Tgrt Haber

İran gerilimi tırmandırdı, dolara talep arttı: Kur pozitif yönde

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
16 Ekim 2023 11:24 - Güncelleme : 16 Ekim 2023 11:33
İran gerilimi tırmandırdı, dolara talep arttı: Kur pozitif yönde

İsrail-Filistin Savaşı ve İran’ın açıklamaları piyasalarda deprem etkisine neden olurken güvenli liman talebinin artmasıyla dolar değer kazandı. Yurt içinde dolar/TL kuru son bir ayın en yüksek seviyesine çıkarak 27,87 oldu.

Piyasalar savaşın etkisiyle fiyatlanırken altın ve petrol sert yükselişler gözlendi. Orta Doğu’da patlak veren ve geniş bir alana yayılmasından endişe edilen savaş​ dolara olan talebi artırdı. Rezerv para birimi pazartesi günü yüzde 1 değer kazanırken dolar endeksi 106,5 oldu. Dolar/TL kuru ise son bir ayın en yüksek seviyesine kadar çıktı.

İSRAİL VE İRAN’DAN GELEN AÇIKLAMA TANSİYONU YÜKSELTTİ

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu​ pazar günü, askerleri Gazze Şeridi'ne kara saldırısına hazırlanırken “Hamas bizim parçalanacağımızı düşünüyordu ama Hamas’ı biz parçalayacağız” sözleri piyasalarda fiyatlanmaları etkiledi. 

Öte yandan İran​ Cumhurbaşkanı Ebrahim Raisi, İsrail'in Gazze kuşatmasının durmaması halinde savaşın genişleyebileceği konusunda uyardı. Bu gelişmeler belirsizliği artırırken güvenli liman alımlarını destekledi.  Geçen hafta açıklanan ABD enflasyon verilerinin de beklenenden güçlü gelmesi de doların etkisini artırdı. 

İran gerilimi tırmandırdı, dolara talep arttı: Kur pozitif yönde

DOLAR/TL’DE POZİTİF SEYİR

Küresel tarafta başlayan İsrail-Filistin gerginliği devam ediyor. Savaşın ne kadar süreceği, ne boyutta olacağı gibi belirsizlikler yakından takip edilmekte. DolarTL’de pozitif seyir devam ediyor. Dolar endeksinin güçlü durması gelişmekte olan para birimleri üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor. Özellikle OVP’nin açıklanması ile birlikte makro hedeflerin yılsonunda gerçekleşip gerçekleşmeyeceği önemli olacaktır. DolarTL’de orta ve uzun vadede ana yön yukarı olmaya devam ediyor.

Teknik Analiz: USDTRY paritesi pozitif seyrini sürdürmeye devam ediyor. Küçük adımlarla yukarı yönlü eğilimin sürmesini beklemekteyiz. 27.50 seviyesinin üzerinde kalmakta ısrarcı oluşması halinde kademeli olarak 28.50 seviyesine doğru yukarı yönlü adımlar izlenebilir.

Destekler: 27.50 \ 27.20 \ 27.00
Dirençler: 27.80 \ 28.00 \ 28.30

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...