düşük kaldı. Bodrum bölgesinde otellerin doluluk oranları yüzde 40 seviyesinde, Antalya’da yüzde 80 civarında, İstanbul’da da kültür turizmi nedeniyle doluluk oranları yüksek" dedi.

"REKABET EDEMİYORUZ"

"Kiralık evlerin kayıt dışı olması sebebiyle de sağlıklı rekabetin edilemediğini vurgulayan Balta,

Günlük kiralanan evlerin vergilendirmeye tabi tutulması gerekiyor. Turizm Bakanlığı bu konuyla ilgili çalışma başlattı. Her şey dahil konseptini günlük kiralanan evler etkilemiyor. Diğer orta ve alt segment için bakıldığında günlük kiralık evler tercih edilebiliyor. Turizmde sürdürülebilirlik istiyorsak nitelik ve niceliği de korumak istiyorsak kayıt dışı günlük kiralamalara dikkat etmeliyiz" diye konuştu.

FATURA İŞÇİLERE KESİLDİ

Dünyadaki olumsuz gelişmelerden ilk önce turizm sektörünün etkilendiğini söyleyen Akman Balta, son olarak şunları söyledi:

Pandemi döneminde, siyasi gelişmelerde ve savaş döneminde turizmin olumsuz etkilendiğini gördük. Sermaye sıkıntısı da turizmcileri etkiledi. Maliyetler her dönem daha fazla artıyor. Nitelikli personel ihtiyacından dolayı da giderler arttı. Zincir oteller dışındaki oteller personel çıkarmaya başladı. 2024 ve 2025’te turizm sektöründe çalışacak personel bulamayabiliriz. Turizmciler kaliteli hizmeti sağlamak zorunda, bunu sağlamak için Turizm Bakanlığımızın da teşvikler sağlaması gerekiyor’’ şeklinde konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...