İşte erken emekliliğin formülü
SGK Uzmanı Özgür Kaya, erken emeklilik için nelere dikkat edilmesi gerektiğini ve hangi ayrıntıların gözden kaçırılmaması gerektiğiyle ilgili TGRT Haber’e özel açıklamalarda bulundu. Kaya, erken emekliliğin formülünün erken yaşta sigortalı işte çalışmaya başlamak olduğunu söyledi.
Erken emeklilik sürecinde sigortalı olarak işe başlama tarihinin önemli olduğunu belirten SGK Uzmanı Özgür Kaya erken emekliliğin formülünü şöyle açıkladı;
“Örneğin 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanlar en fazla kadınlar 56, erkekler 58 yaşında emekli olurken; 8 Eylül 1999 ile 30 Nisan 2008 tarihleri arasında sigortalı olanlar ise kadınlar 58, erkekler 60 yaşında ve 7 bin gün ile emekli olurlar. 2008’den sonra sigortalı olanlar ise 2038 yılı itibarıyla kademeli olarak 61 yaşından itibaren 65 yaşına kadar emekli olabilirler. Dolayısıyla erken emekli olabilmenin yolu ya da yöntemi erken yaşta sigortalı olarak işe girip çalışmak.”
EBEVEYNLERE YAPILAN ÇAĞRILAR DOĞRU DEĞİL!
Emeklilik başlangıcının sigortalı olarak işe başladıktan sonra yatırılan primler olduğunu belirten Kaya, bazı meslektaşlarının ebeveynlere seslenerek ellerini çabuk tutmalarını söylemesinin doğru bir yaklaşım olmadığını söyledi.
“Vatandaşlarımızın eğitim hayatlarını tamamladıktan sonra biran önce çalışma hayatına atılıp biran önce prim ödemeleri avantaj sağlayabilir ama anne babalara seslenildiği takdirde yanlış bir yönlendirme yapılmış olur. “
Kişinin bir işveren yanında ücret karşılığında çalıştığı takdirde işverenin o çalışanı sigortalı yapmak zorunda olduğunu söyleyen ve vatandaşları bilgilendirirken doğru bilgilendirmenin önemine değinen Kaya “Çalışmadığı halde çocuğunuzu bir başka işverenin yanında sigortalı olarak gösterirseniz bu ileriki yıllarda başınıza dert açabilir” dedi.
EBEVEYNLERE UYARI: ÇOCUĞUNUZUN SİGORTASI İPTAL OLUR
Geçmişte böyle hatalar yapıldığını hatırlatan Kaya, “Sigortalı, fiili olarak ücret almayan çocuklarınızı bir yerde sigortalı olarak göstermeyin. Çünkü bu yarın bir gün çocuğunuzun sigortasının iptal edileceği anlamına gelir” uyarısında bulundu.
EMEKLİLİK İÇİN GEREKEN PRİM GÜNÜ
Kadın ve erkek için de aynı olan tamamlanması gereken maksimum prim gününün 7 bin 200 gün olduğunu belirten Kaya, “Tamamlama süresini 2048 yılına kadar tamamlayabilirseniz o zaman emeklilik yaşını kendiniz belirlemiş oluyorsunuz. Ama 2048 yılına kadar 7 bin 200 günü tamamlayamadığınız takdirde en fazla 65 yaşında emekli olursunuz” dedi.
KISMİ EMEKİLİKTE DURUM NASIL?
Sosyal Güvenlik Sisteminde, kısmi denilen yani yaştan emeklilik şartlarının da olduğunu belirten Kaya, “Örneğin, 8 Eylül 2008 tarihinden sonra sigortalılık süresi olan 4 bin 500 günü tamamlayanlar 61 ila 63 yarısında da emekli olabilir. Ancak burada şöyle bir kriter var; normal emekliliğe göre daha az maaş alacağı anlamına geliyor. Yani 7 bin 200 günü tamamlamanız gerekiyor ama yaşınızdan dolayı tamamlayamıyorsanız 4 bin 500 gününü varsa bu gün sayısı üzerinden de emekli olabiliyorsunuz.” dedi.