Tgrt Haber

İslam Memiş piyasaları yorumladı! Altın ve dolar için Çarşamba gününe işaret etti

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: Anadolu Ajansı, A Haber, TGRT Haber
31 Ekim 2022 11:56 - Güncelleme : 31 Ekim 2022 14:12
İslam Memiş piyasaları yorumladı! Altın ve dolar için Çarşamba gününe işaret etti

Amerikan Merkez Bankası tüm piyasaları etkileyecek olan faiz kararını bu hafta açıklayacak. Faiz kararı öncesi piyasalarda dalgalı bir seyir hakim. Altın fiyatları haftaya yatay ve temkinli bir giriş yaparken dolar kurunda da benzer bir durgunluk söz konusu… Fed başkanlarından gelen güvercin sesler eşliğinde altın, uluslararası piyasalarda son 50 yılın en uzun aylık kaybını yaşadı. Dolar ise yurt için piyasalarda cuma günü 18,57-18,67 bandında dalgalı bir seyir izlerken dolar/TL, günü önceki kapanış seviyesinin yüzde 0,1 altında, 18,5770'ten tamamladı. Piyasalarda son durumu değerlendiren İslam Memiş altın ve dolar hakkında önemli bilgiler verdi.

Bu hafta yapılacak olan Fed​ toplantısında 75 baz puanlık bir faiz artırımına gidilmesine kesin gözü ile bakılıyor. Buna rağmen aralık ayında Amerikan ekonomisinin faizlerde yavaşlamaya gideceği söylentisi piyasalarda hareketlenmeye neden oldu. Diğer yandan Avrupa Merkez Bankası da geçen hafta yaptığı toplantıda 75 baz puanlı faiz artışına gittiğini ilan etti. Bu hafta Türkiye’de enflasyon​ verileri açıklanacak. Yeni oranlar da piyasalardaki son duruma etki edecek.
 

ALTINDA SON DURUM NEDİR?

Gram altın geçtiğimiz hafta genel olarak yatay seyretti. Geçtiğimiz Cuma günü ons fiyatındaki düşüşe paralel yüzde 1,1 değer kaybetti.  Altının gram fiyatı, günü 982 lira oldu. Saat 10.30 itibarıyla 982 liradan işlem görüyor. Aynı dakikalarda çeyrek altın 1.620 lira, Cumhuriyet altını da 6.550 liradan satılıyor. Altının ons fiyatı, şu sıralarda önceki kapanışın yüzde 0,1 altında 1.642 dolardan işlem görüyor.

DOLAR BUGÜNE SAKİN BAŞLADI

Cuma günü 18,57-18,67 bandında dalgalı bir seyir izleyen dolar/TL​, günü önceki kapanış seviyesinin yüzde 0,1 altında, 18,5770'ten tamamladı. Dolar/TL, haftaya yükselişle başlamasının ardından saat 11.00 itibarıyla önceki kapanışın yüzde 0,2 üzerinde 18,6150'den işlem görüyor. Aynı dakikalarda avro/TL 0,1 azalışla 18,4960'tan, sterlin/TL yüzde 0,2 düşüşle 21,5740'tan satılıyor. Dolar endeksi önceki kapanışın yüzde 0,3 üzerinde 110,9 seviyesinde bulunurken, avro/dolar paritesi yüzde 0,2 düşüşle 0,9950'den işlem görüyor.

  

“FED VE ENFLASYON VERİSİ PİYASALARI ETKİLEYECEK”

Katıldığı canlı yayında piyasaları değerlendiren Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş dolar ve altındaki son gelişmeleri anlattı. Memiş Fed kararının ve enflasyon verilerinin piyasalar üzerindeki etkisine dikkat çekerek “Yeni haftada içeride enflasyon verisi Perşembe günü burayı takip edeceğiz, dışarıda Amerika Merkez Bankası FED'in faiz kararı var.  Her ikisi de dolar / TL üzerinde önemli bir etkiye sahip. Çarşamba akşamı saat 21'de FED'in faiz kararı var doların uluslararası piyasalardaki seyri açısından oldukça önemli” açıklamasında bulundu.

DOLARA POWELL’IN AÇIKLAMALARI YÖN VERECEK

İslam Memiş, dolar kurunu değerlendirerek “Dolar haftaya yatay bir seyirde başladı 18.61 lira seviyesindeyiz. Dolar kurunda 18.50 – 18.80 lira aralığını takip etmeye devam ediyoruz. Yine Çarşamba akşamı FED Başkanı Powell'ın açıklamaları önemli olacak” ifadelerini kullandı. Altın piyasalarını da yorumlayan Memiş, değerli metallerde yatay bir seyrin söz konusu olduğunu ifade ederek “Hem gram altın tarafında hem gümüş tarafında yatay bir seyrin mümkün olduğunu gözlemliyoruz. Şu anda 1.642 dolar seviyesinde olan bir ons altın var 19.13 dolar seviyesinde olan bir gümüş ons fiyatı var” açıklamasını yaptı. 

“ÇARŞAMBA GÜNÜ NETLEŞECEK”

“Çarşamba gününe kadar büyük bir ihtimalle sakin ve dalgalı bir seyirde belirsiz bir seyirde fiyatlama olabilir ama Perşembe gününden itibaren hem dolarda hem altındaki seyir biraz daha netleşmiş olacak” sözleri  ile Çarşamba gününe işaret eden Memiş, “Altın fiyatları FED'i bekliyor. Dolar kuru özellikle enflasyona odaklı bir şekilde beklemeye devam ediyor. Ama bu dar bant aralığı korunuyor şirketlerin 3. çeyrek büyüme bilançoları var bilanço verileri açıklanacak bu hafta” sözlerini kullandı. 

KASIM AYINA İŞARET ETMİŞTİ

İslam Memiş kısa süre önce katıldığı TGRT Haber canlı yayınında altın fiyatlarına yönelik olarak kasım ayında rekorların gelebileceğini söylemişti. Memiş, açıklamasında altın fiyatında  dip seviyelerin test edildiğini belirterek “TL tarafına baktığımızda dolar 18,61 lira ekranlarda, ama Kapalı Çarşı piyasasında şöyle önemli bir gelişme var. Dolar, 18, 62 ve 18, 64 lira civarında hem makas aralığı daraldı, hem de ekran ile Kapalı Çarşı arasında hemen hemen denk hale geldi. Bunun nedeni ise talep olmayışından dolayı ekranla kapalı çarşı arasında makasta yavaş yavaş kapamış oldu. Altın piyasalarını da değerlendiren Memiş “Dip seviyeler test edildi;  ons altında 1500 doları bekleyen de var, 2. 200 doları bekleyen de var.  Altın fiyatları yeniden bin liranın üzerinde kasım ayında yeniden rekorları görebileceğiz ” sözlerini kullandı. 

GÜNCEL ALTIN  FİYATLARI

GÜNCEL DÖVİZ FİYATLARI

 

Kaynak: Anadolu Ajansı, A Haber, TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...