Tgrt Haber

İhracata 3 liralık dolar bile yetmedi

02 Eylül 2015 04:27
İhracata 3 liralık dolar bile yetmedi

Ağustos ayında dolar 3 lirayı, Euro ise 3.5 lirayı gördü, ancak ihracat rakamı yüzde 4.9 düşüşle 10.5 milyar dolarda kaldı.

Dolar ağustos ayında 3 lirayı bulsa da dünya ticaret hacminin son 6 yılın en kötü dönemine girmesi ile Türkiye’nin ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4.9 azalışla 10.5 milyar dolara düştü. Dünya ticareti yılın ilk 6 ayında yüzde 215 daralma gösterirken dünya ekonomisinin en iyi ölçümlendiği grafiklerden olan ve ülkeler arasındaki taşıma ücretlerini gösteren Baltic Dry Endeksi de ağustos ayında yüzde 26 gerileyerek 2008 krizindeki düzeyine doğru inmeye başladı. İşte ağustos ayında bu daralmada Türkiye’nin ihraç pazarları en fazla etkilenen ülkeler arasında yer aldı. Rusya, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinin dünya ekonomisindeki daralma nedeniyle düşen emtia fiyatlarından en fazla etkilenen ülkeler olması bu pazarların talebini kısıyor. Diğer yandan en büyük ihraç pazarımız Avrupa ise bir yandan büyüme sorunu ile boğuşurken diğer yandan bu ülkelere Euro bazında yapılan ihracat nedeniyle dolar bazında gelir azalıyor. Bu durum “Döviz kuru yükselirse ihracat artar” teorisini de ağustosta boşa çıkardı. Doların 3, Euro’nun ise 3.5 lira ile zirvesini bulduğu ağustos ayında ihracat geliri geriledi.

SADECE OTOMOTİV İHRACATI ARTTI

Ağustos ayında ihracatın lider sektörlerinden sadece otomotivde artış gözlendi, hazır giyim ve kimyevi madde ihracatı düştü. Ağustos ayı ihracatında en büyük pay yüzde 14.8 ile hazır giyim ve konfeksiyon, yüzde 13 ile otomotiv endüstrisi, yüzde 11.4 ile kimyevi maddeler sektörünün oldu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre en fazla ihracatı 1.5 milyar dolarla hazır giyim gerçekleştirirken, bu sektörde bir önceki yıl aynı döneme göre ihracat yüzde 0.4 düşüş gösterdi. Hazır giyimi yüzde 16.4 düşüş ve 1.2 milyar dolarla kimyevi maddeler izledi. İhracattaki aylık düşüşün daha sert olmamasını ise yüzde 7.7 artarak 1 milyar 363 milyar dolara yükselen otomotiv endüstrisi sektörleri sağlamış oldu. Bu arada ihracattaki düşüşte Euro/dolar paritesinin etkisi de oldu. Euro hesaplandığında AB’nin Türkiye’den ithalatı yüzde 4 arttı.

İhracatta ilk 10 ülkeden 5’i kayıpta’

Ağustosta en fazla ihracat yapılan ilk beş ülke sırasıyla; 1 milyar dolar ile Almanya, 709 milyon dolar ile İngiltere, 685 milyon dolar ile Irak, 509 milyon dolar ile ABD ve 463 milyon dolar ile Fransa oldu. Ancak en çok ihracat yapılan ülkelerden Almanya’ya ihracat yüzde 8 ve İngiltere’ye olan ihracat yüzde 2.8 düşerken Irak’a yapılan ihracatın yüzde 8.8 artması umut oldu. İlk 5 ihraç pazarımızdan ABD’ye olan ihracat da aylık bazda yüzde 0.7 geriledi. En fazla ihracat yapılan 10 ülkeden 5’ine olan ihracat azalırken Rusya ihracatının yüzde 37 gibi dramatik düşüşü ve diğer petrol ve doğalgaz üreticisi ülke olan İran’a olan ihracatın da yüzde 9.3 gerilemesi dikkat çeken gelişmeler oldu.

‘Fırsat kaçmadan İran’a gideceğiz’

Ağustos ayı rakamlarını Akçakoca’da açıklayan Türkiye İhracatcılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, yeni pazarlara yda dikkat çekerek, “Özellikle İran ile imzalanan P5+1 anlaşması sonrası firmalarımızın yüzde 63’ü İran’a ihracatımızın olumlu gelişmesini bekliyor. 5-8 Ekim 2015 tarihleri arasında İran’a ticari heyet düzenliyoruz. iran 82 milyonluk nüfusuyla büyük fırsat sunuyor” dedi. Büyükekşi, kurdaki dalgalanmaya da dikkat çekerek “İhracatçılarımızı kur risklerini hedge etmeleri gerektiği konusundu uyarıyoruz” ifadesini kullandı.

İmalat sanayiinde toparlanma

İstanbul Sanayi Odası (İSO) dünyanın 30’u aşan ülkesinde Purchasing Managers PMI verilerini açıklayan Markit Financial Information Services ile yaptığı işbirliği çerçevesinde 4 yıl boyunca yllık Türkiye ve İstanbul PMI İmalat Sanayii Raporu’nu açıklayacak. Dün ilk defa açıklanan Türkiye PMI İmalat Sanayii Raporu’na göre temmuzda 75 ayın en düşük seviyesine inen ve 46.3 olarak ölçülen PMI ağustos ayında toparlanarak 48.5’e yükseldi. PMI bu yükselişe rağmen daralmaya işaret eden 50’nin altında kalmayı sürdürdü. İstanbul imalat sanayiinin aldığı yeni siparişlere bakıldığında yıl başından bu yana süregelen daralmanın devam ettiği görülüyor.

PARİTENİN FATURASI 9 MİLYAR DOLAR

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Her ne kadar son günlerde toparlansa da ortalama Euro/dolar paritesi ilk 8 ayda geçen seneye göre yüzde 18.3 geriledi. Bu gerilemenin ihracatımıza faturası ise ilk sekiz ayda toplam 8.9 milyar dolar oldu" dedi.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...