Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına bağlı İklim Değişikliği Başkanlığı, yeni tedbirler almak için harekete geçti. Bu çerçevede, ozon tabakasını incelten maddelerin ithalatı, 2025 yılından itibaren yasaklanacak.
Küresel isinma gitgide ciddi boyutlara ulasirken Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi kollari sivadi. Türkiye Gazetesi'nden Cevdet Firat Aydogmus'un haberine göre, bakanliga bagli Iklim Degisikligi Baskanligi, iklim degisikligiyle mücadelede yeni tedbirler almaya hazirlaniyor.
Baskanlik tarafindan hazirlanan ve 5 yillik hedefleri içeren stratejik plana göre; Iklim Degisikligi Stratejileri hazirlanarak izleme mekanizmasi olusturulacak ve eylemler takip edilecek. Ayrica, sanayi tesislerinden kaynakli sera gazi emisyonlari izlenecek, ozon tabakasini incelten maddelerin ithalati ve kullanimi kademeli olarak sonlandirilacak. Bu çerçevede, ozon tabakasini incelten maddelerin ithalati, 2025 yili itibariyla yasaklanacak.
Öte yandan, Türkiye’nin iklim modeli çalisilacak, iklim tehlike haritalari hazirlanacak. Iklim degisikligi ile ilgili çalismalarin ulusal ve yerel ölçekte paylasim ve koordinasyonu için gerekli faaliyetler de yürütülecek. Ulusal Emisyon Ticaret Sistemi (ETS) kurulacak, gönüllü karbon piyasasi ve ulusal denklestirme konusunda altyapi olusturulacak. Konuya iliskin mevzuat olusturulmasi amaciyla da bu yil bir olmak üzere, 2028’e kadar toplam sekiz mevzuat, rapor veya kilavuz yayimlanacak.
Iklim degisikligi ile mücadele kapsaminda iklim finansmani kapasitesi de artirilacak. Sektörlerin yesil dönüsümünü gerçeklestirmek için inovasyon ve teknoloji dönüsümü çalismalarini desteklemek üzere tesvik mekanizmasi kurulacak. Ayrica, Ulusal Yesil Taksonomi mevzuati ve Ulusal Iklim Finansmani Stratejisi taslaklari, 2026’ya kadar tamamlanacak. Iklim Degisikligi Baskanligi, referans senaryoya göre saglanan sera gazi azaltim hedeflerini de belirdi. Buna göre; azaltilan sera gazi miktari, bu yil 3 puan artisla yüzde 32’ye çikarilirken, bu oran gelecek yil yüzde 34’e, 2026’da yüzde 36’ya, 2027’de yüzde 37’ye yükseltilecek. Stratejik Plan’in son yili olan 2028’de de saglanan sera gazi azaltim miktari, yüzde 39’a kadar çikacak.
Öte yandan geçtigimiz aylarda AB Konseyi'nden de ozon tabakasini incelten maddelere iliskin hamle gelmisti. AB Konseyi, üye ülkeler ile Avrupa Parlamentosu (AP) arasinda ozon tabakasini incelten ve küresel isinmaya neden olan maddelerin azaltilmasina yönelik düzenleme müzakerelerinde anlasma saglamis, hidroflorokarbonlarin tüketiminin 2050 yilina kadar tamamen bitirme karari almisti.