Tgrt Haber

İsrail-Filistin çatışması, Avrupa'yı vurdu: Doğal gaz fiyatları tırmanışa geçti

Editör: Birkan Cantürk / Kaynak: TGRT Haber
12 Ekim 2023 21:20 - Güncelleme : 12 Ekim 2023 21:32
İsrail-Filistin çatışması, Avrupa'yı vurdu: Doğal gaz fiyatları tırmanışa geçti

İsrail-Filistin çatışmasının 6 gündür devam etmesi Avrupa'daki doğal gaz fiyatlarının yükselmesine yol açtı. Arz güvenliğine yönelik endişeler nedeniyle doğal gaz fiyatları çatışmaların başından bu yana yüzde 39 arttı. Brent petrol ve akar yakıt fiyatlarında da yeni zamlar kaçınılmaz görülüyor.

İsrail-Filistin çatışmasının 6 gündür tüm şiddetiyle sürmesi doğal gaz​ fiyatlarını da etkiledi. Arz güvenliğine yönelik endişeler nedeniyle doğal gaz fiyatları çatışmaların başlangıcından bu yana yüzde 39 arttı.

Avrupa'da derinliği en fazla olan Hollanda merkezli sanal doğal gaz ticaret noktası TTF'de, kasım vadeli kontratlarda doğal gazın fiyatı 6 Ekim'de megavatsaati 38,2 avrodan kapanmıştı.

İSRAİL'İN TALEBİYLE GAZ ÜRETİMİ DURDURULDU

İsrail-Filistin çatışmasının 7 Ekim'de başlamasıyla fiyatlar yükseliş eğilimine girdi.

İsrail'in talebi üzerine ABD'li enerji şirketi Chevron'un, Doğu Akdeniz​'deki Tamar gaz sahasında üretimi durdurmasının arz güvenliğine yönelik endişeleri körüklemesiyle fiyatlar yükseldi.

ÇATIŞMANIN BAŞINDAN BERİ YÜZDE 39 ARTTI

Bugün kasım vadeli kontratlarda gazın megavatsaat fiyatı 53,1 avrodan kapandı. Böylece, İsrail-Filistin çatışmasının başladığından beri fiyatlar yüzde 39 arttı.

5 AY SÜRECEK ONARIM DA FİYATLARI ETKİLEDİ

Finlandiya ve Estonya arasında doğal gaz akışını sağlayan Balticconnector boru hattında tespit edilen olağan dışı basınç düşüşü sebebiyle vanaların kapatılması ve boru hattının onarımının 5 ay süreceğinin açıklanması da fiyatlarda yukarı yönlü baskıya yol açtı.

BRENT PETROL FİYATLARI DA YÜKSELMİŞTİ.

İsrail ile Hamas arasındaki çatışmaların daha da genişleyebileceği ihtimali, risk algısının yüksek seyretmesine neden olurken, Brent petrolün varil fiyatı, geçtiğimiz gün yüzde 3,19 artışla 87,28 dolara yükselmişti. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 85,72 dolardan alıcı bulmuştu..

Brent petrolün varil fiyatı yükselişe geçerken akaryakıt fiyatlarında yeni zamlar kaçınılmaz görülüyor.

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...