Tgrt Haber

Milyonlarca kişi merak ediyor! EYT’den emekli olanlar tekrar çalışabilir mi?

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
07 Kasım 2022 16:26 - Güncelleme : 07 Kasım 2022 16:45
Milyonlarca kişi merak ediyor!  EYT’den emekli olanlar tekrar çalışabilir mi?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinin son halinin aralık ayında açıklanması bekleniyor. Kimleri kapsadığına dair detaylar netleşirken vatandaşların kafasındaki soru işaretleri henüz cevap bulmuş değil. EYT ile emekli olarak iş yaşamına veda edecek olanların yanı sıra çalışmaya devam edecek olanlar da var. Peki, “EYT’den emekli olanlar tekrar çalışabilir mi?”

Yapılan çalışmalar kapsamında EYT​ düzenlemesi ile ilk etapta 1.5 milyon kişinin emekli olması bekleniyor. Emekli olacak kişilerin kıdem tazminatları, prim​ ve yıl gibi konuları düzenleme ilan edildikten sonra tamamen belli olacak. Peki, EYT’den sonra iş yaşamına devam etmek isteyenlerin durumları ne olacak?

EYT’DEN EMEKLİ OLANLAR TEKRAR ÇALIŞABİLİR Mİ?

EYT kapsamına giren ve emekli olanlar yeniden bir işte çalışma hakkına sahipler. EYT kapsamında emekli aylığı almaya hak kazanan kişiler iş yaşamına kaldıkları yerden devam edebilirler. 

Diğer yandan emekli olan kişilerin işten ayrılmaları için SGK’dan ‘Emekli olabilir’ yazısı almaları gerekiyor. EYT ile emekli olacak kişiler bu yazıyı aldıktan sonra işverene teslim etmeliler. Daha sonrasında ise SGK’ya emeklilik​ dilekçesi verilecek. 

EMEKLİ OLDUKTAN SONRA ÇALIŞIRSAM EMEKLİ MAAŞIM AZALIR MI?

Emekli olduktan sonra iş yaşamının devam etmesi ile maaşlarda herhangi bir kesinti olup olmayacağı da merak edilen konular arasında. Çalışan kişi iş yaşamına devam etmek için SGK’ya işe giriş bildirisi verecek. Bu şekilde destek primine tabii olacak. Destek primleri ise maaşta bir kesintiye sebep olmuyor. Bu şekilde hem çalışma maaşı hem de emekli maaşı alabilecekler.

Öte yandan Sosyal Güvenlik Destek Primine tabi olarak çalışmak gibi bir ikinci yol söz konusu. Bu yolu seçenlerin de emekli aylıklarında bir kesinti olmaz. Ancak, çalıştıkları yerden aldıkları maaşta yüzde 7.5’lik bir kesinti söz konusu olabilir.

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Özgür 2 Aralık 2022 16:40

Madem çalışmaya devam edebilecek neden eyt kanunu çıkıyor

Taner yolcu 7 Kasım 2022 19:44

Ben 1972 doğumluyum ssk girişm 1991 eyt emekli olurmuyum

Servet Kös 7 Kasım 2022 16:54

Dilekçe ile Başvurdum,Ankara ya tekrar başvurdum,Hala gelişme yok,yalan haberlerle boğuluyoruz,Böyle giderse ,Gazeted okumayacağım,gerçekler yok ,yalanlar çok yaş 63,soğudum artık.

Kader 7 Kasım 2022 16:45

Lütfen typ lilere kadro issiz kalmak istemiyoruz

Ertugrul 7 Kasım 2022 16:40

Staj mağduriyetinden hala bir haber yok ,bu hükümet hiç güven vermiyor seçimlerde görüşecez insallah

Sonraki Haber Yükleniyor...