Tgrt Haber

İşçileri sevindirecek teklif

27 Nisan 2015 17:44
İşçileri sevindirecek teklif

Türk-İş kamuda çalışan yaklaşık 210 bin işçi için 2015-2017 dönemini kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde yüzde 15 zam öneren teklifini, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e sundu.

Bakan Çelik, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın Reşat Moralı  Toplantı Salonu'nda Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Genel Mali Sekreter  Ramazan Ağar, Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Eyüp Alemdar ve beraberindeki  heyeti kabul etti. 
Uzun tartışmaların ardından 2013-2015 dönemini kapsayan toplu iş  sözleşmesinin bağıtlandığını anımsatan Çelik, bugüne kadar geçerli olan söz  konusu sözleşmede kamu işçilerinin bin 100 liranın altında olan çıplak  ücretlerinin aylık bin 100 liraya yükseltilmesi kararının alındığını söyledi. 
Türk-İş'in 2015-2017 dönemini kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmeleri  için sunduğu önerilerin yoğun ve çetin bir pazarlık döneminin habercisi olduğunu  ifade eden Çelik, şöyle konuştu: 
 
 "Kamuda bu yıl başından itibaren yürürlüğe girecek olan bu toplu  sözleşme kapsamında yaklaşık 200 bin işçi bulunuyor. Toplamda 166 toplu iş  sözleşmesi akdedilecek. 20 iş kolunun 16'sında kamu işveren sendikaları ile işçi  sendikaları arasında toplu iş sözleşmesi görüşmeleri yürütülecek. Alacağımız bu  talepler, belli bir periyotta taraflar arasında görüşülecek ve inanıyorum ki  uzlaşı ile neticelendirilecek." 
 
 İlgili toplu iş sözleşmenin geniş bir kesimi ilgilendirdiğine dikkati  çeken Çelik, "Görüşmelerin seçimden önce neticelendirilmesi gayreti ve samimiyeti  içerisinde olacağız" dedi. 
 
 "Bazı sendikalar 20 gün sonra grev aşamasına gelecek" 
 
 Türk-İş Genel Başkanı Atalay da toplu görüşmelerin yaklaşık 210 bin  kamu işçisini ilgilendirdiğini belirterek, bu işçilerden 176 bininin  konfederasyonların bağlı sendikalara üye olduğunu söyledi. 
 
  Bazı sendikaların yaklaşık 20 gün sonra toplu sözleşme görüşmesi  döneminin sona ereceğini ve bu sendikaların grev aşamasına geleceğini vurgulayan  Atalay, "Sözleşmelerin mayıs ayı içerisinde bağıtlanması için başta sayın  Başbakanımız ve Çalışma Bakanımız ile görüştük. Bugün de Türk-İş Kamu Kesimi  Toplu İş Sözleşmesi Koordinasyon Kurulunun resmi teklifini sayın Bakanımıza  sunuyoruz" diye konuştu. 
 
 "2 bin 350 liranın altındaki ücretler 2 bin 350 liraya  yükseltilmeli" 
 
  Türk-İş, Bakan Çelik'e sunduğu öneride, kamuda çalışan işçiler için  2015-2017 dönemini kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde yüzde 15 zam  istedi. 
 
  Aylık 2 bin 350 liranın altındaki ücretlerin 2 bin 350 liraya  yükseltilmesini talep eden Türk-İş, 2016 yılı için 2015'in enflasyon oranına 4  puan ilavesi ile zam önerisinde bulundu. 
 
  Toplu iş sözleşmesinin birinci ve ikinci yıllarında işçilerin yıl  boyunca ödeyeceği yüzde 15'lik gelir vergisini aşan vergilerin işverence  karşılanmasını isteyen Türk-İş, kamu işçisi için günlük 10 lira yemek parası,  aylık 275 lira sosyal yardım ve yıllık 150 lira giyim yardımı talebine de yer  verdi. 
 
Türk-İş, ayrıca alt işveren (taşeron) işçilerinin başından itibaren  asıl işverenin işçisi olduğuna ilişkin yargı kararlarının uygulanmasını istedi. 

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...