İşverenler açıkladı: Asgari ücret beklentiyi karşılayacak mı?
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu, 2022 yılında geçerli olacak asgari ücret hakkında yazılı açıklama yaptı. İşçi, işveren ve kamunun ortak aklıyla, tüm tarafların refahını koruyacak bir asgari ücret çalışmalarının devam ettiğinin bildirildiği yazıda, toplam fayda odaklı çalışmaların komisyona sunulacağı ifade edildi.
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu, yılın son aylarına gelinmesiyle birlikte 2022 yılında geçerli olacak asgari ücret teklifini komisyona sunmak için çalışmalarına devam ediyor. TİSK Yönetim Kurulu, konuya ilişkin yayımladığı yazılı açıklamasında, yaşanılan olağanüstü süreçte devletin tüm kurum ve kuruluşlarının Kovid-19 salgınının ülkedeki ve çalışma hayatındaki etkilerini en aza indirmek için büyük bir özveri ile çalıştığını vurgulandı.
"HEM ÇALIŞAN HEM İŞVEREN HAKLARINI KORUMAK İÇİN..."
Yeni yılda geçerli olacak asgari ücret konusunda başta Türk-İş olmak üzere işçi konfederasyonları, işveren kuruluşları, 81 ildeki işletme ve temsilcileriyle sıkı bir istişare halinde olduklarını belirten TİSK Yönetim Kurulu, açıklamada şu ifadeleri kullandı:
Asgari ücreti, yasa gereği 5’er işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor.
"Çalışma hayatının paydaşları, işçi, işveren ve kamu olarak ortak akılla hareket ederek tüm tarafların refahını koruyacak bir asgari ücret için çalışmalarımız devam ediyor. Milyonlarca çalışanımızın hayatını doğrudan ilgilendiren bu konuda, hem çalışan hem işveren bakışını anlamak için gerçekleştirdiğimiz araştırmalar ile kamuoyunun beklentilerini takip ediyoruz. Bu doğrultuda, sahadan aldığımız yüz binlerce satır veri, görüş ve öneri, ayrıca uzman ekipler ile gerçekleştirdiğimiz teknik analizlerle çalışmalarımızı yapmaya devam ediyoruz."
"BİRİNCİ ÖNCELİK SÜRDÜRÜLEBİLİR REFAH"
TİSK Yönetim Kurulu, birinci önceliklerinin her zaman olduğu gibi ülkenin ve çalışanların sürdürülebilir refahı olduğunu bildirerek, şunları kaydetti:
2021 yılında asgari ücrete yüzde 21.56 oranında zam yapıldı
"Bu yıl, asgari ücret müzakereleri küresel boyutta devam eden olağanüstü ekonomik şartların gölgesinde gerçekleşecek. Refah seviyelerini, istihdamı korumak, ilave istihdam ve yeni yatırım oluşturmak, salgında zor durumda kalan sektörlerin üzerindeki baskıyı azaltmak için dönemin koşullarını ve uzun vadeli ekonomik etkileri dikkate alan, dengeli bir asgari ücretin belirlenmesini bu yıl her zamankinden de önemli buluyoruz."
"TOPLAM FAYDA ODAKLI ÇALIŞIYORUZ"
"Bizim için tüm çalışma arkadaşlarımızla birlikte büyüyebilmek esas." ifadelerini kullanan TİSK Yönetim Kurulu, şu değerlendirmelerde bulundu:
2020 yılında asgari ücret net 2 bin 324 lira iken 2021'de ise geçen yıla oranla 500 lira artarak net 2 bin 825 lira 90 kuruş oldu.
"Çalışma arkadaşlarımızın hayat kalitesini kalıcı şekilde artıracak ve büyük küçük bütün işletmelerimize değer katacak her türlü kararın en büyük destekçisiyiz. Bu yaklaşımla ortaya koyacağımız toplam fayda odaklı çalışmalarımızı komisyona sunmaya hazırlanıyoruz. Bu sene asgari ücret için gerek küresel enflasyon, gerek ülkemizin rekabetçiliğini etkileyen diğer faktörler de değerlendirilerek optimal ve akılcı seviyede uzlaşı sağlayacağımıza inancımız tamdır."