İş dünyası düşük faiz istiyor! Bankalar ticari ve tüketici kredileri yüzde 40’larda seyrediyor
Merkez Bankası faizi yüzde 12’ye çekmesine rağmen ticari ve tüketici kredilerinin oranı yüzde 40’larda seyrediyor. İş dünyası temsilcileri düşük faizle yatırım yaparak ihracatı arttırabileceklerini söylerken yüksek faizin büyümenin önündeki en büyük engel olduğunu dile getirdi.
Türkiye Ekonomi Modeli ile son yıllarda büyüme rakamı artarak devam ediyor. İş dünyası ihracatı arttırmak için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da söylediği düşük faiz talebini bir kez daha yineledi. Geçtiğimiz günlerde katıldığı bir programda Erdoğan en büyük düşmanının faiz olduğunu ifade ederken bankalara yönelik ‘yatırım için kredi açın’ çağrısına rağmen faizler hala yüksek.
FAİZ YÜZDE 12’NİN ÜZERİNDE
Üretim, istihdam ve ihracatın kapısını açacak yatırımlar yapmak isteyen iş dünyası faizli kredi talebinde bulunuyor. Merkez Bankası’nın yüzde 12 faiz kararına rağmen bankalar iş dünyası ve vatandaşlara kredileri yüzde 40’lara varan faiz oranı ile satıyor. İhtiyaç kredilerinde yıllık yüzde 27 ile yüzde 50’ye varan oranlar ortaya çıkarken bu durum konut kredilerinde yüzde 15’den başlayıp yüzde 48’lere kadar artabiliyor.
YÜKSEK FAİZ BÜYÜMENİN ÖNÜNDEKİ ENGEL
İstanbul Hububat Bakliyat ve Yağlı Tohumlar İhracatçıları Birliği (İHBİR) Başkanı ve Tayaş Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Taycı Türkiye gazetesine yaptığı açıklamada, özel sektörün acilen krediye ihtiyacı olduğunu belirtti. Ancak bankaların muslukları hâlâ açmadığını söyleyen Taycı, “İhracatçıda iştah fazlasıyla var. İştahımız açık… Yatırım yapmamız gerekiyor ama biz bankalara gittiğimizde elimiz boş dönüyoruz. Birliklerimizde birçok sanayici arkadaş kredi bulsa yatırım yapacak. Merkez Bankası faizleri bu kadar düşürmüşken, bankaların hala ticari kredi faizlerini bu kadar yüksek tutması büyümenin önünde bir engel” diye konuştu.
BANKALARIN KARI 8 AYDA YÜZDE 450 ARTTI
Türk bankacılık sektörü yılın 8 ayında net karı geçen yıla göre yüzde 450 arttırdı ve 252 milyar 208 milyon liraya yükseltti. Ağustos 2022 döneminde bankacılık sektörünün, aktif büyüklüğü 12 trilyon 699 milyar 119 milyon TL olarak gerçekleşti. Sektörün aktif toplamı 2021 yılsonuna göre 3 trilyon 483 milyar 656 milyon TL arttı. Ağustos 2022 döneminde en büyük aktif kalemi olan krediler 6 trilyon 661 milyar 162 milyon TL, menkul değerler 2 trilyon 79 milyar 464 milyon TL oldu. 2021 yıl sonuna göre sektörün; toplam aktifi yüzde 37,8, krediler toplamı yüzde 35,9, menkul değerler toplamı yüzde 40,8 oranında arttı. Bankaların kaynakları içinde, en büyük fon kaynağı durumunda olan mevduat 2021 yıl sonuna göre yüzde 45,9 artışla 7 trilyon 739 milyar 399 milyon TL oldu.