Tgrt Haber

İslam Memiş: Enflasyon bağıra bağıra geliyor, kuraklığa dikkat

17 Mart 2022 14:56 - Güncelleme : 17 Mart 2022 15:09
Finans analisti İslam Memiş TCMB faiz kararı öncesi piyasaları değerlendirdi.

Amerikan Merkez Bankası Fed ve Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın faiz kararları belli oldu. Fed'in faiz artırımı dolar ve altın fiyatlarında dalgalanmaya neden olmazken, TCMB'nin kararı ile piyasalar hareketlendi. Ekonomist İslam Memiş, altın fiyatlarına ilişkin öngörüsünü paylaştı, yatırımcıyı fiyat aralıkları vererek uyardı.

Finans analisti İslam Memiş TCMB faiz kararı öncesi piyasaları değerlendirdi.

Amerikan Merkez Bankası (Fed) mart ayı faiz kararını açıkladı. Beklentiler doğrultusunda 25 baz puan arttırım yapan Fed yüksek yüzde 7,9 seviyeleriyle tarihini zirvesini gören enflasyonla mücadele edeceği mesajını verdi. 2018 yılından bu yana ilk kez faiz artışı kararı alan Banka, yıl içerisinde 7 kez faiz arttırabileceği mesajını verdi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ise beklendiği gibi faizi sabit tuttu. İki kritik karar da piyasaların beklediği gibi çıktı. Dolar ve altın fiyatlarında ise hareketlilik yaşandı. 

ENFLASYON BAĞIRA BAĞIRA GELİYOR

Amerikan Merkez bankası 3 yıl aradan sonra genel beklentiler doğrultusunda 25 baz puan artışa gitti. Amerika’da yüzde 7,9 seviyesine kadar yükselen enflasyon nedeniyle 50 baz puan yapabileceğine dair endişeler de bulunuyordu. Tüm dünya etkisi altına alan yüksek enflasyon ile ilgili olarak Fed Başkanı Jerome Powell ''Enflasyonun hedefe dönmesi ilk beklentilerimizden daha uzun zaman alacak'' ifadelerine yer verdi.

İslam Memiş: Enflasyon bağıra bağıra geliyor, kuraklığa dikkat

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş enflasyon ile mücadelenin kolay olamayacağını hatırlatarak ''Merkez Bankaları yüksek enflasyon ile mücadelenin kolay olmayacağını itiraf etmeye başladı. Ancak geride bıraktığımız 6 ay boyunca piyasaları geçici enflasyon söylemiyle oyaladı. Eğer bu yol haritasından enflasyon rakamları düşük kalsaydı küresel piyasalardaki büyüme beklentilerini daha fazla görebilirdik ve arz tarafındaki problemlerin kalktığına şahit olabilirdik'' dedi.

Fed Başkanı Powell dün yaptığı açıklamasında 7 kez faiz toplantısı yapacağını ifade ederken şahin tonda bir açıklama yaptı. İslam Memiş Fed başkanı Powell’in konuşmasını şöyle değerlendirdi: 

''Powell’in açıklamaları önden yüklemeli faiz artışı anlamına bile gelebilir. Enflasyon rakamları yükselişine devam edecek ve biz gerekirse 25 baz puan deği 50 baz da artış yaparız veya 4 kez değil 7 kez artış yaparız diyerek piyasaları söylemle oyalayan bir Fed Başkanı vardı.''

TCMB dahil olmak üzere tüm merkez bankalarının yüksek enflasyonu Rusya - Ukrayna Savaşı’na yükleyeceğini ifade eden Memiş Fed’in hem tutanaklarda hem söyleminde Rusya’yı suçladığına dikkat çekti.

Memiş ''Powell açıklamasında 'Rusya operasyonu olmasıyla enflasyon bu kadar yüksek olamayacaktı. Savaş belirsizliğe neden oldu' söylemlerini başlattı. Tüm merkez bankaları enflasyonun karşısına jeopolitik riskleri koyacak. 3 ay sonra başka bahaneleri olacak. Ama enflasyon yükselmeye devam edecek. Çünkü Covid-19 sürecinde o kadar çok para bastılar ki bu enflasyon rakamları bağıra bağıra geliyordu'' dedi.

YAZ AYLARINDAN 'KURAKLIK' BEKLENTİSİ

İslam Memiş dünya ekonomilerinin enflasyondan hiperenflasyona dönüşüp dönüşmeyeceğini baktığını ifade etti. Memiş küresel ekonomileri şu şekilde değerlendirdi:

''Şu anda mevsimsel etkiden dolayı bütün dünyada yağış oranları gayet iyi. Türkiye’de baraj doluluk oranları yüzde 85’e çıktı. Ancak yaz aylarında kuraklık olacağını bekliyorum. Petrol fiyatları yükseldi. Su ile ilgili problemler gündeme gelebilir. Bunlar da enflasyon fiyatlarını artırabilir.''

Fed sonrası piyasalarda agresif bir fiyatlama olmadığını ifade denen İslam Memiş "Altın 1.895 dolar seviyesine kadar geriledi. Bugün 1.900 dolar seviyesi üstünde tutunmaya çalışıyor ancak ben yükselişlerin kalıcı olmasını beklemiyorum. Dolar endeksinin gerilemesine bağlı olacak dolar/TL kurunda sınırlı geri çekildi" dedi. 

İslam Memiş: Enflasyon bağıra bağıra geliyor, kuraklığa dikkat

İslam Memiş Fed faiz kararı ardından sosyal medya hesabından ''Yarın TCMB faiz kararı var. Dolar tarafında çok yüksek beklentiye girmeyin derim. Ons’ların düşüşüne dolar da katılır ve emtia fiyatlarında öngördüğüm düşüşler devam edebilir. Alım için de acele etmemek gerek. Zamanı geldiğinde söylerim'' mesajını paylaşmıştı.

CANLI DÖVİZ FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN!

İSLAM MEMİŞ'TEN ALTIN İÇİN ALIM TAVSİYESİ

İslam Memiş altın fiyatlarının seyri ile ilgili de şu yorumda bulundu:

"Gram altın 912 TL, gün içerisinde 890-930 geniş makas aralığını izleyeceğim. Altında düşüş öngörüm devam ediyor. 900 tl üzerine tutunma çabasını sürdürse de geri çekilme olacaktır. Yatırımcılar 850 - 900 TL aralığından yüzde 25 kademeli alım yapabilir."

Bitcoin fiyatında ise 44 bin dolar seviyesini öngören islam Memiş, önümüzdeki haftalarda 50 bin doları işaret etti.

Faiz kararından sonra gram altın 922 TL seviyelerine kadar yükseldi. Dolar 14.78 seviyelerinde seyrediyor. 

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...