Tgrt Haber

İsrail: Türkiye İsrailliler için yüksek düzeyde riskli

Editör: Hasan Selçuk Turan / Kaynak: TGRT Haber, Bloomberg HT
30 May 2022 15:26 - Güncelleme : 30 May 2022 15:54
İsrail: Türkiye İsrailliler için yüksek düzeyde riskli

İsrail, İsraillilere Türkiye’nin seyahat riskini yükseltti. Vatandaşlarına yaptığı açıklamada İsrail Devleti tarafından “Türkiye şu anda İsrailliler için yüksek düzeyde riskli bir ülke” ifadeleri kullanıldı.

İsrail Ulusal Güvenlik​ Konseyi, Türkiye’ye gitmeyi planlayan vatandaşları için seyahat uyarısını yükseltti.

Karara gerekçe olarak güvenlik yetkililerinin, İranllıların dünyanın dört bir yanındaki İsraillilere zarar verme girişimlerine yönelik artan edişeleri gösterildi. Açıklamada, “Türkiye şu anda İsrailliler için yüksek düzeyde riskli bir ülke” denildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre Ocak-Nisan döneminde İsrail'den gelen turistlerin sayısı 2021 yılının aynı dönemine göre yüzde 632 artışla 157 bini aştı. Bu dönemde İsrailli turistlerin Türkiye​'yi ziyaret eden turistler arasındaki payı yüzde 2'ye yükseldi.

İsrail'in, Mavi Marmara gemisine düzenlediği saldırının 12. Yılı yaklaşıyor. İsrail askerleri tarafından açılan ateşle 9 Türk yardım gönüllüsü hayatını kaybettiği, 50'den fazla gönüllünün yaralandığı saldırı 30 Mayıs gecesi ve 31 Mayıs gece yarısından sonra sabaha karşı düzenlenmişti.

NORMALLEŞME ZOR

İran​ Devrim Muhafızları Ordusunun ülke dışındaki askeri-istihbari operasyonlarını yürüten Kudüs Gücü bünyesinde Suriye'de görev aldığı belirtilen Albay Hodayi, 22 Mayıs'ta Tahran'daki evinin önünde arabasında beklerken motosikletli iki kişinin açtığı ateş sonucu başından vurularak hayatını kaybetmişti. Saldırıyı üstlenen olmazken İranlı yetkililer İsrail'i suçlamış ve saldırının intikamının alınacağını açıklamıştı. Bunun üzerine geçen hafta ülkede Abbas Rah Encam adlı binbaşının aracına İranşehr-Delgan yolu üzerinde seyir halindeyken kimliği belirsiz kişilerce uzun namlulu silahlarla ateş açıldı.

Öte yandan Türkiye ve İsrail arasında ilişkileri iyileştirme çabaları sürüyor. 15 yıl sonra dışişleri bakanı düzeyinde Türkiye'den İsrail'e ilk ziyareti gerçekleştiren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) heyetinin 5-8 Mart’ta İsrail’i ziyaret ettiğini hatırlattı. Çavuşoğlu, 100 Türk firmasının yer aldığı TİM heyetinde 400'den fazla İsrailli firma ile 1000'i aşkın ikili iş görüşmesi gerçekleştirildiğini vurguladı.

Bölgede bir yandan ilişkilerin normalleştirilmesi süreci devam ediyor. Bu çerçevede İsrail, ilk kez bir Arap ülkesiyle ticaret anlaşması yapıyor. İsrail Ekonomi Bakanlığı, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile serbest ticaret anlaşması imzalanacağını duyurdu. Heyetler 31 Mayıs'ta Dubai'de bir araya gelecek.

Buna karşın Aşırı sağcı Yahudilerin, her yıl mayıs ayında 1967'de İsrail'in Doğu Kudüs'ü işgalinin yıl dönümünde  provokatif eylemler düzenliyor. Fanatik Yahudi Gücü (Otzma Yehudit) üyesi tarafından Doğu Kudüs'te düzenlenen ve 2 bine yakın kişinin katıldığı bildirilen Bayrak Yürüyüşü öncesi Mescid-i Aksa'ya düzenlenen baskında İsrail polisi Filistinlilere plastik mermi ile saldırdı. Olaylara tepki gösteren ve boynunda Türk bayrağı bulunan bir kart taşıyan kadın da polis tarafından zor kullanılarak Mescid-i Aksa'nın dışına çıkarıldı.

Kaynak: TGRT Haber, Bloomberg HT
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...