Tgrt Haber

Huzurevlerine başvuru patlaması yaşanıyor: Artan kiralar emeklileri çaresiz bıraktı

Editör: Birkan Cantürk / Kaynak: TGRT Haber
13 Eylül 2023 18:47 - Güncelleme : 13 Eylül 2023 18:52
Huzurevlerine başvuru patlaması yaşanıyor: Artan kiralar emeklileri çaresiz bıraktı

Yurt genelinde artan konut kiraları, emeklileri zor duruma soktu. Emekli aylıklarıyla geçinmek durumunda kalan vatandaşların birçoğu ya kırsala göç ediyor ya da huzurevlerine başvuru yapıyor. Başvuruların arttığı devlete ait huzurevlerinde kontenjan sorunları yaşanıyor. Huzurevlerine rekor sayıda başvurunun gerçekleştiğini belirten TÜRYAK Başkanı Fügen Mavi, "Şu an emekliyim. Huzurevine gitmek istesem benim bile yerleşme şansım yok" dedi.

Fahiş kira ücretleri, yurdun genelinde vatandaşları çaresizliğe sürükledi. Sadece öğrenciler ve asgari ücretliler değil emekliler de konut kiralarını ödemekte zorluk çekiyor.

Özel Huzurevleri Dinlenme ve Bakım Evleri Derneği (HUZDER) Başkanı Ekrem Azaklı, kira fiyatlarının artması sonrası devlete ait huzurevlerine başvurularda rekor bir artışın yaşandığını söyledi. Yaşlılık Konseyi Derneği (TÜRYAK) Başkanı Fügen Mavi ise, özel huzurevinde kalanların artan fiyatlardan dolayı devlete ait huzurevlerine başvuru yapmaya başladığını anlattı.

HUZUREVLERİ BAŞVURULARA YETİŞEMİYOR

Sözcü'den Gamze Bal'ın haberine göre, devlete ait kurumlara yapılan başvurularda sıra sıkıntısı yaşanırken diğer huzurevleri ise yaşlı nüfusunun oldukça altında.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ülkedeki 65 yaş üzeri nüfus 2021’de 8,2 milyon kişi iken, 2022’de 8,4 milyona çıktı. Bu yaş aralığının toplam nüfusun yüzde 9,7’sini oluştururken bu oran yüzde 9,9’a yükseldi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın güncel verilerine göre ise, bakanlığa bağlı yalnızca 164 huzurevi​ var. Bu 164 huzurevi ise toplam 17 bin 64 kapasiteli ve ancak 12 bin 800 kişiye hizmet verilebiliyor.

Bakanlık dışında diğer kamu kurumlarına ait 20 huzur evi ise 2 bin 889 kapasiteli. Buralarda ise toplam 1735 yaşlının bakımı gerçekleştiriliyor.

DEVLET KURUMLARINDA SIRA ÇOK UZUN

Bakanlık, bu yıl sonuna kadar 1720 kapasiteli 18 yeni ve 600 kapasiteli yenilenen 5 huzurevi ile toplam 2 bin 320 kapasiteli 23 huzurevinin hizmete açılmasını hedefliyor. Ancak mevcut huzurevi sayısı da yeni yapılan kurumlarla ulaşılacak sayılar da artmaya devam eden yaşlı nüfusunun talebini karşılayacak oranın oldukça altında.

ÖZEL HUZUREVLERİNDE FİYATLAR EL YAKIYOR

Özel huzurevinde ise geçen yıl 35 bin TL olan aylık ücretinin bu yıl 52 bin TL’ye çıktığı bilgisini veren HUZDER Başkanı Ekrem Azaklı, bu ücretin içine barınma, yeme içme, temizlik ve doktor ücretlerinin de dahil olduğunu söyledi.

Çoğunlukla ameliyat olan ve bakım ihtiyacından dolayı acil olarak bir bakım evine yerleşmek zorunda kalan yaşlılar nedeniyle özel huzurevlerinin talep gördüğünü belirten Azaklı, özellerde sıra bekleme sorununun olmamasının da bu talepte etkili olduğunu belirtti.

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...