Tgrt Haber

İmzalar atıldı, Bakan Şimşek açıkladı: Avrupa Yatırım Bankası'ndan Türkiye'ye 400 milyon avro

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: Anadolu Ajansı
17 Kasım 2023 13:01 - Güncelleme : 17 Kasım 2023 13:27
İmzalar atıldı, Bakan Şimşek açıkladı: Avrupa Yatırım Bankası'ndan Türkiye'ye 400 milyon avro

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Avrupa Yatırım Bankası’nın depremin yaralarını sarmak için Türkiye’ye vermeyi planladığı kredi hakkında konuştu. Şimşek, "400 milyon avro finansman sağlanmasına ilişkin kredi anlaşmasını imzaladık." dedi.

Avrupa Yatırım Bankası (AYB) Türkiye’ye depremin yaralarını sarmak ve kentlerin yeniden inşasına katkı sağlamak amacıyla 400 milyon avro finansman sağlayacak. Konu hakkında açıklama yapan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek​, "Böylece bu yıl kasım itibarıyla proje finansmanı amacıyla sağlanan dış kaynak miktarı 7,5 milyar dolara ulaştı” ifadelerini kullandı.

DEPREMİN MALİYETİ GSYH’NIN YÜZDE 3’Ü

Şimşek, Türkiye​'nin proje finansmanı alanında sağladığı dış kaynak imkanlarına ilişkin değerlendirmede bulundu. "Türkiye Deprem​ Sonrası Yeniden İmar Çerçeve Projesi" kapsamında kullanılmak üzere İLBANK'a karşılıksız tahsis edilmek üzere 400 milyon avro tutarında finansman sağlanacağını aktaran Şimşek, "Avrupa Yatırım Bankasından, depremin yaralarını sarmak ve kentlerin yeniden inşasına katkı sağlamak amacıyla 400 milyon avro finansman sağlanmasına ilişkin kredi anlaşmasını imzaladık." diye konuştu.

Şimşek, projeyle yaşanan deprem felaketi sonrası, kentlerde ortaya çıkan iyileştirme ve yeniden inşa ihtiyacına katkı sağlanmasının amaçlandığına işaret ederek, "6 Şubat depremlerinden etkilenen bölgeyi yeniden inşa etmek için bu yıl gayri safi yurt içi hasılanın (GSYİH) yaklaşık yüzde 3'ünü harcıyoruz." ifadesini kullandı.

İmzalar atıldı, Bakan Şimşek açıkladı: Avrupa Yatırım Bankası'ndan Türkiye'ye 400 milyon avro

2018’DEN BERİ İLK FİNANSMAN

AYB'den en son 2018 yılında proje amacıyla finansman sağlandığına dikkati çeken Şimşek, "Diğer uluslararası kuruluşlarla olduğu gibi AYB ile de iletişimimiz çok daha güçlü bir hale gelmiştir. Böylece 2023 yılında kasım ayı itibarıyla proje finansmanı amacıyla sağlanan dış finansman miktarı 7,5 milyar dolara ulaşmıştır." değerlendirmesinde bulundu. Türkiye'nin yeniden yapılandırma çabalarına AYB'nin desteğini memnuniyetle karşıladıklarını aktaran Şimşek, Avrupa Birliği'ne Türkiye ile gösterdiği dayanışmadan dolayı teşekkür etti.

PROJE İLBANK TARAFINDAN YÜRÜTÜLECEK

AYB'den yapılan açıklamada "AYB, Türkiye ile 400 milyon avro değerinde bir kredi sözleşmesi imzaladı. AB'nin tam teminatı altında olan kredi, 6 Şubat 2023'te ülkenin güneydoğusunu sarsan depremlerden etkilenen şehirlerdeki su ve atık su altyapısının onarılmasına destek sağlayacak." ifadesi yer aldı.  AB Komisyonunun Komşuluk ve Genişlemeden sorumlu üyesi Oliver Varhelyi ise "Avrupa Yatırım Bankası'nın AB'nin garanti desteği ile şubat ayındaki yıkıcı depremlerin ardından etkilenen belediyeleri desteklemek üzere bu önemli mali katkıyı sağlamasını memnuniyetle karşılıyorum" dedi.

Konuyla ilgili açıklama yapan İlbank Genel Müdürü Recep Türk de şunları kaydetti: "Depremin ardından İlbank, deprem bölgesini desteklemek üzere uluslararası finans kuruluşlarıyla finansman müzakerelerine başladı. Müzakereler kapsamında, birisi Avrupa Yatırım Bankası olmak üzere, dört kuruluş ile anlaşmaya varıldı. Bu bağlamda, Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı ile AYB arasında 400 milyon avroluk kredi anlaşmasının imzalanması, finansman paketinde yer alan ve İlbank tarafından yürütülecek olan projeler için büyük önem arz ediyor."

"NE GEREKİYORSA YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

Bakan Şimşek sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Uluslararası finansal kuruluşlarla ilişkilerimizi daha da güçlendiriyoruz. Makro finansal istikrarı sağlamak için uygulamaya koyduğumuz programımıza güçlü bir destek var.  Uluslararası rezervleri artırarak kırılganlığı azaltıyoruz. Enflasyon ve cari açıkta kalıcı düşüş için ne gerekiyorsa yapmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

https://twitter.com/memetsimsek/status/1725453206191280179

 

Kaynak: Anadolu Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...