Tgrt Haber

İslam Memiş'ten altın ve dolar için yeni tahmin: Fiyatlar sıkıştı, bu seviyelerden alınmaz

21 Mart 2022 11:44 - Güncelleme : 21 Mart 2022 12:12
İslam Memiş'ten altın ve dolar için yeni tahmin: Fiyatlar sıkıştı, bu seviyelerden alınmaz

Rusya - Ukrayna arasında devam eden gerginlik ve müzakere görüşmeleri piyasalara yön vermeye devam ediyor. Hafta boyunca önemi bir veri akışı beklenmezken Kur Korumalı Mevduat Sistemi vade ödemeleri en önemli gündem maddesini oluşturuyor. Savaş fiyatlaması devam ederken Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş ''Dolar 15 TL olur mu? Altın düşecek mi?'' sorularına cevap verdi. Memiş akaryakıt fiyatlarını doğrudan etkileyen brent petrol tahmininde bulundu.

Haftanın ilk işlem gününde İslam Memiş ''Kur Korumalı Mevduat Sistemi’nden çıkışlar olacak mı, döviz kurlarına yansıyacak mı?'' sorularını değerlendirirken yatırımcılar hafta boyunca takip etmesi gereken gelişmelere yer verdi. Piyasa uzmanı altın, dolar ve akaryakıt fiyatlarıan doğrudan etki eden brent petrol fiyatına ilişkin tahminde bulundu. 

FİZİKİ DOLARDAN DAHA ÇOK KAZANDIRACAK

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş bu hafta yoğun veri akışı olmadığını ifade ederken Kur Korumalı TL Vadeli MevduatSistemi geri ödemelerinin olacağına dikkat çekti. İslam Memiş kur korumalı sisteme ilişkin şu ifadeleri kullandı:

''Bu hafta Kur Korumalı Mevduat Hesabından vade ödemeleri olacak. Genel beklenti vatandaşların sistemden çıkmayacağı yönünde. TL Korumalı Mevduat Sistemi nedeniyle dolar başta olmak üzere döviz kurları yükselse de yatırımcılar ve vatandaşlar zarar etmiyor. Şu an dolar 14,80 seviyelerinde. Diyelim ki 15 TL seviyelerini görsün, 16 liraya yönelik ataklar gerçekleştirsin. Yine zarar etmezsiniz. Yatımcıların sahibi böyle bir durumda kur garantisi olduğu ve aylık kazancı fiziki dolardan daha çok kazandıracağı için ben Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Sistemi’nden çıkış yapacağını düşünmüyorum. Farklı alana geçtiğinde de örneğin altın tarafından da kur garantisi olduğu için varlık sahipleri bu sisteme devam edecek. Bu seviyelerden fiziki alım yapıp kar beklemenin bana göre bir mantığı yok''

İslam Memiş'ten altın ve dolar için yeni tahmin: Fiyatlar sıkıştı, bu seviyelerden alınmaz

DOLAR VE ALTIN FİYATI SIKIŞTI

Piyasa Uzmanı İslam Memiş dolar ve altın başta olmak üzere döviz/emtia fiyatlarını yorumladı. Memiş geçtiğimiz hafta merkez bankalarının faiz kararları ve enflasyon nedeniyle piyasaların geniş bant aralığına sıkıştığına dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı: 

''Dolar/TL kuru 14,84 seviyesinden işlem görürken 14,70 -14,90 aralığına sıkıştı. Dolar fiyatını takip eden Euro/TL kuru ise 16,39 TL seviyesinden haftaya giriş yaptı. Euro/dolar paritesi 1,10 seviyesiyle yatay gidişini sürdürüyor. Gram altın 916 seviyesinden haftaya açılış yaptı. Gram altın 900 - 920 bant aralığına sıkışırken ons altın 1924 dolar seviyesinden işlem görüyor. Ons altında 1935 direnç seviyesi olarak görüyorum. Gümüş gramı 11,93 TL’den güne başladı. Gram gümüş fiyatında 12 TL üzerinin kalıcı olmasını beklemiyorum. Benim asıl beklediğim kademeli alım için 11,30 seviyesi. Bu seviyeye gelirse ben de kademli olarak alım yapmayı düşünüyorum.''

CANLI ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN! 

İSLAM MEMİŞ’TEN BRENT PETROL TAHMİNİ

Akaryakıt fiyatları üzerinde doğrudan etkili olan brent petrol hakkında İslam Memiş ''100 dolar altına sarkmasının ardından toparlanarak tekrar 109 dolar seviyesine geldi. Yükselişlerin Brent petrol için 120 dolar seviyesinde kalıcı olacağını tahmin ediyorum'' dedi.

Brent petrol yüzde 3,76 yükselişle 111,99 seviyesinden işlem görüyor. 

''Sterlin/TL kuru 19,53 seviyesinden açılış yaptı. Benim nazarımda yüksek olan bu kurdan ben sterlin almayı tercih etmiyorum. Sterlin/dolar paritesinde bir miktar toparlanarak 1,31 seviyesine çıktı. Ancak 1,37 seviyesinden geldiğini unutmamak gerekiyor. Bana göre hala düşük.''

PİYASALARDA POWELL VE LAGARDE BEKLEYİŞİ

Bu hafta Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde ve Fed Başkanı Jerome Powell’ın açıklamaları olacağını ifade eden İslam Memiş ''Piyasalar bu açıklamaları yakından takip edecek. Büyük ihtimalle şahin tonda açıklamalar olacak. Faiz arttırım süreci, yüksek enflasyon ve Rusya Ukrayna Savaşı’na değinecekler. Faiz artışına devam edeceklerini ifade edecekler. Enflasyonu düşürmeye kararlıyız diyecekler. Herhangi bir sürpriz açıklama beklemiyorum'' ifadelerini kullandı.

SAVAŞ SÜRECİ KONTROLLÜ UZAYACAK

İslam Memiş piyasalardaki istikrasızlığın nedeni jeopolitik gerginliklere dikkat çekerken ‘’Bu hafta döviz ve emtia fiyatlarında üzerinde doğrudan etkisi olan Rusya-Ukrayna arası müzakereleri takip edeceğiz. Zelenski ve Putin arasında görüşme trafiği olup olamayacağı izlenecek. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafların arasındaki görüşmelerin iyi gittiğini, belli konularda anlaşmaya yakın olduklarını yönünde olumlu açıklamalar yaptı. Ancak bunlar kısa vadeli görüşmeler ve ateşkesler. Benim beklentim bu sürecin kontrollü bir şekilde uzayacağı yönünde’’ şeklinde konuştu. İslam Memiş önceki konuşmalarında merkez bankalarının yüksek enflasyonu Rusya’nın üzerine yıkacağını ve Putin’i günah keçisi ilan edeceğini ifade etmişti.

DOLAR 15 TL OLURSA ENFASYONLA MÜCADELE ZOR

Genel itibariyle sakin bir hafta olacağına işaret eden Finans Analisti ''Piyasaları şu an için olumsuz yönde etkileyecek bir haber akışı yok. Ancak hafta içinde piyasaları rahatsız eden bir açıklama gelirse piyasalarda bozulma olabilir'' dedi.

İslam Memiş dolar tahmini ile ilgili olarak ''Dolar kurunda yaşanan yükseliş enflasyonu olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati enflasyonla mücadelemiz sürecek dedi. Bakalım enflasyonla mücadele kolay olacak mı, düşürebilecek mi? TCMB’nin faiz artırma olasılığı kur atakları yaşandıkça gündeme gelecektir. Ben bu yıl Merkez Bankası’nın yıl içerisinde faiz arttırımı yapacağını düşünüyorum. Dolar/TL kurunda 14,80 psikolojik direnç seviyedir. Bu seviye aşılırsa 15 rakamlarını konuşabiliriz. 15 TL telaffuz edilmeye başlanırsa enflasyonla mücadele kolay olmaz. Bu durumda TCMB kura müdahale edebilir'' cümlelerini kullandı.

DÖVİZ FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN! 

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...