Tgrt Haber

İstanbul Londra'yı geride bıraktı! Oyun geliştirmede en fazla yatırım alan şehir oldu

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: Anadolu Ajansı
19 Kasım 2022 16:39 - Güncelleme : 19 Kasım 2022 17:17
İstanbul Londra'yı geride bıraktı! Oyun geliştirmede en fazla yatırım alan şehir oldu

İstanbul'da gerçekleştirilen bir törene katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye'nin girişimcilikte altın çağını yaşadığını belirtti. Varank "Geçen yıl Türkiye'den teknoloji firmaları tam 1,6 milyar dolar yatırım aldı. Bu yıl 1,5 milyar dolara ulaştı. İnşallah 1,6 milyar doları aşmış olacağız." sözlerini kullandı. Oyun girişimlerinde en fazla yatırım alan şehrin İstanbul olduğunu ifade etti.

Bakan Varank, Türkiye​ Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) tarafından İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) desteğiyle hayata geçirilen "MESS Dijital Dönüşüm ve Yetkinlik Gelişim Merkezi: Yönümüz Yarın Güdümlü Projesi"nin sözleşme imza törenine katıldı.

 

TOPLAM 13,5 MİLYONLUK BÜTÇE

Bakan Varank, kalkınma ajansları aracılığıyla, ülkenin her bir köşesindeki potansiyeli tespit edip bu potansiyeli daha verimli bir şekilde açığa çıkarmak için de yoğun mesai harcadıklarını belirterek, uzman kadrolarla sahaya inerek yerel yönetimler, sektör temsilcileri ve STK'lar ile iş birliği yaptıklarını anlattı.

Bu kapsamda geliştirilen uygulamalardan birinin de şu anda sayıları 8'ü bulan "model fabrikalar" olduğunu dile getiren Varank, bu fabrikalar aracılığıyla işletmeleri "yaparak öğrenme" metoduyla yalın üretimi öğrenmelerine ve daha sonra verimli bir dijital dönüşüme hazır hale gelmelerine öncülük ettiklerini söyledi.

Varank, bu işin sadece finansal destek sağlamakla olmadığını, bütüncül bir yaklaşım gerektiğini, ciddi mentörlük desteğine ihtiyaç duyulabildiğini kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü: "İşte bugün KOBİ'ler başta olmak üzere imalat sanayi​ işletmelerine yönelik böyle bir projenin imzasını atıyoruz. Toplam bütçesi

13,5 milyon lira olan bu Güdümlü Proje kapsamında şirketlerin dijital olgunluklarını tespit edeceğiz, dijital dönüşüm süreçlerinde eğitim ve danışmanlık programlarıyla bu şirketlerin dönüşümlerini hızlandıracağız. Şirketlerin teknolojik yetkinliklerini geliştirerek küresel rekabet gücünü, üretim ve ihracat kapasitelerini artıracağız. Merkezimizden sektör ya da ölçek fark etmeksizin şirketler, üniversiteler ve bireysel araştırmacılar da faydalanabilecek. Bu projemizdeki ana faaliyetlerden biri de işletmelere dijital dönüşüm yol haritası hazırlanması."

DİJİTAL DÖNÜŞÜM İÇİN UYGUN MALİYET FİNANSMANI

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, yol haritasının hayata geçirilmesi için ihtiyaç duyulacak finansman konusunda da destek sunacaklarını belirterek, şu açıklamalarda bulundu:

"Dijital dönüşüm olgunluk değerlendirmesinden geçmiş ve yol haritasını hazırlamış işletmelere asgari 2 milyon lira, azami 5 milyon lira tutarında, ilk 6 ayı geri ödemesiz, 24 ay vadeli faizsiz kredi imkanını getirmiş olacağız. Bu sayede bu merkezden dijital dönüşümle ilgili değerlendirmeleri alan, kendilerini 'check' eden ve sonrasında yol haritasını hazırlayan şirketlerimiz uygun maliyetli krediden de faydalanarak dijital dönüşümlerini hayata geçirmiş olacaklar."

Varank, bu sayede KOBİ'ler başta olmak üzere işletmelerin kendilerini daha rekabetçi hale getireceğini ve tedarik zincirine yeni oyuncuların katılacağını söyledi.

 

OYUN GELİŞTİRME ALANINDA EN FAZLA YATIRIM ALAN ŞEHİR İSTANBUL

Bakan Varank, kalkınma ajanslar vasıtasıyla bu işleri desteklemeye devam edeceklerini kaydederek, şu bilgileri verdi:

"Girişimcilik günümüzde çok önemli. Türkiye girişimcilikte altın çağını yaşıyor. Geçen yıl Türkiye'den teknoloji firmaları tam 1,6 milyar dolar yatırım aldı. Bu yıl 1,5 milyar dolara ulaştı. İnşallah 1,6 milyar doları aşmış olacağız. Bunlar kendi kendine mi oluyor? Elbette kendi kendine olmuyor. Biz Bakanlık olarak, kalkınma ajanslarımızla bu alanlara gerekli yatırımları yapıyor, gerekli gayreti gösteriyor ve çalışıyoruz. Özel sektörün bu alanlara ilgi göstermesi için onlarla projeler gerçekleştiriyoruz. Bunun sonunda da İstanbul ve Türkiye girişimcilikte altın çağını yaşıyoruz."

Varank, oyun geliştirme alanında İstanbul'un en fazla yatırım alan şehir olduğunu ifade ederek, "En fazla yatırım alan ikinci şehir ise Londra olmuş. Ama Londra'da en fazla yatırım alan şirketin sahibi de bir Türk. Demek ki bizim bir kapasitemiz var. Özellikle genç nüfusumuz teknoloji girişimciliğinde çok mahir. Biz bu potansiyeli el birliğiyle güçlendireceğiz." şeklinde konuştu.

Kaynak: Anadolu Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...