Tgrt Haber

İlaca KDV farkı hastaları da eczacıları da vurdu! TEİS Başkan Yardımcısı: Firmalar bu kurdan vermek istemiyor

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
11 Temmuz 2023 09:23 - Güncelleme : 11 Temmuz 2023 10:17

10 Temmuz itibariyle ilaçların KDV oranları da yükseldi. İlaçlarda Euro kurunun yükselmesiyle yaşanan sıkıntıya KDV farkı da eklendi. Peki eczacılar ilaçlarla ilgili nasıl bir düzenleme talep ediyor? TEİS Başkan Yardımcısı Burak Kaan Seyrekbasan, firmaların kur fiyatları nedeniyle ilaç vermek istemediğini kaydederek “özellikle antibiyotik, göz damlası ve şeker ilaçlarında sorun yaşanıyor” dedi. 

KDV​ artışlarından ilaçlar da nasibini aldı. Yüzde 8 olan oran yüzde 10’a çıktı. Bu da 14.900 ilacın zamlanacağı anlamına geliyor. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Başkan Yardımcısı Burak Kaan Seyrekbasan, şunları söyledi: “Bu ilaçların hem peşin satış fiyatına hem de hastaların ödediği katkı paylarına da yansımış durumda. Bizler ilacın KDV artışını şaşkınlıkla karşıladık. Aslında indirim bekliyorduk. Çünkü temel gıda maddelerinin KDV'lerinin yüzde 1 olduğu değişmediği bir ortamda ilacın 10'a çıkması bizleri üzdü.”

FİRMALAR BU KURLARDAN İLAÇ​ VERMEK İSTEMİYOR 

İlaçların KDV’si artarken Euro'daki artışlardan kaynaklanan ilaç sıkıntısı ise devam ediyor. “Devlet ilaç fiyatını Euro üzerinden planladığı için ve şu anda Euro’yu da 10,70 liradan hesaplıyor ilaç alırken” diyen Seyrekbasan, şunları söyledi: “Bu durumda birçok firma bu Euro kuru üzerinden ilaç vermek istemiyor. Onun sıkıntısını çok yoğun bir şekilde hissediyoruz. İlaçları zaten alamıyoruz ki pahalılıktan. Peki aradığınız ilacı bulabiliyor musunuz? Maalesef aradığımız ilacı da bulamıyoruz.”

Göz damlalarına ulaşılmakta zorluk çekiliyor

ANTİBİYOTİK, GÖZ DAMLALARI VE ŞEKER İLAÇLARINDA SORUN VAR 

Peki, özellikle hangi ilaç gruplarının bulunmasında sıkıntı yaşanıyor? Seyrekbasan, “Romotoloji ilaçlarında sıkıntımız hep vardı. Giderek arttı. Antibiyotiklerde bugünlerde yine sıkıntı yaşamaya başladık. Çocuk şuruplarında antibiyotik olarak çok zor ilaç temin ediyoruz. Eczanelerimize günde 2-3 antibiyotik şurup geliyor. Geldiği birkaç saat içinde ürünler tükeniyor. Göz damlalarında tansiyon şeker ilaçlarında da aslında sıkıntı her zaman vardı” dedi. 

AB ÜLKELERİNE BENZESİN 

Vatandaşlar ilaca ulaşmakta zorluk yaşıyor. Eczacılar vatandaşın ilaca ulaşması için KDV’nin sıfırlanmasını istiyor.  “İlaç da bir temel gıda maddesidir ondan daha önemsiz değildir” diyen Seyrekbasan, şunları söyledi: “Biz KDV’nin AB ülkelerinde olduğu gibi bazılarında yüzde sıfır bazılarında yüzde 1 olmaktayken bizde 10’a çıkarılmasını istemedik. Bunun yüzde 1’e indirilmesinden yanayız. Hatta mümkünse yüzde sıfır KDV. Sıfırlansa daha iyi olur. Zaten ilaçlar pahalı. Alıyorsun üstüne para ediyorsun zaten emeklide o para yok ki.” 

İlaç fiyatlarına yapılacak KDV düzenlemesi nedeniyle Sosyal Güvenlik Sistemi de güncellendi. Sistemdeki güncelleme yoğunluğu nedeniyle vatandaşın aradığı ilaca ulaşması daha da zorlaştırdı.

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...