Tgrt Haber

IMF'den İngiltere'ye sert ‘vergi’ eleştirisi: Daha da kötüleşecek

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: BBC Türkçe
28 Eylül 2022 11:19 - Güncelleme : 28 Eylül 2022 11:37
IMF'den İngiltere'ye sert ‘vergi’ eleştirisi: Daha da kötüleşecek

IMF, İngiltere hükümetinin vergi kesintisi planlarını eleştirerek önlemlerin ülkedeki geçim sıkıntısı krizini daha da kötüleştireceği konusunda uyardı. 

Uluslararası Para Fonu (IMF ) İngiltere’yi eleştirerek vergi kesintilerinin büyük ihtimalle eşitsizlikleri kötüleştireceğini ve fiyatları yükselten baskılara bir yenisini ekleyeceğini belirtti. Piyasalar, daha şimdiden hükümetin planlarına tepki göstermiş ve sterlinin değerinde büyük düşüşler olmuştu. Hükümet ise önlemlerin, ekonomik büyümeyi yeniden başlatacağını iddia ediyor. 

BBC Türkçe'de yer alan habere göre; Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng, ülkenin son 50 yıldan bu yana gördüğü vergi paketini Cuma günü açıklamıştı. 45 milyar sterlinlik vergi kesintisinin maliyetinin ek borçlarla karşılanması öngörülüyor.
IMF​, ekonomik erken uyarı sistemi görevini gördüğünü de hatırlatarak pakette vergi kesintileriyle büyümenin amaçlandığı, ancak önlemlerin, İngiltere Merkez Bankası'nın düşürmeye çalıştığı fiyat yükselişi hızını artıracağı vurgulandı.

IMF açıklamasında “İngiltere'deki önlemlerin doğası büyük ihtimalle eşitsizliği de artıracak" dedi. IMF, hükümetin 23 Kasım'da yayımlayacağı mali planın da "vergi önlemlerini, özellikle de yüksek gelirlilerin yararlandığı önlemleri yeniden gözden geçirmek için bir fırsat olduğunu" söyledi.

PİYASALARDA KAOS YAŞANDI

Hükümetin Cuma günü yaptığı açıklamalar, yatırımcıların sterlin​ ve İngiliz borç tahvillerini satmasına yol açtığı için ülkede mali kaos meydana getirdi.  Sterlinin değeri rekor seviyede düşük düzeylere geldi. Ülkenin en büyük bankaları, belirsizlik nedeniyle bazı ev kredisi ürünlerini piyasadan çekti. Hazine Bakanlığı "Ekonominin büyümesi ve herkesin yaşam standartların yükselmesi hedefine odaklıyız" açıklamasını yaptı.

FAİZ ARTIRACAĞIZ UYARISI 

İngiltere Merkez Bankası, sterlinin değerinin düşmesi karşısında faiz artırmaya hazırlıklı olduğu mesajını vermişti. Bankanın Başekonomisti Huw Pill, son günlerdeki gelişmelere "tepkisiz kalamayacaklarını" söylemişti. Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's de, İngiltere hükümetinin politikasının daha yüksek ve ısrarlı bütçe açıklarına" neden olacağının düşünüldüğünü belirtti.

 

Kaynak: BBC Türkçe

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...