Tgrt Haber

"Altını sollayacak" diyen İslam Memiş 2023'ün trendini açıkladı: 2 yıla damga vuracak

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
28 Aralık 2022 12:45 - Güncelleme : 28 Aralık 2022 13:01

ABD enflasyon verilerinde yaşanan geri çekilme, altın ve gümüş fiyatlarının ons tarafında ve yurt içi piyasalarda sert yükselişler yaşamasını sağladı.Yatırımcı ise 2023 yılında altın ve gümüş piyasalarında yaşanacak gelişmeleri merak ediyor. Para Piyasalar Uzmanı İslam Memiş, “2023-2024 yıllarında gümüşün performansının altına kıyasla daha iyi olacağını tahmin ediyorum. Özellikle 2023 yılının ilk çeyreğinde gümüşte yeni ralliler bekliyorum” dedi. Memiş, gelecek yıl altın için yeni rekorlar beklediğinin de altını çizdi.

Geçtiğimiz hafta altın​ piyasalarında esen Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) ardından haftanın ilk işlem günü itibari ile ABD enflasyon​ verileri fiyatları destekledi. BOJ, getiri eğrisi politikasını yukarı yönlü revize ederek doları baskı altına aldı. Bunun üzerine değerli metal fiyatları yukarı yönlü ivme yakaladı. Altın geçtiğimiz Salı son bir ayın zirvesine çıkarken haftanın diğer günleri dalgalı bir seyir izledi. Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş​ 2023 yılı altın ve gümüş​ piyasalarını TGRT Haber’de değerlendirdi. 

ABD ENFLASYON VERİLERİ ALTINI DESTEKLEDİ

Amerikan ekonomisinde seyreden olumlu hava değerli metallerde fiyatlanmaları destekledi. ABD yılın başından bu yana yüzde 2 enflasyon hedefini tutturmak için sıkı para politikaları izliyor. Ülkede yaşanan enflasyon değerlerindeki geri çekilme faizlerde frene basılması umudunu doğurdu. Buna bağlı olarak altın ve gümüş fiyatları yukarı yönlü hareket etti. Yurtiçinde gram altın sabah saatlerinde bin 80 üstünü test ederken 14 lira 28 kuruşa kadar çıktı.

“ALTIN VE GÜMÜŞ YATIRIMCISI SATIŞ İÇİN ACELESİ DAVRANMASIN”

Öte yandan Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, gelecek yıl altın ve gümüş piyasalarında yaşanması beklenen gelişmeleri aktardı. İslam Memiş şunları kaydetti:

Gram altın ve gram gümüş 2022 yılında yatırımcısına kazandıran enstrümanlar oldu. Ancak ons tarafında ciddi baskılanmalar oldu. 2023 yılında altın ve gümüş tarafında pozitif etki devam edecek. Özellikle yatırımcısı satış için çok aceleci davranmamalı. Amerika Merkez Bankası’nın faiz artırımı mart ayı itibarı ile bitecektir.”

“2023 YILINDA YENİ REKORLAR GELECEK”

“Riskler artmaya devam ediyor, özellikle jeopolitik risklerle beraber enerji krizi gıda, krizi ve resesyonla alakalı ciddi bir süreç bekleniyor. Bu da emtia fiyatlarını pozitif yönde etkileyen gelişmeler arasında. Gram altın ve gümüş taraflarında 2023 yılında yeni rekorlar gelecektir. Gramda 2023 yılında ataklar devam edecek. Özellikle 2023 yılında hem dolardan hem de onslardan aldığı destekle beraber yine gram tarafındaki pozitif beklenti devam ediyor.”

“ENFLASYONLA MÜCADELE KOLAY OLMAYACAK”

Özellikle dünyada bir Noel tatili durgunluğu olduğu için yatay bir süreçte haftayı tamamlarız diye tahmin ediyorum. 2023 yılının ilk haftası ile beraber şu an Amerika’da ciddi anlamda kış sezonu geçiriyor. Tüm dünyada sorunlar var ve enflasyonla mücadele kolay olmayacaktır diye düşünüyorum. 

“2023-2024 YILLARINDA GÜMÜŞ ALTINDAN ÇOK KAZANDIRACAK”

“Gümüş için beklentimiz gram tarafından 20 ons tarafından 40 dolardı. Çok baskılandığı için çok manipüle edildiği için gerçek değerinin çok çok altında. 2023-2024 yıllarında gümüşün performansının altına kıyasla daha iyi olacağını tahmin ediyorum. Özellikle 2023 yılının ilk çeyreğinde gümüşte yeni ralliler bekliyorum.” 

“GELECEK YIL YATIRICIM VARLIKLARINA SAHİP ÇIKMALI”

“2022 yılında faizle piyasaları oyaladılar. Fed faiz politikaları ile küresel piyasalarda çok önemli bir etki neden oldu. 2023 yılında çok oynak bir piyasa bekliyorum. Adeta bir kumar piyasası karşımızda olabilir 2023 yılında.  Gelecek yıl yatırımcıların varlılarına sahip çıkması çok büyük bir öneme sahip olacaktır. Kafa karışıklığı ve belirsizlik çok olacaktır. Özellikle şirket resesyonla alakalı şirket batakları ve iflasları çok gelebilir. Vatandaşlarımızın ellerinde geldiğince tasarruflarına sahip çıkması, harcamalarına çok dikkat çekmesi gerekiyor.  Herkes ayağını yorganına göre uzatsın. 2023 yılı insanların alım gücünün düşeceği bir yıl olacak.”

 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...