Tgrt Haber

Irak'a ilk doğalgaz kombine çevrim santrali

11 Aralık 2014 19:21
Irak'a ilk doğalgaz kombine çevrim santrali

Irakt'ta Bismayah Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali'nin anahtar teslim yapımı ve işletmeci personelin eğitimi için Mass Group ile sözleşme imzalandı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 18 Kasım'dan bu yana 2,6 milyon varillik Irak Milli Petrol Şirketi (SOMO) petrolünün Ceyhan'dan uluslararası piyasaya sevk edildiğini, bunun 520 bin varillik kısmının da Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ (TÜPRAŞ) tarafından alındığını söyledi. Enka İnşaat ve Sanayi AŞ'nin, Bağdat'ta inşa edilecek 3 bin megavat kapasiteli Bismayah Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali'nin anahtar teslim yapımı ve işletmeci personelin eğitimi için Iraklı yatırımcı firma Mass Group ile yaptığı sözleşmenin imza töreni, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Irak Elektrik Bakanı Kasım El Fehdavi'nin katılımıyla gerçekleştirildi. Yıldız, törendeki konuşmasında, Enka ve Mass Group'u iş birliklerinden dolayı kutladı. Enka'nın, Türkiye'nin kurulu gücüne hem anahtar teslim hem de yap-işlet modeliyle yaptığı önemli yatırımların, uluslararası arenada da bu işi yapabileceklerini gösterdiğini ifade eden Yıldız, Türk yatırımcıların Türkmenistan'da yaptıklarından daha fazla yatırımı Irak'ta yapabileceğini belirtti. Yıldız, "Hem Türkmenistan'da hem de Irak'ta yatırım yapabilecek kabiliyet, kapasite ve finansman açısından geniş montanlı firmalar oluştu. O yüzden hem Türkmenistan'da hem de Irak'ta inşallah fazlasıyla bunları yapabileceğiz. Çünkü bizim Irak'la hukukumuz farklı bir hukuk. Biz hem kardeşiz hem komşuyuz hem de tarihi birlikteliğimiz var. Zaman zaman devletlerin, siyasi iradelerin bir kısım dalgalanmaları olur. Ne olursa olsun yeni işler yapmak için beraber uzlaşı, sinerji ve istikrar oluşturmak için gayret etmeliyiz" diye konuştu.

2,6 milyon varillik SOMO petrolü Ceyhan'dan uluslararası piyasaya sevk edildi

Yıldız, dünyada petrol ve doğalgazın taşınmasıyla ilgili birçok projenin tartışıldığına değinerek, şunları kaydetti:

"Biz 37 yıldan beri Kerkük-Yumurtalık Boru Hattı'nın işletmesine Irak'la beraber devam ediyoruz. Şimdi 15 yıllığına yeniden uzattık. Bu borudan geçen her varil petrol Irak'ın normalleşmesine konan katkıdır. Irak'ta siyasi istikrarı tehdit eden gerek IŞİD terörüyle alakalı gerekse çok uzun yıllar yaşanan bir takım sıkıntılar bizleri de rahatsız etmiştir. O yüzden Irak'ın istikrarsızlığı da istikrarı da bizi ilgilendirir. Biz bu yüzden Erbil ile Bağdat'ın petrolünün kendi anayasalarındaki hukuk çerçevesinde aktarılabileceğini ve dünya pazarlarına sunulabileceğinin sistematiğini koymuştuk. Hamdolsun geldiğimiz noktada son iki haftadaki gelişmeler özellikle bu öngörülerimizin ne kadar isabet ettiğini gösterdi."

Yıldız, 18 Kasım'dan bu yana 2,6 milyon varillik SOMO petrolünün Ceyhan'dan uluslararası piyasaya sevk edildiğini, bunun 520 bin varillik kısmını TÜPRAŞ'ın aldığını vurguladı. Hem Bağdat'ın hem de Bağdat ile Erbil'in uzlaşısı çerçevesinde Erbil'in petrolünün aktarıldığını söyleyen Yıldız, "Sonuçta hepsi aynı havuz. Bunlar Irak'ın petrolü. O yüzden oradan geçen her varil petrol Irak'ın normalleşmesiyle alakalı konulacak katkı anlamına geliyor" dedi.

Yıldız, Türkiye'nin Irak'ta 17 sahada proje yürüttüğünü hatırlatarak, Irak'taki toplam 40 milyar dolarlık geliştirme projelerinin yaklaşık 7,5 milyar dolarlık kısmını ortaklarıyla beraber Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) aldığını dile getirdi. Bugün atılan imzanın Irak'ta bundan sonra devam edecek Türk şirketlerinin yatırımları için de önemli bir mesaj olacağını vurgulayan Yıldız, "Irak'ın elektrik problemiyle alakalı bütün miktarları tamamlayacak yatırımcıları Türkiye'den teşvik edeceğiz. Irak'taki herhangi bir kardeşimizin elektrikle tanışmamış olması, elektriğinin az gidiyor olması bizim tarafımızdan da kabul edilemez. O yüzden inşallah bu çalışmaları yoğunlaştırarak bütün yatırımcılarımızı teşvik edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Yıldız, Türkiye'nin Suriye ve Irak'ta 1.250 kilometre sınırının bulunduğuna işaret ederek, buradaki istikrarsızlıklardan sevinenler olduğunu dile getirdi. 

Yıldız, "Bu ay içerisinde yüksek düzeyli istişare toplantılarını Sayın Başbakanlarımızın başkanlığında Ankara'da Iraklı kardeşlerimizle beraber yapacağız. Bunu son derece önemsiyoruz. Her iki ülkenin de kurumsal hafızası birçok şeyi tamir edecek ve kardeşlik hukukunu ön plana çıkaracak kabiliyet ve birikimdedir" değerlendirmesini yaptı.

Türkmenistan'a baktığınız gibi aynı gözle bize de bakın

Irak Elektrik Bakanı Kasım El Fehdavi de imzalanan anlaşmanın kendileri için önemli olduğunu belirterek, bunun bir dizi gelişme için sadece başlangıç olduğunu söyledi. Irak'taki yeni hükümetin Türkiye ile daha çok iş birliği yapmak istediğini vurgulayan Fehdavi, "Yeni Irak Hükümeti elektrik problemlerinin çözümüne çok önem veriyor. Biz sürekli ve düzenli bir hizmet vermek istiyoruz. Irak vatandaşları bu problemlerden çok çekti. Özelleştirme yönünde gidiyoruz. Elektrik sektöründe de özelleştirmeye önem veriyoruz. Biz artık kendi elektriğimizi özel şirketler yöntemiyle üretmek istiyoruz. Dağıtımda da özelleştirme yapabiliriz" diye konuştu.

Fehdavi, Irak'ta yıllık elektrik tüketiminin 30 bin megavat seviyesinde bulunduğuna dikkati çekerek, "Bugün sadece 10 bin megavat üretebiliyoruz. 5 bin megavatlık yeni projelerimiz var. Ondan sonra 15 bin megavatlık daha üretime ihtiyacımız var. Şu an 2 bin megavat kadar da ithal ediyoruz. En az 30 bin megavata ihtiyacımız var" bilgilerini paylaştı.

Fehdavi, Irak'ta yeni hükümetin yeni bir yolu olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

"Bütün komşularla daha iyi ilişkiler geliştirmek istiyoruz. İstisnasız bütün komşularla ilişkilerimiz daha iyi olacak. Bizim köklü ilişkilerimizin ekonomik ilişki olmasını da istiyoruz. Özellikle elektrik sektöründe imkanlardan dolayı Türkiye ile her zaman iş birliği fırsatlarımız olacaktır. Irak yeni hükümetinin politikası iyi ilişkiler kurmaktır. Elektrik sektörü de Türkiye ile çok önemli bir kapı olacak. Türk şirketleri bu sektöre daha fazla girsinler. Türk hükümeti de Türk şirketlerinin daha fazla Irak'a gitmesini desteklesin. Türkmenistan'da Türk şirketlerinin neler yaptığını gördüm. Türk hükümetine bir mesajım var; Türkmenistan'a baktığınız gibi aynı gözle bize de bakın. Bu bize yeter. İnşallah daha önemli işlerde görüşelim."

Enka İnşaat ve Sanayi AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Tara ise Mass Group ile imzalanan kontrat kapsamında, ENKA’nın yapımını üstlendiği Bağdat'taki Bismayah Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali’nin Irak'ın ilk özel girişim yatırımı olduğunu belirtti. Santralin, Irak'ın ilk kombine çevrim santrali olacağına işaret eden Tara, "Teknolojisiyle elektrik verimliliğinin dünya standartlarında olması öngörülen santralin temeli, 2015'in ilk çeyreğinde atılacak. 2017’nin Ağustos ayında tamamlanması planlanıyor" dedi.

Tara, santralin yapımı için gereken tüm finansmanın Mass Global ve Irak bankalarının kendi kaynaklarından sağlandığını da sözlerine ekledi.

İmza töreninin ardından iki bakan heyetler arası bir görüşme gerçekleştirdi.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...