Tgrt Haber

Güven endeksi hizmet ve inşaatta arttı, perakende de azaldı

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
25 Ekim 2023 11:07 - Güncelleme : 25 Ekim 2023 11:14
Güven endeksi hizmet ve inşaatta arttı, perakende de azaldı

Türkiye İstatistik Kurumu tüm sektörleri yakında ilgilendiren verileri açıkladı. Buna göre, Güven endeksi hizmet sektöründe yüzde 0,5 arttı, perakende ticaret sektöründe yüzde 3,3 azaldı, inşaat sektöründe yüzde 0,9 arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yayımladığı güven endeksi verilerine göre, güven, hizmet ve inşaat sektöründe artarken perakende sektöründe azaldı. 

BİR ÖNCEKİ AYA GÖRE PERAKENDE SEKTÖRÜNDE AZALDI

Mevsim etkilerinden arındırılmış güven endeksi Ekim ayında bir önceki aya göre; hizmet sektöründe yüzde 0,5 oranında artarak 113,6 değerini, perakende ticaret sektöründe yüzde 3,3 oranında azalarak 113,9 değerini ve inşaat sektöründe yüzde 0,9 oranında artarak 89,1 değerini aldı.

HİZMET SEKTÖRÜNDEN İŞ DURUMU YÜZDE 0,3 AZALDI

Mevsim etkilerinden arındırılmış hizmet sektörü güven endeksi eylülde 113 olarak ölçülürken 2023 Ekim’de bu oran 113,6'ya yükseldi. Hizmet sektöründe bu ay eylüle kıyasla son üç aylık dönemde iş durumu yüzde 0,3 azalış gösterdi.  Gelecek üç aylık dönemde hizmetlere olan talep beklentisi yüzde 0,9 arttı. Son üç aylık dönemde hizmetlere olan talep de benzer şekilde yüzde 0,9 yükseldi.

GÜVEN PERAKENDE SEKTÖRÜNDE AZALDI

Mevsim etkilerinden arındırılmış perakende ticaret sektörü güven endeksi eylülde 117,7 olurken ekimde 113,9 oldu. Perakende ticaret sektöründe, son üç aylık dönemde iş hacmi-satışlar yüzde 2,8, mevcut mal stok seviyesi yüzde 2,9 olarak açıkladı. Gelecek üç aylık dönemde iş hacmi-satışlar beklentisi yüzde 3,9 geriledi. 

Mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi ise geçen ay 88,3 iken bu ay 89,1 değerini aldı. İnşaat sektöründe geçen aya göre, alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyinde yüzde 0,2, gelecek üç aylık dönemde toplam çalışan sayısı beklentisi alt endeksinde yüzde 1,4 artış gerçekleşti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...