Tgrt Haber

İçki ve sigaraya çifte zam geliyor! Yeni yılda hem ÖTV hem teminat artışı fiyatları değiştirecek

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: TGRT Haber derleme
17 Aralık 2023 12:27 - Güncelleme : 17 Aralık 2023 12:35
İçki ve sigaraya çifte zam geliyor! Yeni yılda hem ÖTV hem teminat artışı fiyatları değiştirecek

İçki ve sigara fiyatlarına ek zam geliyor. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın hazırladığı yeni düzenleme ile tütün ve içki ticareti yapanlara teminat zorunluluğu getirilecek. Teminat tutarı yeniden değerleme oranında zamlanacak. Düzenlemenin 1 Ocak 2024 itibariyle yürürlükte olması bekleniyor. Diğer yandan bu gruba bir de ÖTV zammı bekleniyor.

Yeni yılda içki​ ve sigaraya ilave zam geliyor. İçki ve sigara​ üreticilerine 50 milyon liraya varan tutarlarda teminat zorunluğu için Tarım ve Orman Bakanlığı​ çalışmalara başladı.

1 OCAK 2024’TE ZORUNLU HALE GELECEK

Hazırlanan taslak çalışmaya göre, üreticilere uygulanacak teminat zorunluluğu, 1 Ocak 2024’te zorunlu hale gelecek ve en geç 60 gün içinde ödenecek.

Üreticilere 50 milyon liraya varan tutarlarda teminat zorunluluğu getirilmesi bekleniyor.

YENİDEN DEĞERLEME ORANINA GÖRE ARTACAK

Teminatlar her yıl yeniden değerleme oranında otomatik zamlanacak. Sözcü’de yer alan habere göre, Tarım ve Orman Bakanlığı tütün ve alkollü içki üretimi ile ticaretine teminat yükü getirmek için hazırladığı 2023/50 nolu tebliğ taslağına göre, teminatlar geçiş süreci uygulanmadan 1 Ocak 2024’te zorunlu hale gelecek ve en geç 60 gün içinde ödenecek.

Teminatlar nakit para dışında banka teminatı ya da iç borçlanma senetleriyle de ödenebilecek. Taslağa göre sigara üreten ya da ithal eden tüm firmalar 50 milyon TL, makaron üretenler 40 milyon, sigara kağıdı ve filtre üretenler her biri için 5’er milyon teminat yatıracak.

EK MALİYET SİGARA VE İÇKİ FİYATLARINI ARTIRACAK

Nargile, puro, pipo dahil tüm sigaralara da ek maliyet gelecek. Bira ve şarap gibi fermante alkollü içkiler için kapasiteye göre 5 ila 50 milyon lira arasında; rakı, viski, cin ve votka gibi distile alkollü içkiler içinse kapasite farkı gözetilmeksizin 50 milyon lira teminat yatırılacak.

YENİDEN DEĞERLEME ORANI YÜZDE 58,46 OLARAK BELİRLENDİ

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan Vergi Usul Kanunu Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Tebliğde, Vergi Usul Kanunu uyarınca yeniden değerleme oranının, yeniden değerleme yapılacak yılın ekim ayında (ekim dahil) bir önceki yılın aynı dönemine göre Türkiye İstatistik Kurumunun yurt içi üretici fiyat endeksinde meydana gelen ortalama fiyat artış oranı olduğu ve bu oranın Bakanlıkça Resmi Gazete ile ilan edilmesi gerektiği belirtildi.

Bu kapsamda, yeniden değerleme oranının 2023 yılı için yüzde 58,46 olarak belirlendiği kaydedildi. Düzenlemede, bu konuda daha önce yayımlanmış tebliğlerin de yürürlükte bulunduğu bildirildi.

Çeşitli vergi ve harçlarla ilgili kanunlarda, vergi, harç ve ceza tutarlarının her yıl yeniden değerleme oranı kadar artması öngörülüyor.

ÖTV ZAMMI DA FİYATLARI ETKİLEYECEK

Ocak ayında açıklanacak enflasyon verisiyle birlikte üretici fiyat endeksinde son 6 ayda meydana gelen değişim oranında Özel Tüketim Vergisi’ne (ÖTV) zam gelecek. Yeni yılda akaryakıt, alkol ve tütün ürünlerine ÖTV oranında artış yapılacak. Vergi Uzmanı Ozan Bingöl sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımında aralık ayında Yİ-ÜFE sıfır dahi açıklansa ÖTV’ye en iyimser" tahmin ile yaklaşık yüzde 25 zam yapılacağını açıklamıştı.

ÖTV artışı en çok akaryakıt, sigara ve alkol grubunu etkileyecek. Cumhurbaşkanı kararıyla özel tüketim vergisi kanununun 12. maddesinde yer alan "ÖTV (III) sayılı listedeki mallar için belirtilen asgari maktu vergi tutarlarının ocak ve temmuz aylarında, TÜİK tarafından ilan edilen üretici fiyat endeksinde son 6 ayda meydana gelen değişim oranında, bu değişimin ilanı gününden geçerli olmak üzere yeniden belirlenmiş sayılacağına" yönelik hükmünün Temmuz-Aralık dönemi için uygulanmamasına karar verilmişti.

AKARYAKIT, ALKOL VE TÜTÜNE YÜZDE 25 ZAM YOLDA

Bingöl, bir litre alkolde 845,96 TL olan ÖTV tutarının 3 Ocak tarihinde 1.057,45 TL'ye yükseleceğini söyledi. Bingöl, "Bu artış da bu ürünlerin satış fiyatına zam olarak yansıyacaktır" dedi.

Kaynak: TGRT Haber derleme
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...