İkramiyeli emeklilik fırsatı için son 9 gün
Türkiye Gazetesi yazarı İsa Karakaş, "İkramiyeli emeklilik fırsatı için son 9 gün" başlıklı yazısında SSK’lı ve Bağ-Kur’lu emekli adaylarının emeklilik dilekçelerini vermeleri hâlinde Kurban Bayramı ikramiyesine hak kazanıp kazanamayacaklarını değerlendirdi.
Çok sayıda SSK’lı ve Bağ-Kur’lu okuyucumuz emeklilik dilekçelerini vermeleri hâlinde Kurban Bayramı ikramiyesine hak kazanıp kazanamayacaklarını sormaktadır. Biz de bu sorulara cevap mahiyetinde bu yazıyı kaleme aldık.
SGK’dan emekli aylığı almak için mutlaka bütün şartların yerine getirilmiş olması zorunludur. Emekli aylığına genel olarak emeklilik talebini takip eden aydan itibaren hak kazanılmakla birlikte sigortalılık statüsüne göre işlemler değişmektedir. Buna göre; SSK ve Bağ-Kur sigortalılardan emeklilik aylığına hak kazananlara, yazılı istek tarihinden sonraki ay başından itibaren aylık bağlanmaktadır. Bu bağlamda 10 Ağustos 2019 Cumartesi Kurban Bayramı Arefesidir. 11 Ağustos-14 Ağustos 2019 tarihleri ise Kurban Bayramı günleridir.
Bugünden itibaren 31 Temmuz günü de dâhil olmak üzere emeklilik şartlarını yerine getirmiş olup emeklilik dilekçesini SGK’ya veren SSK’lı ve Bağ-Kur’lular 2019/Ağustos ayından itibaren emeklilik aylığına hak kazanacakları gibi aynı zamanda Kurban Bayramı ikramiyesine de hak kazanacaklardır. Ağustos ayında emeklilik dilekçesini verenler ise 2019 Kurban Bayramı ikramiyesi fırsatını kaçırmış olacaklar.
İkramiye için herhangi bir işlem yapmaya gerek yok
Son dakika artış kararı alınmaz ise Kurban Bayramı emeklilik ikramiyesi bu yıl da 1000 TL olacaktır. Bu ikramiyeler Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı'nda olmak üzere yılda en fazla iki defa ödenmektedir.
İlk ikramiye ödemesi geçen yıl Ramazan Bayramı öncesi aynı miktar üzerinden ödenmişti. Bu yıl da enflasyon göz önünde bulundurmaksızın aynı oranda ödenecektir.
Bayram ikramiyesi, başvuru şartı olmaksızın gelir veya aylık alınmakta olunan banka hesabına yatırılacaktır.
Mevcut yasal düzenlemede bu rakamın her yıl artırılmasına ilişkin bir düzenleme bulunmamaktadır. Ancak hükûmetin her yıl enflasyon oranlarını dikkate alarak yeniden değerleme oranında artırması her zaman mümkün olabilecektir.
Ödenecek olan emeklilik ikramiyesinden herhangi bir vergi, SGK ya da diğer kanuni kesintisi yapılması söz konusu değildir.
Diğer yandan verilecek olan emeklilik ikramiyelerini resmî kurumlar dâhil olmak üzere hiç kimse haczedemeyecektir. Bu hususlar kanunda hiçbir duraksamaya mahal vermeyecek şekilde hükme bağlanmıştır.
Kurban Bayramı emeklilik ikramiyesinin hesabı
Emeklilik ikramiyesinin ödenmesi için gelir ve aylık ödemesi yapılanlara, ödemenin yapılacağı tarihte gelir ve aylık alma şartı bulunmaktadır.
SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı emeklileri yaşıyorlarsa her yıl Ramazan ve Kurban Bayramları öncesi 1.000 lira ikramiye alacaklar. Ancak ölümleri hâlinde her dul ve yetime 1.000 TL verilmeyecektir. 1.000 TL’lik emeklilik ikramiyesi dul ve yetimlere hisseleri oranında dağıtılacaktır.
Vefat eden sigortalılarımızdan dolayı gelir ve/veya aylık almakta olan hak sahiplerinin bayram ikramiyesi ödemesi hak sahiplerinin hisseleri oranında ödenir. Örneğin; eşinin vefat etmesi nedeniyle %50 hisse oranı ile eşe, %25 hisse oranı ile yetim çocuğa ölüm aylığı ödenmesi hâlinde; 1.000 TL tutarındaki bayram ikramiyesi hak sahiplerine hissesi oranı esas alınarak ödeneceğinden, eşe 500 TL, yetim çocuğa ise 250 TL tutarında bayram ikramiyesi ödemesi yapılır.
İş kazası ve meslek hastalığı sigortasından sürekli iş göremezlik geliri almakta olanlara, gelir bağlanmasına esas olan sürekli iş göremezlik derecesi oranında bayram ikramiyesi ödenir. Örneğin; meslekte kazanma gücü kayıp oranı %25 olması nedeniyle sürekli iş göremezlik geliri almakta olanlara, 1.000 TL'nin %25'i oranında yani 250 TL tutarında bayram ikramiyesi ödenir.
Eşinden ve babasından ya da kendi çalışmasından ve eşinden ya da herhangi bir şekilde birden fazla emekli maaşı alanlara birden fazla ikramiye verilmeyecektir. Birden fazla dosyadan gelir ve/veya aylık alan emekli ve hak sahiplerine en fazla ödemeye imkân veren dosya üzerinden ödeme yapılır. Örneğin emekli aylığı ile birlikte vefat eden eşinden dolayı ölüm aylığı da alan bir emekliye, en fazla ödemeye imkân veren dosya üzerinden 1.000 TL tutarında bayram ikramiyesi ödenir.
Emekli aylığı ile birlikte %30 meslekte kazanma gücü kaybı oranı üzerinden sürekli iş göremezlik geliri alan bir emeklinin olduğunu farz edelim. Bu örnekte de en fazla ödemeye imkân veren emekli aylığı dosyası üzerinden 1.000 TL tutarında bayram ikramiyesi ödenir. Emekli veya hak sahibinin vefatı durumunda hak edildiği hâlde ödenemeyen bayram ikramiyesi vârislerine ödenir.