İşte emekli maaşını yükseltmenin yolu: Son bin 261 gün detayına dikkat! Yüzde 20 artıyor
EYT’den emekli olmayı bekleyen ve çalışma yaşamı boyunca farklı hizmet kollarında bulunanlar hizmet birleştirme seçeneğini tercih ediyor. Hizmet birleştirmede emekli adayının son yedi yılda çalıştığı alan dikkate alınıyor. 2000 yılından önce Bağ-Kur’lu olan ve SGK’ya geçiş yapan kişinin emekli aylığı yüzde 15-20 civarında artıyor. EYT'de de aylık bağlanırken son bin 261 gün dikkate alınacak.
Emekli olmanın hayalini kuranlar maaşlarını ne kadar olacağını hesaplamaya başladı. Emekli aylığı prime esas kazanç, çalışma süresi, yıl içindeki zamlar, enflasyon verilerine göre değişiyor. İsteğe bağlı sigorta Bağ- Kur yerine SSK'dan hem erken emeklilik hem de yüksek aylık imkânı veriyor.
DAHA AZ PRİM DAHA YÜKSEK EMEKLİ AYLIĞI
Bağ-Kur'da kadınlar 7200, erkekler ise 9 bin gün prim ödeme süresini tamamlamak zorunda. SGK'da ise 5 bin-7 bin 200 gün prim ödenerek emekli olunabiliyor. Ayrıca, SGK'da 8 Eylül 1999 öncesi işe başlayanlarda 3600 günle emeklilik hakkı bulunuyor. Bağ-Kur'da ise en az 5400 gün prim ödemesi halinde emekli olunuyor. Emeklilik için 25 yıl, 9 bin gün şartını yerine getirmesine 3.5 yıl kalan Bağ-Kur'lu kalan 3.5 yılı (1261 günü) prim ödemelerini SSK'lı olarak tamamlarsa emeklilik statüsünü SGK'ya çevirmiş olur. Böylece daha az prim ödeme ve daha yüksek emekli aylığı alma avantajı elde edilir.
HEM BAĞ-KUR’DAN HEM SGK’DAN PRİMİ ÖDENEN NEREDEN EMEKLİ OLACAK?
Bir sigortalının çalışma hayatı içinde hem SSK hem Bağ-Kur prim ödemesi varsa emeklilikte son 7 yılın en sonuncusu 2.520 günün priminin statüsüne bakılır. Hangi statünün primi fazlaysa sigortalı fazla olan sigortanın şartlarından emekli olunur. Bağ-Kur sonrası 1260 gün SSK primi oluşması halinde EYT kapsamında SSK emeklilik hakkı oluşur. Bu durumda SSK'dan emekli olabilirsiniz, aylığınız daha yüksek olacaktır.
HİZMET SÜRELERİNİN EŞİT OLMASI DURUMUNDA HANGİ YOL İZLENMELİ?
1 Ekim 2008 ve sonrasında ilk defa sigortalı olanlar çalışma hayatı boyunca en fazla hizmetinin bulunduğu statüden emekliliğe hak kazanır. Bu tarihten önce sigorta girişi olanlar son yedi yıllık fiili hizmet süresi içinde fiili hizmet süresi fazla statüden, hizmet sürelerinin eşit olması halinde ise eşit hizmet sürelerinden sonuncusunun tabi olduğu statüden bağlanır. Emekli aylığı alınacak zam ve ikramiyeler de ona göre hesaplanır.
PRİME ESAS KAZANÇLARIN ETKİSİ YILLARA GÖRE DEĞİŞİR Mİ?
SGK'YA bildirilen prime esas kazanç emekli aylığını artırmada büyük önem taşıyor. Aylık hesabında, Ocak 2000 öncesi, Ocak 2000 ile Ekim 2008 arası ve bu tarihten sonrası olmak üzere üç önemli dönem bulunuyor. 2000 öncesi dönem aylık hesabı gösterge, memur maaş katsayı ve aylık bağlama oranı çarpımı ile bulunuyor. Gösterge sisteminin esas alındığı 2000 öncesi primler emekli aylığını önemli ölçüde artırıyor.
EMEKLİ AYLIĞINDA SON YILLARDAKİ KAZANÇIN ETKİSİ NASIL OLUR?
Emekli aylığı bağlanırken prim günü, aylık bağlama oranı, prime esas kazanç tutarı gibi birçok parametre dikkate alınır. Son on yıllık ortalama kazanç 2000 öncesi çalışmalarda dikkate alınır. Çalışırken kazancı yüksek bildirilenlerin son 10 yıl ortalaması, düşük olanların da son 5 yılı dikkate alınır. 2000 yılından sonra işe başlayanların yüksek emekli aylığı alabilmesi için prim gününü artırması, yüksek kazanç bildirmesi gerekiyor.
Ne zaman faydalana bilirim