Tgrt Haber

Hazine'den borçlanma kararı! Sukuk ihracı için 5 bankaya yetki verildi

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: TGRT Haber, BloombergHT
06 Kasım 2023 14:16 - Güncelleme : 06 Kasım 2023 14:25
Hazine'den borçlanma kararı! Sukuk ihracı için 5 bankaya yetki verildi

Hazine ve Maliye Bakanlığı, uluslararası piyasalardan borçlanma programı kapsamında sukuk ihracı gerçekleştirecek. Hazine’nin 5 yıl vadeli dolar cinsi sukuk ihracı için bankaları yetkilendirdiği belirtildi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı​ yeni yurt dışı borçlanmasına hazırlanıyor. Bakanlığın, 5 yıl vadeli dolar​ cinsi sukuk ihracı için bankaları yetkilendirdiği belirtildi.

5 BANKA YETKİLENDİRİLDİ

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, ihraç için Emirates NBD Capital, HSBC, JPM, Kuwait Finance House ve QNB Capital yetkilendirildi.

Bakanlık bu yıl yurt dışı piyasalardan 7,5 milyar dolarlık borçlanma​ gerçekleştirmişti. 2023 yılında bakanlık dış piyasalardan 10 milyar dolarlık borçlanma yapılmasını planlamıştı.

SUKUK NEDİR?

Sukuk diğer bir isimle kira sertifikası olarak bilinen bir finansman sağlama aracıdır. Sukuk yatırımcıya faizsiz sabit getiri imkanı sunuyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı finansman araçlarının çeşitlendirilmesi ve yatırımcı tabanının genişletilmesi için uygular.  ABD Doları cinsi kira sertifikası doğrudan satış yöntemi ile ihraç edilebilir. Kira sertifikaları, genellikle Borsa İstanbul Borçlanma Araçları Piyasasında işlem görür. Kira sertifikalarının gösterge niteliğindeki fiyatları günlük olarak Resmi Gazete’de yayımlanır.

AVANTAJLARI NEDİR?

Sukuk alım satımı risksiz ve faizsiz bir şekilde yatırım deneyimi elde etmenize imkan tanıyor. Dönemsel sabit kira getirisi sayesinde yatırımcılara düzenli bir kaynak sağlıyor.

SUKUK NASIL ALINIR?

Sukuk ihraçları nitelikli müşterilere veya genel müşterilere yönelik olmak üzere 2 farklı türde yapılıyor. Nitelikli yatırımcılar için ihraç edilen sukuklardan nitelikli yatırımcılar alım satım yapabiliyorken genel yatırımcılara yönelik yapılan ihraçlardan tüm yatırımcılar alım satım yapılabiliyor.

Yetkilendirilen bankalardan kira sertifikası alım satımı yapmak için yatırım hesabı açabilir. Yatırım hesabınızı açtıktan sonra kira sertifikası almak istediğiniz tutarı, açtığınız yatırım hesabına transfer ederek işlemlere başlanabilir.

Kaynak: TGRT Haber, BloombergHT
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...