Son dakika haberi: Basın kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya gelen Ticaret Bakanı Ömer Bolat gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. İkinci el otomobil piyasasına yönelik alınan önlemleri anlatan Bakan Bolat yapılan denetimleri aktardı ve duyurdu: Denetim sonrası savunma istendi, ceza gönderilecek
Enflasyonla mücadele, denetimler ve fahis zamlar… Ticaret Bakani Ömer Bolat, basin kuruluslarinin temsilcileriyle Ankara’da bir araya geldi. Gündeme iliskin degerlendirmelerde bulunan Bakan Bolat göreve basladiginda ilk icraat olarak ikinci el otomobil piyasasina iliskin harekete geçtigini ifade etti. Sektöre iliskin tebdili kiyafetle yogun denetim gerçeklestirdigini söyleyen Bakan Bolat ayrica stokçuluk faaliyetlerine ceza kestiklerini anlatti.
Bolat, Bakanligin, geçen yil da sektöre "6 ay 6 bin kilometre" sinirlamasi getirdigini animsatirken bu uygulamayi, bireysel saticilari da kapsayacak sekilde 6 ay daha uzattiklarini belirtti. Bireysel saticilarin bir takvim yili içinde 3'ten fazla otomobil satisi yapamayacagini da hatirlatan Bolat, "Bireyselde satista 3'ü açan satislar, zaten ticari satis kabul ediliyor. Baktik ki yaklasik 4 bin 800 kisi, 50'den fazla satis yapmis. Bunlar ya bireysel ya galeriler ya da bayilerin yaninda çalisanlar ve akrabalari üzerinden yapilan satislar. Bunlardan savunma istendi ve savunmalari aliniyor, gerekli cezalar kendilerine gönderilecek." diye konustu.
Ikinci el fiyatinin, bu yil sonuna kadar sifir araç fiyatindan daha yüksek olamayacagi yasagini getirdiklerini de aktaran Bolat, sözlerini söyle sürdürdü:
Ilan siteleri, 15 Temmuz'dan itibaren sifir araç fiyatindan daha yüksek ikinci el fiyati koymamalari konusunda uyarildi. Ilan siteleri de bu ilanlari koymak isteyenleri uyaracak. Buna uyulmazsa 300 bin liraya kadar ceza kesilecek. Türkiye Noterler Birligi ile gerekli temas ve isbirligi saglandi. 15 Temmuz itibariyla noterler de 3'ten fazla bireysel satisi gerçeklestirmeyecekler. Burada çok ciddi açgözlülük uygulamalarini gördük. Bir nevi ihtiyaçtan oto alimindan ziyade otoyu bir spekülasyon ve yatirim araci ama daha çok spekülasyon amaçli, manipülatif ve fahis fiyat amaçli ticaretini yapma gayretleri var. Biz son iki haftadir aldigimiz tebdirlerle bu konuda çok önemli düzenlemeler yaptik. Bayilerin bir kisminin, stokladiklari araçlari mecbur kalip piyasaya sürmeye basladiklarini 'araç yok' dedikleri müsterilerini ve hatta galerileri arayip 'araç var, almak ister misiniz' dediklerini müsahede ediyoruz. Ikinci elde satislarin gevsedigini müsahede ediyoruz, fiyatlarda da daha yüksek olan ikinci el satislarin, sifir araç satis fiyatina dogru asagi dogru ivme kazandigi gözlemini yaptik. Birkaç hafta zaman alacak ama burada istikrari kisa sürede piyasada saglayacagiz.
Bolat, otomobil sektöründe fiyat ve ticari uygulamalar anlaminda çok ciddi bozulma yasandigini gördüklerini belirterek "Bunu da maalesef sektörün aktörlerinin bir kismi yapiyor. Bizim görevimiz piyasada düzenleyici ve denetleyici olmak, bunu yaparken de yanlis yapana müeyyide uygulamak. Bu müdahale kaçinilmazdi, acildi ve biz de Bakanlik olarak bu müdahaleyi yaptik." ifadelerini kullandi.
Sektördeki "çürük elmalari" ayiklamada onlarin da gayret göstermesini istediklerini bildiren Bolat, "Elimizde baska enstrümanlar da var, adim adim giriyoruz. 15 Temmuz'da yönetmelik yürürlüge girince noterler, bireysel satislari 3'ten fazla olmamak kaydiyla durduracaklar, ilan sitesi uyari yapacak, daha baska enstrümanlar da arkadaslarimiz planliyorlar." dedi.
Ikinci el araç ithalatina izin verilecegi yönündeki haberlerin sorulmasi üzerine Ömer Bolat, Türkiye'nin ithalatindaki artista otomotiv ve altin ithalatinin etkili oldugunu söyledi. Bolat, "Bu anlamda, Ikinci el oto ithalatinda Bakanligimizda herhangi bir çalisma yapilmadi ama ekonomiyle ilgili kararlar yalnizca Bakanligimizin alacagi karar olmayip Cumhurbaskanimizin, kabinenin içinde yer aldigi genis istisarelerle bu kararlar aliniyor ama simdilik böyle bir ikinci el oto ithalati konusunda bir sey yok." cevabini verdi.
Bolat, marketlere yönelik fahis fiyat ve stokçuluk denetimlerinin de aksatilmadan sürdügüne isaret ederek "Mesela, 81 ilde 53 bin firma 306 bin ürün denetimi yapilmis su ana kadar ve 212 milyon lira idari para cezasi kesildi. Haksiz Fiyat Degerlendirme Kurulu var, fahis fiyat ve stokçuluk faaliyetlerine karsi islem yapiyor. Ceza miktarlari 30 bin lira ile 300 bin lira arasinda degisiyor. Rekabet Kurumumuz da kartel olusumlari ya da hakim durum gibi rekabet bozucu eylemlere karsi büyük sorusturmalar yapiyor. Ellerinde 35 kadar sorusturma var, diger sektörler de dahil olmak üzere. Sorusturmalarin hizlandirilmasinda azami gayret içindeler." degerlendirmesinde bulundu.
Süpermarket pazarinda ciddi rekabetin bulundugunu belirten Ticaret Bakani Bolat, "Yeni bir perakende yasasini güncelleme konusunda sektörle, üreticilerle istisare halinde toplantilar yaparak bu konuda çalisma yürütecegiz. Bunu hükümet olarak da istisare edecegiz ama bütün olayin temelinde enflasyonla mücadelenin basarilmasi yatmakta." diye konustu.
Bolat, tek haneli enflasyon döneminde bu konularin çok fazla konusulmadigina isaret ederek sunlari kaydetti:
Cin siseden çikti, tekrar cini sisenin içine tikamak kolay olmuyor. Anti enflasyonist faaliyetlerde basarili oldukça fiyat tartismalari da asagi dogru gelecektir. 8 ay önce yüzde 85,51 olan TÜFE, haziran itibariyla yüzde 38,21'e düsürüldü. Bu, basarildi. Takip ediyoruz, son aylarda da fiyatlarda marketlerde, nispeten geçen yilki dalgalanmalarin boyu bayagi kisaldi. Biz fahis dedigimiz asiri vurgun yapmayi amaçlayan ya da tüketiciyi kaziklamayi amaçlayan uygulamalara elimizdeki yetkilerle müdahale etmeye devam edecegiz. Daha genis planda kanuni düzenlemeler konusunda çalismalarimizi sürdürüp uygulama noktasina getirmek için çalisacagiz.
Fahis fiyat görülmesi durumunda tüketicinin Bakanliga ihbar etmesini de talep eden Bakan Bolat, sözlerine söyle devam etti:
Biz bütün ihbarlara baskinlar yapiyoruz. Sosyal medyadan ya da Bakanligimiza bildirilen tüm ihbarlara denetim mekanizmasini çalistiriyoruz. Bunun bir yolu da bilinçli tüketim. Öyle satici varsa oradan alisveris yapmamaliyim, kim makul satiyorsa oradan almaliyim. Merkez Bankasi fiyat istikrarinda gerekli çalismalari yürütüyor bütün gücüyle, Hazine ve Maliye Bakanligi para ve maliye politikalari alaninda yürütüyor. Merkez Bankamiz para ve döviz kurum politikalarinda mücadelesini yürütecek. Biz de Ticaret Bakanligi olarak düzenleme denetim ve yaptirim uygulama ile caydiricilik görevini yapacagiz. Tüketicimiz de fahis fiyat uygulamasi yapan yerlerden alisveris yapmayacak, daha uygun yerlerden yapacak. Bu sekilde piyasada rekabeti artiracagiz.
Bazi marketlerin, KDV artislarini yürürlük süresinden önce uyguladiginin belirtilmesi üzerine ise Bolat, "Denetim ekiplerimizin çalismalarinda, KDV farki KDV olarak mi yansitiliyor yoksa üstüne çok daha fazla ekleyerek tüketici zararina çaba içine mi giriliyor kontrol ediyor, bu denetimler yapiliyor." dedi.
Bolat, hal yasasina iliskin de çalismalari bulundugunu da anlatirken "Halleri belediyeler isletiyor. Belediyeler, yeni ve modern haller yapma konusunda finansman sikintisi çektiklerini ifade ediyorlar. En önemli sey, tarladaki ürünü fazla zayiat olmadan aracisini azaltarak hale getirip tüketicinin begenisine sunmak. Sebze ve meyvelerde bir iki günde hizli çürüme oluyor. Çiftçilerimizin kendi aralarinda kooperatif kuramamaktan kaynakli olarak haldeki komisyoncularla, kabzimallarla çalistiklarini görüyoruz. Bizim görevimiz üreticilerimizin kooperatifler üzerinden hizli sekilde ürünlerini hale getirmelerini hizlandirmak. Hal yasasini yenileme konusunda Bakanligimizin çalismasi devam ediyor." diye konustu.