Tgrt Haber

İslam Memiş 'Son tur' dedi, altın alacaklara 'Tuzağa düşmeyin' uyarısı yaptı

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
05 Aralık 2023 14:55 - Güncelleme : 05 Aralık 2023 15:11

Altın, Asya piyasalarının pazartesi sonrası yüzde 3’lük bir kazançla tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı. Ons altın, sert yükselişin ardından bir düzeltme yaparak 2022 dolara geriledi. Benzer bir hareket gram altın tarafında da gerçekleşti. Volatilenin artmasıyla yatırımcı ekranları sıkı takibe aldı. Finans Analisti İslam Memiş, aralık ayı için ‘Son tur’ diyerek piyasa beklentilerini açıkladı.

Fed Başkanı Jerome Powell’in Atlanta’da yaptığı konuşma piyasalarda taşları yerinden oynattı. Dolar endeksindeki gerileme ile beraber altın​ gibi değerli metallerde rekor seviyeler test edildi. Sert yülseliş sonrası gelen kar satışları gram altını çıktığı 2.037 TL’den 1.885 TL seviyelerine kadar düşürdü. Sadece altın da değil, döviz piyasalarında da gelişmeler küresel ve yerli yatırımcının gündeminde. Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş TGRT Haber ekranlarından yatırımcılara ışık tutacak çarpıcı açıklamalar yaptı. 

ONS VE GRAMDA DALGALI SEYİR

Altın, bir önceki seansta artan volatiliteyle karşı karşıya kaldıktan sonra Salı günü ons başına 2040 dolarda kaldı. Burada  %3'ten fazla artışla 2.100 doların üzerine çıktı. 
Sonrasında sert bir düşüşle 2030 doları gördü. Ani hareketlerin nedeni ise küresel yatırımcıların hızlı alım ve satımları oldu. Gram altında da benzer hareketler gözlendi. 2 bin TL’nin üzerine çıkan gram altın​ Salı günü  1880 liraya kadar düştü. 

SON BİR TUR

İslam Memiş altın ve gümüş piyasalarını değerlendirdiği açıklamalarında şunları kaydetti:  Aralık ayının adını son bir tur olarak koydum. Özellikle döviz kurlarında, işte, borsada, emtia fiyatlarında yaşanan bu hızlı yükselişlerden sonra aşağıda alanlarımız var. Buradan son bir tur olabilir, uyarılarım vardı.

İslam Memiş 'Son tur' dedi, altın alacaklara 'Tuzağa düşmeyin' uyarısı yaptı

TUZAĞA DÜŞMEYİN

Altının ons fiyatı 2.145 dolara gram fiyatı 2.037 TL seviyesine kadar yükseldi. Bunlar suni yükselişler. Çünkü aralık ayı yıl sonu kapanışları olduğu için burada büyük yatırımcılar satış yapıyorlar ve bu tuzağa düşmeyin uyarılarım vardı. 

Nihayetinde dün öğleden sonra gram altın TL fiyatının ons altında düşüş olduğunu hep beraber görmüş olduk. Geçen haftayı 1.968 TL seviyesinden tamamlayan gram altın, şu anda 1.951 TL. 2.145 dolar seviyesini gören ons altın, şu anda 2.037 dolar seviyesinde.

EURO’NUN STERLİN’İN ÖNÜ AÇILACAK

Amerika Merkez Bankası Fed'in faiz kararı belirleyici olacak piyasalarda. Amerika merkez bankası Fed muhtemelen ve büyük ihtimalle aralık ayında faizleri arttırmayarak pas geçme olasılığı güçlendi.  Bu da altın fiyatlarının gümüş fiyatlarının kripto paraları, euro'nun sterlin önünün açılacağı bir dönemi işaret ediyor.

Tabii ki ülke ekonomisi açısından da çok önemli. Çünkü biz dolarla satın alıyoruz, euro'yla satıyoruz ve dolayısıyla euro'ya ihtiyacımız olduğu için güçlü 1 € bizim daha çok işimize yarıyor.  Dolayısıyla dolar endeksinin gerilemesi euro, ve sterlin gibi para birimlerine ciddi anlamda katkı sağlayabilir.

YIL BAŞINDA BU YANA YÜZDE 73 GETİRİ

Gram altın her yıl olduğu gibi. Gram altın birinciliği elden bırakmadı, kimseyi kaptırmadı. Şu ana kadar %73 bir getirisi oldu. Gram altın TL fiyatının 1.115 TL seviyesinden yıla başlamıştı. Bugün artık 2.000 liraya yaklaşan bir fiyatlama var. Karşımızda muhtemelen yılı 2.000 TL seviyesinin üzerinde tamamlama ihtimalimiz kuvvetli. 

İslam Memiş 'Son tur' dedi, altın alacaklara 'Tuzağa düşmeyin' uyarısı yaptı

ONS ALTINDA 2.350 DOLAR BEKLENTİSİ

Hem onsta hem de gram cephesinde 2.024 yılında ons altın, 2.350 $ seviyesine kadar yükselebilir ve özellikle aralık ayında gelen uluslararası şirketlerin raporlarına baktığımız zaman da yavaş yavaş bizi teyit eden açıklamalar yapmaya raporlar yayınlamaya devam ediyorlar. Işte 2.100 $ 2.200 $ 2.250 $ seviyelerini rapor yazmaya başladılar. 

OPEC TOPLANTISINA DİKKAT!

OPEC toplantısına dikkat çekmek isterim. OPEC toplantısına Katar şöyle bir açıklama yaptı, Özellikle dünyaya arz noktasında problemler yaşayabilir. Bütün ülkelerden bahsediyor, dünyadan bahsediyor. Bu da gıda enflasyonu başlama ve bütün enflasyonu tetikleyen bir açıklama olacağını ben düşünüyorum. O yüzden altın fiyatları bu gerilimlerden de destek bulmaya devam eder. Şimdi tabii ki gümüş denilince akla da ilk siz geliyorsunuz. 

GÜMÜŞ YATIRIMCISI İÇİN ARALIK AYINA İŞARET ETTİ

Gümüş 24 53 $ seviyesinde gram tarafında 22 83 TL seviyesinde oldukça ucuz kalmaya devam ediyor. 2.024 yılında gümüşün performansı yine altından kıyasla biraz daha pozitif yönde ayrışabilir. Özellikle ben gümüş yatırımcısını aralık ayının işaret etmiştim.

Aralık ayında gümüş gerçekle yerine gösteren bir döneme tekabül ediyor ve aralık ayında genelde gümüşün yükselme dönemleridir. Uyarılara da tabii ki rasto önemli.  Ben yine pozitif beklentimi devam ettiriyorum. Onsuz tarafında 26 $ seviyesi gram tarafında 24 devamında 25 TL seviyesi direnç seviyesi olarak takip etmeyi sürdüreceğim. 

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

 

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...