Tgrt Haber

İsviçre'nin en büyük bankası UBS, Credit Suisse’e el attı: 3 milyar dolarlık tarihi satın alma

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: Ajanslar
19 Mart 2023 21:50 - Güncelleme : 19 Mart 2023 23:55
İsviçre'nin en büyük bankası UBS, Credit Suisse’e el attı: 3 milyar dolarlık tarihi satın alma

ABD'deki banka iflaslarının ardından küresel piyasalarda panik havası oluştu. Suudi sermayesinin yatırım yapmaktan vazgeçtiği İsviçre merkezli Credit Suisse bankasında yüzde 25'i aşan bir düşüş gerçekleşmişti. Avrupa ekonomisini diken üstüne getiren duruma diğer bir İsviçreli banka UBS el attı. UBS, Credit Suisse'i 3 milyar doları aşan bir miktar karşılığında satın alındı.

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) banka iflaslarının ardında gözler Avrupa bankalarına çevrilmiş İsviçre​ merkezli Credit Suisse alarm vermişti. ABD’nin en büyük bankalarının iflasıyla piyasalar hareketlenmiş banka hisselerinde düşüş gözlemlenmişti.

Credit Suisse bankasının en büyük ortağı Suudi Ulusal Bankasının sermaye artırımı yapmayacaklarını açıklamasıyla bankanın hisse senetlerinde düşüş yüzde 25'i aşmış ve satış baskısı piyasa geneline yayılmıştı. Bankadan geçen hafta günlük 10 milyar frankın üzerinde mevduat çıkışı yaşanmıştı.

AVRUPA'DA TEDİRGİNLİK HAKİM

Suudi Ulusal Bankası Başkanı Ammar Al Khudairy'nin verdiği bir demeçte Credit Suisse'e daha fazla destek vermeyeceklerini duyurmasıyla başlayan panik satışlar Avrupa'da risk algısının had safhaya çıkmasına sebep olmuştu.,

UBS 3 MİLYAR DOLARA SATIN ALDI

Yaşanan bu gelişmelerin ardından Credit Suisse, İsviçre'nin en büyük bankası UBS tarafından satın alındı. Anlaşmanın değerinin 3 milyar doları aştığı öğrenildi.  Satın alma görüşmelerinin İsviçre Maliye Bakanlığı, İsviçre Finansal Piyasalar Düzenleme Kurulu (FINMA) ve İsviçre Merkez Bankası (SNB) tarafından başlatıldığına işaret edilen açıklamada, satın almayı İsviçre resmi kurumlarının desteklediği kaydedildi.

Açıklamada, Credit Suisse hissedarlarının sahip oldukları her 22,48 hisse karşılığında 1 UBS hissesi alacağı, bunun hisse başına 0,76 İsviçre frangı olduğu ve toplam alım bedelinin 3 milyar İsviçre frangı (yaklaşık 3,23 milyar dolar) olacağı belirtildi.

 

Kaynak: Ajanslar
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...