Tgrt Haber

İnternet ilanlarında yeni dönem başladı! Kimlik doğrulaması artık zorunlu

Editör: Suat Vilgen / Kaynak: TGRT Haber
01 Kasım 2023 07:50 - Güncelleme : 01 Kasım 2023 08:03
İnternet ilanlarında yeni dönem başladı! Kimlik doğrulaması artık zorunlu

İnternet ilanları için kimlik doğrulaması bugünden itibaren artık zorunlu. Uygulama ile gerçeği yansıtmayan, fiyat şişirmeleri ve aldatmacaları içeren ilanların önüne geçilmesi hedefleniyor. Aykırı ilanlar için ağır cezalar söz konusu.

İnternetten verilen ev ve arsa gibi taşınmaz ticareti ve ikinci el motorlu taşıt ilanlarında yepyeni bir dönem bugün itibarıyla başladı. İnternet ilanları için kimlik doğrulaması zorunluluğu yürürlüğe girdi. 

2 AYLIK SÜRE SONA ERDİ

İnternet sitelerinde gerçeği yansıtmayan, fiyat şişirmeleri ve aldatmacaları içeren ev ve ikinci el oto ilanlarında vatandaşların mağdur edildiğinin tespit üzerine harekete geçen Ticaret Bakanlığı​, bazı kararlar almıştı. Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemelerle yönetmelik değişmiş ve 2 aylık geçiş süreci tanınmıştı. Bu değişikliklerle ilan sitelerinde açık kimliğini gizleyerek sahte hesaplar üzerinden ilan verilmesinin engellenmesi amaçlanmıştı.

BAŞKASINA AİT MAL İLANA VERİLEMEYECEK

Karara göre, kişinin kendisine, eşine, birinci ve ikinci derece kan hısımlarına ait olmayan ya da sahibi tarafından yetkilendirilmeyen taşınmaz veya taşıtın ilana konulması bugünden itibaren artık yasak.

Bununla birlikte, emlak komisyoncuları ve oto galericileri, sahip oldukları yetki belgeleriyle doğrulama yaparak, satışına yetkili oldukları taşıtı veya taşınmazı ilana koyabilecek.

İLAN SİTELERİ DE KURALLARA UYACAK

Düzenlemeyle ayrıca ilan sitelerine de sorumluluklar yüklendi. Sitelere,  üyelikten veya ilanın yayımlanmasından önce ikinci el taşıtın veya taşınmazın ilanına yetkili olunduğuna dair doğrulama yapma zorunluluğu getirildi.

Uygulama ile tüketici mağduriyetine yol açabilen sahte ilanların engellenmesi, fahış fiyat artışlarının önlenmesi ve sitelerde yer alan bilgi kirliliğinin önüne geçilmesi amaçlanıyor. Bu doğrultuda, mevzuata aykırı davrananlar hakkında her bir ihlal için 10 bin liradan 100 bin liraya kadar idari para cezası uygulanması söz konusu.

SÜREDE TAVİZ YOK

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ilgili yönetmeliğin 1 Kasım'da yürürlüğe gireceğini hatırlatarak, ilanları yayınlayan sitelerin cezadan sorumlu olacağını vurgulamıştı. Bolat açıklamasında , "Buna göre programlar hazırlamaları gerekiyor. Elemanlarını hazırlamaları gerekiyor. Bu yönetmelik kesinlikle uzatılmayacak 1 Kasım'da yürürlükte olacak" ifadelerini kullanmıştı.

Diğer yandan belirlenen ceza miktarları enflasyona bağlı olarak artabilecek ve gerektiğinde  kapatma cezası da gelecek.

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...