Tgrt Haber

İngiliz kraliyet ailesi teşekkür etmişti! Hasadı başlayan incirin fiyatı üreticiyi tatmin etmedi

Editör: Yusuf Özgür Bülbül / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
24 Ağustos 2023 13:33 - Güncelleme : 24 Ağustos 2023 13:55

Bursa’dan birçok ülkeye ihraç edilen siyah incirin hasadı başladı. Önemli döviz kaynaklarından olan incir bu yıl tarlada 80 liradan satışa sunuldu. Buckingham Sarayı’nda İngiliz kraliyet ailelerinin sofralarını da süsleyen incirin fiyatı üreticiyi tatmin etmedi.

Kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu olduğu bilinen ve sahip olduğu mineraller sayesinde kemik gelişimini destekleyen incir, kan dolaşımını hızlandırıyor ve vücuttaki toksinlerin atılmasını sağlıyor. Bursa’dan başta Rusya ve İngiltere olmak üzere çok sayıda ülkeye ihraç edilen siyah incirin hasadı başladı.

TARLA FİYATI 80 LİRA, ÜRETİCİ MEMNUN DEĞİL!

Lezzetiyle ünü ülke sınırlarını aşan incir Türkiye’nin önemli ihracat​ ürünleri arasında bulunuyor. İncirin 80 liraya tarladan alımı başladı. İncirin fiyatı geçen yıla göre artsa da yükselen maliyetler nedeniyle alım fiyatı üreticiyi tatmin etmedi. Ayrıca diğer illere göre Bursa’da erken olgunlaşan incirler, bu yıl mevsim normalleri üzerinde seyreden yağışlardan etkilendi. Her yıl düzenli olarak Ağustos ayının 15’inde hasada başlayan çiftçiler, bu yıl yaşanan hava şartları nedeniyle geç olgunlaşan incirin hasadına 1 hafta geç başladı. Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte tarlalarına giden üreticiler olgunlaşmaya başlayan incirleri tek tek dalından topluyor. Daha sonra toplama merkezlerinde bir araya gelen incirler buradan boylarına göre ayrılarak Avrupa ülkelerinin yolunu tutuyor.

Bursa'da üretimi yapılan siyah incirin hasadı başladı.

HASAT YAKLAŞIK 2 AY SÜRÜYOR

Siyah incir üreticisi İbrahim Sevinç, “Rusya ağırlıklı olmak üzere Avrupa ülkelerine gönderiyoruz. Ürünlerimizi aracı ihracat firmalarına veriyoruz. Aracı firmalar yurt dışına temin ediyorlar. Dışarıdan görüldüğü gibi değil, bakımı ve hasadı zor. Aylıklı çalışan işçilerimiz var. Hasat 50 ila 60 gün arası devam ediyor. Biz Çağlayan köyü olarak bir haftadır incir topluyoruz. Yaklaşık 2 ay sürecek. Temennimiz fiyatların güzel olması, çiftçinin yüzünün gülmesi. Geçtiğimiz yıla oranla biraz verimimiz düşse de yine de bu yıl kaliteli ürün elde ettik” şeklinde konuştu.

MALİYETLER ARTTI

Bursa geneli 30 bin ton, Çağlayan Köyü’nde ise yaklaşık 6 bin ton incir üretildiğini söyleyen Çağlayan Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Müdürü Mehmetcan Karakaya, “Fiyatlarımız 80 liradan başladı. Fiyatın artması çiftçinin kazandığı anlamına gelmiyor çünkü aynı zamanda maliyetler de arttı. Ayrıca bu yıl fazla yağışlardan dolayı genel anlamda tarlalarda hastalık ve zararlar daha fazlaydı. İncir rekoltesi geçen seneye kıyasla biraz daha aşağıda kalacak gibi görünüyor” dedi.

İncirin tarla fiyatı 80 liradan satışa sunuldu.

SULAMA PROBLEMİ ÇÖZÜLÜRSE İHRACAT ARTACAK

Sulama problemi nedeniyle yeterli verim elde edemediklerini söyleyen Karakaya “Bizim incirimiz Bursa’nın siyah incisi olarak adlandırılıyor. Türkiye’de incir denilince akla Bursa, Bursa’da incir denilince akla Çağlayan Köyü geliyor. Çağlayan Köyü Türkiye’ye önemli bir miktarda döviz getiriyor. Ürünlerimiz ihracat, iç piyasa ve reçellik olmak üzere 3’e ayrılıyor. Küçük incirler reçel yapımı için ayrılıyor. Reçellik ürünü azaltıp ihracatı arttırmayı hedefliyoruz. Sulama sıkıntımız var. Sulama problemi çözülürse daha fazla ihracatlık ürün üretebiliriz” dedi.

KRALİYET AİLESİ TEŞEKKÜR ETTİ

Lezzetiyle kraliyet ailesinden teşekkür aldıklarını söyleyen Çağlayan Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Müdürü Karakaya, “Geçtiğimiz yıllarda Bursa’da üretilen siyah incirimiz İngiliz kraliyet ailelerin sofralarına kadar ulaşmış. İncirimizin lezzetini tadan İngiliz kraliyet ailesi bizlere teşekkürlerini iletmişti” ifadelerini kullandı. 

Kaynak: İhlas Haber Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...