Tgrt Haber

İcra ve hacize düşen 6 milyon kişinin borcu siliniyor! 30 milyar liralık dev destek

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: Türkiye Gazetesi
29 Ağustos 2022 05:50 - Güncelleme : 29 Ağustos 2022 10:31
İcra ve hacize düşen 6 milyon kişinin borcu siliniyor! 30 milyar liralık dev destek

Hükümet uzun süredir üzerinde çalıştığı dar gelirlere yönelik iki ayrı destek paketinde sona geldi. Yapılan düzenleme ile icra ve haciz sorunlarını çözecek 6 milyona yakın vatandaşın yaklaşık 30 milyar lira tutarındaki icralık borcu tasfiye edilecek.

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan​ başkanlığında toplanan kabinede önemli konu başlıklarından biri de icra ve haciz sorunuydu. Gündeme gelen ve 2 ayrı destek paketi oluşturulması beklenen sorunun çözümüne yönelik yapılacak destek belli olmaya başladı. NTV’de yer alan habere göre 6 milyona yakın vatandaşı ilgilendiren 30 milyar lira tutarındaki icralık borç​ tasfiye edilecek.

BORÇLARI DEVLET​ ÜSTLENECEK

Elektrik, su, doğal gaz, telefon gibi temel ihtiyaçlara ait sözleşmelerden kaynaklanan borçları devlet üstlenecek. Destek paketinin iki ayaklı olması beklenirken buna göre 5 milyona yakın ailenin 2 bin liraya kadar olan borcu icradan düşecek. Bu amaçla ailelerin borçlu olduğu şirketler, icraya verdikleri alacaklarını muhasebe kayıtlarında gider olarak gösterecek ve vergiden düşecek. Böylece bu kapsamdaki vatandaşların borcu kamu maliyesinden karşılanacak.

İCRADAKİ BORÇLAR DEVLET KARŞILAYACAK

Paketin ikinci ayağını ise takibi varlık yönetim şirketleri tarafından yapılan icradaki borçlar oluşturacak. Bir milyona yakın vatandaşın varlık yönetim şirketlerine devredilmiş 2 bin 500 liraya kadar olan icra takibindeki borçlarını da devlet üstlenecek.

BORÇLAR TEMEL İHTİYAÇTAN KAYNAKLANIYOR

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati düzenlemeye ilişkin yaptığı değerlendirmede vatandaşa destek sağlayacak borçların önemli bir kısmının temel ihtiyaç kabul edilen elektrik, su, doğal gaz, telefon aboneliklerinden kaynaklandığını söyledi.

Bakan Nebati şu ifadeleri kullandı;

Kamu maliyesine önemli bir yük getirmeden bu borçların tasfiyesini amaçlıyoruz. Bu borçlarda varlık yönetim şirketleri ve işletme hesabına göre defter tutan şirket veya kurumlar alacakları tarafı oluşturuyor. Borçlular ise gerçek kişi. Vatandaşlar 30 milyar liraya yakın icra borç yükünden kurtulacak. Bu sayede küresel ekonomik kriz ve salgının en fazla etkilediği alt gelir düzeyindeki vatandaşların icralık borçlarının tasfiyesi gerçekleşecek.

Düzenlemenin Meclis’ten çıkacak yasanın ardından yürürlüğe girmesi bekleniyor. 

Kaynak: Türkiye Gazetesi

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...