Tgrt Haber

Altın seçimden sonra kaç lira olacak? İsviçreli ünlü banka ve kuyumcular aynı fikirde birleşti: Düşüş beklemiyoruz

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
28 Nisan 2023 10:47 - Güncelleme : 28 Nisan 2023 12:45

Altın fiyatları resesyon endişeleriyle gerileme eğilimini sürdürürken ons tarafı haftanın son işlem gününü 2 bin dolar psikolojik sınırının altında kapatmaya hazırlanıyor. Yıl başından bu yana yüzde 9,2 artışla en iyi performans gösteren varlıklardan biri olan altında gerileme yaşanmasına rağmen uzmanlar 2023 ve 2024 yılı için olumlu tahminlerini paylaşmaya devam ediyor. Yurt içinde ise kuyumcular 2020 yılından bu yana 120 lira artan altın için herhangi bir düşüş beklemediklerinin altını çiziyor.

ABD enflasyon​ verilerinin beklentilerin altında kalması ve bankacılık krizleri ile 2 bin dolara yükselen ons altın​ gram altında da büyük bir sıçramaya neden oldu. ABD’de manşet enflasyonunda yaşana düşüş beklentilerin altında gelse de çekirdek enflasyonda beklenen düşüşün yaşanmaması FED​ faizlerine yönelik olumlu beklentileri tersine çevirdi. Ons altın​ 2 bin doların altında seyrederken gram altın​ güne 1.242 seviyelerinde başladı. 

GÖZLER 3 MAYIS’TA

ABD ekonomisindeki yüksek faiz oranları ve enflasyondaki yükseliş eğilimi resesyon riskine yönelik endişelerin artmasına kapı araladı. Uzmanlara göre, altın, özellikle ABD'nin resesyona girmesi ve Fed'in faiz artırım döngüsüne ara vermesi durumunda, 2023 yılı içinde yükselişe geçebilir. Küresel yatırımcılardan küçük yatırımcıya kadar altın alıcıları 3 Mayıs tarihine kilitlenmiş durumda.

"ALTINDA DÜŞÜŞ BEKLEMİYORUZ"

Merkez bankaları 2022 yılının başından bu yana rekor sayıda altın alarak fiyatların desteklenmesini sağladı. Zürih merkezli İsviçre bankası UBS'ye göre, merkez bankası alımları altını yıl sonuna kadar 2.100 dolara çıkarabilir. 2024 yılı altın fiyatları içinde tahminde bulunan bankaya göre, Mart 2024'ün sonunda ons fiyatı 2.200 dolara yükselebilir. İhlas Haber Ajansı'nda yer alan habere göre; altın fiyatlarında yaşanan gelişmeleri değerlendiren Elazığ Kuyumcular Odası Başkanı Fikret Çakmakçı ‘'Biz altın fiyatlarında hiçbir şekilde bir düşüş beklemiyoruz. Gram altının seçim sonrası ve yıl sonu bin 500 ile bin 800 bandında olacağı kanaatindeyiz'' dedi.

MERKEZ BANKALARININ FAİZ KARARLARI ETKİLİ OLACAK

Çakmakçı, ''Özellikle altının ons piyasası, yaklaşık 2 ay önce bin 800'lü seviyelerden 2 bin 70 seviyelerine yükselerek tarihi zirveyi gördü. İç piyasada da doların yükselmesiyle bir buçuk ay önce bin 100 lira olan altın, şu an bin 370 seviyesinde. Bunların farklılığı özellikle şu anda devam eden, Ukrayna ve Rusya savaşı enerji fiyatlarındaki talebin tam olarak karşılanmaması emtia fiyatlarında yükseliş söz konusu oldu. Altında bir emtia olduğu için buna üretim anlamında ulaşmak biraz daha zorlaştı, zorlaşınca da fiyatlar kaçınılmaz hal aldı. İç piyasada dediğimiz gibi seçim ve sonrası Avrupa Birliği Amerika Merkez Bankalarının almış olduğu faiz kararları piyasalarda etkili olacak.

2 YILDA 120 LİRA ARTTI

Önümüzdeki günlerde Amerika Merkez Bankası FED'in faiz kararı sonrası da ise iç piyasada ki bizim merkez bankalarımızın alacağı faiz fiyatları altın fiyatları üzerinde etkili olacak. Biz özellikle yatırımcıya uzun vadede yatırım yapmaları konusunu her zaman söylüyoruz. Günübirlik hiçbir şekilde bir ticaret düşünmesinler. 2020'de altının gramı 250 lirayken şu an bin 370 lira. Altına yatırım yapılır mı yapılmaz mı vatandaşlarımız kararlarını versinler'' diye konuştu.

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Zeki28 Nisan 2023 11:38

Altın nerede 1370 lira. Bilgi lütfen.

Sonraki Haber Yükleniyor...