İş dünyası kredi zulmünden şikayetçi: Yüzde 21 değil maliyet ile yüzde 32 oluyor
Sanayicilerin düşük maliyetli ticari krediye ulaşması için ‘menkul kıymet tesis etme mecburiyeti’ getirildi. Ancak bankalar faizi düşük tutup, komisyon ve dosya masrafını arttırdı. Durumdan şikayetçi olan iş dünyası faizin yüzde 21 göründüğünü ancak maliyet ile birlikte yüzde 32’ye çıktığını söyledi.
İş dünyası kredi faizlerinin görüntüde yüzde 21 ama maliyeti ile yüzde 32 olmasından dert yandı. Merkez Bankası’nın ticari kredilerdeki faiz oranlarını yüzde 13’lük politika faizi ile uyumlu hale getirmeyi hedefleyen düzenlemesini bankaların çeşitli adlarla aldıkları komisyonlarla aştığı belirtiliyor.
ÇEŞİTLİ BAHANELER İLE MASRAFLAR ARTTIRILIYOR
Geçtiğimiz ay başlatılan uygulamayla bankalara, verecekleri ticari kredilerde faiz oranlarına getirilen katsayıya bağlı olarak menkul kıymet tesis etme zorunluluğu getirildi. Bankaların yüzde 22,85’i aşan krediler için yüzde 20, yüzde 29,38’i aşan krediler için ise kredi tutarının yüzde 90’ı kadar menkul kıymet tesis etmesi gerekiyor. Düzenleme ile ticari kredilerde yüzde 30’u aşan faiz uygulaması zorlaştırırken sanayici bankaların bu düzenlemeyi ‘komisyon’ ‘dosya masrafı’ adı altında aşıp, kendilerine yüksek maliyet çıkardığını ifade etti.
GÖRÜNEN YÜZDE 21 GERÇEK MALİYETİ YÜZDE 32
Denizli Sanayi Odası (DSO) Başkan Yardımcısı ve yeni dönem başkan adayı Okan Konyalıoğlu, “Biz yüzde 21’le krediyi kullanıyoruz, artı 7 komisyon ödüyoruz, artı 8 dosya masrafı ödüyoruz, artı 5 başka bir şey ödüyoruz. Üstüne üç tane ihtiyacımız olmayan farklı enstrüman veriyorlar. Ama banka ‘yüzde 21’den krediyi verdim’ diyor. Bize maliyeti yüzde 32. Sekizinci defa benim ihtiyacım olmayan mali mesuliyet sigortası yaptırıyor bana. Bir komisyon yazıyor ne olduğunu hiçbirimiz bilmiyoruz ama adı yüzde 21 kullandığımız kredinin... Çatıma GES kuruyorum, fonlayamadım kendimi. Hiçbir banka kredi vermiyor” eleştirisini yaptı.
DENİZLİ’DE HEDEF İLK 5 SANAYİ ŞEHRİ
DSO 4 Ekim’de komite seçimlerini gerçekleştirecek ve Meclis’e girecek 35 Meclis Üyesi’ni belirleyecek. Bu Meclis Üyeleri de 11 Ekim’de yeni yönetim kurulunu seçecek. Yönetime gelmeleri halinde yapmayı planladıkları projeleri paylaşan Okan Konyalıoğlu, en önemli hedefl erinin yıllardır ilk 10 sanayi şehri içinde yer alan Denizli’yi ilk 5 sanayi şehri arasına sokmak olduğunu dile getirdi. Projelerinden bahseden Konyalıoğlu, “Tekstil başta olmak üzere tüm sanayi ürünleri için Tasarım Festivali düzenleyeceğiz. Denizli Fashion Week 5 yıldır aralıksız yapılıyor. Bunun yanına sanayi sektörü başta olmak üzere tüm branşların tasarımlarını ekleyeceğiz. Tornavidanın tasarımından, sanat eserlerinin tasarımlarına kadar bütün branşlar radarımızda olacak. Denizli’yi Tasarım Vadisi yapacağız” dedi.
DİJİTAL PAZAR YERİ OLUŞTURULACAK
Denizlili sanayicinin e-Ticaret’i çok sevdiğini anlatan Konyalıoğlu, “Bu konuda da gayet iyi ilerliyor. Bunun geliştirilmesi için çalışacağız. Bu amaçla bir dijital pazar yeri kuracağız. Herkes ürünlerini bu pazaryerinden tüm dünyaya pazarlayacak. Böylece Denizli’nin marka şehir olmasına katkıda bulunurken hem şehrimizin hem ülkemizin ihracatını artıracağız” diye konuştu.
KOBİ’LERE YER TAHSİS EDECEK
Günümüzün en önemli konularından birinin şirketlerin kiraları olduğuna işaret eden Konyalıoğlu, şöyle konuştu:
KOBİ’lerin işlerini gönül rahatlığı ile yapabilecekleri yerler oluşturacağız. Bunun için Hazine’den arsa tahsis etmesini isteyeceğiz. DSO katkısı, dış kredi ve KOBİ’lerin katkıları ile onlar için çalışabilecekleri yapılar inşa edeceğiz. Kimsenin bu yerlerden sanayi dışında gelir elde etmesine izin vermeyeceğiz. İstanbul Ticaret Odası’nın hayata geçirdiği Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM) gibi bir merkez kurup girişimcilerin önünü açacağız