Tgrt Haber

İşgücü sıkıntısı alarm veriyor! Eleman açığı yüzde 30'u aşmış durumda

14 Temmuz 2023 15:05 - Güncelleme : 14 Temmuz 2023 15:11
İşgücü sıkıntısı alarm veriyor! Eleman açığı yüzde 30'u aşmış durumda

TÜİK'in açıkladığı rakamlara göre işsizlik düşse de firmaların nitelikli iş gücü sıkıntısı giderek büyüyor. Hizmet sektöründe garson, tarlada çoban, inşaat sektöründe işçi bulunamaz hale geldi. Kalifiye ve ara eleman açığı yüzde 30’ları aşmış durumda.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre işsizlik​ yüzde 9,5 seviyesine gerilerken mayıs ayındaki işsiz sayısı 3 milyon 328 bin oldu. İşsizlik sayısı düşse de birçok sektör eleman arıyor.

Başta imalat sektörü olmak üzere her alanda eleman açığı büyürken şirketler, nitelikli eleman bulamamaktan dert yanmaya başladı.

Özellikle  tekstil-konfeksiyon, makine, turizm, inşaat gibi emek yoğun sektörlerde kalifiye ve ara eleman açığı yüzde 30’ları aşmış durumda.

FİRMALAR İŞGÜCÜ​ BULMAKTA SIKINTI YAŞIYOR

Yıllardır süregelen ‘yetişmiş eleman’ sıkıntısına EYT düzenlemesi ve yetersiz bulunan maaşlar da eklenince birçok iş kolunda çalışan bulmak ana sıkıntı haline geldi. Firmaların birçoğu gelecek 6 ayda istihdamını arttırmayı planlıyor ancak aradığı nitelikte işgücünü bulmakta sıkıntı yaşıyor.

ELEMAN TALEBİ 130 BİNLERİ AŞTI

Dünya gazetesinden Nurdoğan Arslan Ergün’ün haberine göre hemen her firma, nitelikli işgücü bulmakta zorlanırken turizm, gıda, temizlik gibi sektörlerde eleman arayışı yüzde 28 ila 49 oranında değişiyor. TÜİK’in son verilerine göre istihdam edilenlerin sayısı 2023 Mayıs ayında bir önceki aya göre 63 bin kişi artarak 31 milyon 716 bin kişiye ulaşsa da işverenin sadece ara eleman talebi 130 binleri aşmış durumda.

Ntelikli eleman açığına dikkat çeken ürkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, “Hemen her sektörde çalışan gücüne ihtiyacımız var” dedi. 

Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) Başkanı Kazım Taycı, “Ne fabrikada ne tarlada çalışacak kişi bulamıyoruz” dedi. Taycı’ya göre, artan sosyal yardım destekleri insanları çalışmaktan uzaklaştırıyor.

ASGARİ ÜCRETLE BEKLENTİLER ARTTI

Asgari ücretin net 11 bin 402 lira olarak açıklanması sektörlerine ve pozisyonlarına bağlı olarak daha yüksek maaşlı kesimde de beklenti oluşturdu. 

Eleman açığının yüksek maaş beklentisinden kaynaklandığını söyleyen birçok işverene göre, kimi maaşı yeterli bulmuyor, kimi çalışma saatlerini beğenmiyor, en önemlisi de gençler üretim sektörüne girmek istemiyor.

En önemli sorunlarının başında istihdamın geldiğini söyleyen Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin, “Pandemi sonrası bırakın geçici çalışanları kadrolu çalışan bile bulmakta çok zorlanıyoruz. Turizm sektöründe şu anda yaklaşık 1 milyon 200 bin kişi çalışıyor. Bunun 350 bini konaklama sektöründe ve şu anda bu sayının yüzde 20-25 daha fazlasına ihtiyaç olduğu halde açığı kapatamıyoruz” dedi.

"NİCELİK DEĞİL NİTELİK ANLAMDA İSTİHDAM ARTIRILMALI"

Deri ve deri mamulleri sektörünün 2023 Nisan ayı itibarıyla doğrudan 75 bin kişiye istihdam sağladığını açıklayan İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Başkanı Güven Karaca, dolaylı çalışanlarla bu sayının en az 250 bin olduğunu söyledi. Hedeflere ulaşabilmek adına nitelikli insan gücüne büyük ihtiyaç duyduklarını ifade eden Karaca, “Yalnızca nicelik değil nitelik anlamında da istihdamın artırılmasını önemsiyoruz” dedi. Sektörün 2022 yılı Aralık ayını 82 binden fazla kişiye istihdam sağlayarak kapattığını kaydeden Karaca, “2023 Nisan ayı itibariyle 75 bin kişiye geriledi.

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...