Hükümet düğmeye bastı! İşsizlik maaşında süre uzayacak
Yoksula verilen yardımlar işsizlik yardımına dönüştürülecek. İşsizlik maaşında süre uzayacak. Primi eksik 3 milyon kişi destekten yararlanacak
İstihdam stratejisini güncelleyen hükümet, 6 dev adım için düğmeye bastı. Yoksul kesime, nakdi yardımlar yerine, Almanya'da olduğu gibi 'işsizlik yardımı' verilecek. Ailede çalışabilecek olanlar İŞKUR tarafından eğitime alınarak, iş sahibi yapılacak. İşsizlik Fonu'ndan yararlanamayan yaklaşık 3 milyon kişiye yeni kapı açılacak. Esnek çalışmaya iş güvencesi getirilecek, haftalık çalışma saatleri sınırlanacak. İşsizlik maaşı uzun süreli işsizler için yaş grubuna göre artırılacak. Yüksek Planlama Kurulu'nca imzalanan 2014-2023 Ulusal İstihdam Stratejisi kapsamında atılacak adımlar şöyle:
YENİ HAKLAR GELİYOR
ESNEK ÇALIŞMAYA YASAL GÜVENCE: İş paylaşımı, esnek zamanlı, evden ve uzaktan çalışma gibi esnek çalışma biçimleri için gerekli yasal düzenlemeler hayata geçirilecek. İşgücü piyasalarına esneklik sağlayan çalışma biçimleri iş ve sosyal güvenlik mevzuatına eklenecek.
FAZLA MESAİYE SINIR: Haftalık çalışma süreleri AB standartlarına inecek. Haftalık çalışma süreleri, fazla mesai ve denkleştirme yapılması halinde 55 saatten fazla olmayacak.
İŞSİZLİK MAAŞI UZAYACAK: 70 milyar liralık bir büyüklüğe ulaşan İşsizlik Fonu'nun işlevi artırılacak. Yeni sistemde işsizlik maaşının yatan prime göre belirlenmesi öngörülüyor. İşsizlik maaşı nitelikli gençlere daha fazla ödenecek. Prim günü yetersiz olduğu için Fon'dan yararlanamayan 2 milyon 825 bin kişiye destek sağlanacak.
İŞSİZLİK YARDIMI GELİYOR: Yoksullara verilen nakdi yardımların, Almanya başta olmak üzere Avrupa ülkelerinde olduğu gibi 'işsizlik yardımına' dönüştürülmesi öngörülüyor. İşsizlik yardımının da İşsizlik Fonu'ndan karşılanması planlanıyor.
MADENCİ TASARISI MECLİS'İ GERDİ
Soma'da hayatını kaybeden 301 madencinin ailelerine ek haklar getiren tasarının görüşmeleri gerilimli başladı. Görüşmeler sırasında Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'na gelen Zonguldak Kozlu'da hayatını kaybeden madencilerin yakınları, aynı haklar kendilerine tanınmadığı için tasarıyı protesto etti. Aileler, kendilerinin de şehitlik hakkından yararlanmak istediğini söyledi.
TAŞERON ZİRVESİ
Başbakan Tayyip Erdoğan, Türk-İş, Hak-İş ve DİSK konfederasyonlarının başkanları ile taşeron sistemi başta olmak üzere İş Kanunu'nda yapılması planlanan değişiklikleri masaya yatırdı. Yaklaşık 40 dakika süren görüşmenin ardından Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, işçilerin aleyhine olduğuna kanaat getirdikleri 5 maddeye ilişkin görüşlerini Başbakan Erdoğan'a sunduklarını söyledi. Başbakan Erdoğan'ın, AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz ile Maliye ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlıkları'ndan bir ekiple 3 konfederasyonun temsilcilerinin de içinde bulunacağı bir komisyonun akşam bir toplantı daha yapmasına karar verdiğini anlatan Atalay, kanun tasarısının 1, 10, 11, 12 ve 13'üncü maddelerine itiraz ettiklerini kaydetti.
'MÜSPET DAVRANDI'
Atalay, taşeronlaşmanın daha da yaygınlaşacağı kanaatini taşıdıklarını söyledi. Soruları da yanıtlayan Atalay, "Başbakan müspet davrandı, komisyon kurdu. İnşallah devamı da iyi gelir, netice alırız" dedi.